Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Ισόρροπη κατανομή και διάχυση του συνόλου των υπηρεσιών στο Ν.Αιγαίο

Πριν καν ξεκινησει η λειτουργία του Περιφερειακού συμβουλίου και αφού είχε ήδη εισπράξει την αντίθεση όλων των παρατάξεων και των φορέων στην προεκλογική περίοδο, η κυβέρνηση έδωσε στο φως της δημοσιότητας τον τελικό Οργανισμό της Περιφέρειας, καθώς και το Π.Δ. του Οργανισμού της Γενικής Διοίκησης του Αιγαίου.
Είναι προφανώς υποχρέωση και δικαίωμα της κυβέρνησης να καταθέτει μονομερώς τον Οργανισμό της Κρατικής Γενικής Διοίκησης του Αιγαίου, μιας και πρόκειται για κρατική υπηρεσία, αποτελεί όμως πλήρως αντιδημοκρατική δεοντολογία η τελική επεξεργασία του Οργανισμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης Ν. Αιγαίου, ερήμην του νεοεκλεγέντος Περιφερειακού Συμβουλίου και των συγκροτημένων οργάνων του. Η τυχόν επίκληση ταχείας λειτουργίας της αιρετής περιφέρειας δεν πείθει, από τη στιγμή που σύμφωνα και με τον “Καλλικράτη”, θα μεσολαβήσει αρκετός μεταβατικός χρόνος για να ολοκληρωθεί η συνολική ανάληψη των αρμοδιοτήτων από την αιρετή περιφέρεια.
Τα πρώτα δείγματα γραφής επιβεβαιώνουν καταρχήν τους φόβους μας, ότι ο Οργανισμός της Γενικής Διοίκησης Αιγαίου δεν υλοποιεί απλώς τη συνταγματική επιταγή για κρατικές αποκεντρωμένες υπηρεσίες στο επίπεδο της περιφέρειας, αλλά θεσμοθετεί επίσης αρμοδιότητες που είναι εύκολο να ποδηγετήσουν την αιρετή περιφέρεια ή το λιγότερο να δημιουργούν γραφειοκρατικές εμπλοκές και αλληλοεπικαλύψεις, που να μεταθέτουν στην πράξη το κέντρο λήψης των αποφάσεων στη Γενική Διοίκηση. Τέτοιες αρμοδιότητες είναι π.χ. αυτές του χωροταξικού σχεδιασμού, της περιβαλλοντικής πολιτικής, των αγροτικών υποθέσεων, του υδάτινου δυναμικού, που κατεξοχήν αφορούν άμεσα και τα δύο επίπεδα αυτοδιοίκησης.
Όσο για τον Οργανισμό της Περιφέρειας, έχουμε την άποψη ότι η κατοχύρωση της έδρας δεν εμπεδώνεται με το να βρίσκονται στη Σύρο 5 Γενικές Διευθύνσεις, έναντι καμίας στη Ρόδο, ούτε φυσικά και το αντίστροφο, αλλά από την ισόρροπη κατανομή και διάχυση του συνόλου των υπηρεσιών και στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία της Περιφέρειας και την εξυπηρέτηση των πολιτών στα νησιά τους. Προφανώς στη έδρα θα ανήκουν οι υπηρεσίες Διοίκησης της Περιφέρειας και ορισμένες βασικές επιτελικές μονάδες, χωρίς αυτό να αποκλείει τη διάρθρωση τους σε όλη την έκταση της.
Εμείς για μια ακόμα φορά ζητάμε να μην ισχύσουν τετελεσμένα. Διεκδικούμε τη συζήτηση του Οργανισμού στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο και την τελική επικύρωση του από αυτό. Ζητάμε να ληφθεί υπόψη ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας μας. Διεκδικούμε την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των νησιών ανεξαρτήτως μεγέθους και την εξυπηρέτηση των πολιτών στους τόπους διαμονής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.