25 Δεκεμβρίου 2010, ώρα: 8μ.μ.
Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»
Ερμούπολη, Σύρος
Ο Μεσσίας του Χέντελ είναι το διασημότερο και πιο συχνά παρουσιαζόμενο ορατόριο όλων των εποχών. Αυτά τα Χριστούγεννα, η «Στέγη Ανηλίκων Σύρου» σε συνεργασία με τον μαέστρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Αιγαίου, Peter Tiboris, οργανώνουν μια χριστουγεννιάτικη φιλανθρωπική συναυλία και καλούν το φιλόμουσο κοινό της Σύρου να έρθει να τραγουδήσει μαζί τους τα χριστουγεννιάτικα μέρη του Μεσσία που καταλήγουν με το γνωστό στα μήκη και πλάτη της γης χορωδιακό Αλληλούια. Παρτιτούρες θα μοιράζονται στην είσοδο του θεάτρου και το κοινό θα ενώσει τη φωνή του μαζί με τους τέσσερις σολίστ που συμμετέχουν στη συναυλία εθελοντικά – τη σοπράνο Eilana Lappalainen, τη μέτζο σοπράνο Μαρισία Παπαλεξίου, τον τενόρο Χρήστο Κεχρή και τον μπάσο Παναγιώτη Πράτσο. Αντί εισιτηρίου, το κοινό καλείται να φέρει μαζί του ένα δώρο για τα παιδιά της Στέγης.
«Λυπάμαι αν απλά σας ψυχαγώγησα, θα ήθελα να σας κάνω καλύτερο» είχε απαντήσει ο Χέντελ σ’ ένα λόρδο που ενθουσιασμένος με το έργο έσπευσε να συγχαρεί το συνθέτη λέγοντας του πόσο πολύ είχε «ψυχαγωγηθεί». Πράγματι, το περίφημο ορατόριο για σολίστ, χορωδία και ορχήστρα, αντλώντας τα θέματά του από την Παλαιά και Καινή Διαθήκη, συνεχίζει μέχρι σήμερα να διαθέτει μια συγκινησιακή δύναμη ικανή να μεταφέρει τα θρησκευτικά του μηνύματα στο κοινό…
Πάρτε μέρος στα χορωδιακά κομμάτια του Μεσσία ή ελάτε απλά να ακούσετε. Ενώστε τη φωνή και τη δωρεά σας για τη «Στέγη Ανηλίκων Σύρου». Δώστε χαρά στα παιδιά με ένα παιχνίδι, τρόφιμα ή χρήματα. Η είσοδος στη συναυλία είναι ελεύθερη με μόνο κόστος τη συνδρομή σας.
Συμμετέχουν:
Eilana Lappalainen, σοπράνο
Μαρισία Παπαλεξίου, μέτζο σοπράνο
Χρήστος Κεχρής, τενόρος
Παναγιώτης Πράτσος, μπάσος
Η Χριστουγεννιάτικη Ορχήστρα της Σύρου
Δημήτρης Παπαθεοδώρου, πιάνο
Peter Tiboris, Διεύθυνση Ορχήστρας
Λίγα λόγια για τη «Στέγη Ανηλίκων Σύρου»
Μια ζεστή αγκαλιά έχει ανοίξει εδώ και δώδεκα περίπου χρόνια στη Σύρο για τους περιθωριακούς ανήλικους που βρίσκονται στο δρόμο και ακολουθούν παραβατικές συμπεριφορές.
Η «Στέγη της Σύρου» δημιουργήθηκε το 1996 και λειτουργεί ως κέντρο ημέρας, χωρίς χρηματοδότηση ή υποστήριξη από αρμόδιο φορέα, αλλά με την εθελοντική προσφορά κάποιων λίγων ανθρώπων.
Εργοθεραπευτής, κοινωνικός λειτουργός, ψυχολόγος, δάσκαλοι είναι διαθέσιμοι να προσφέρουν στα παιδιά ό,τι θα έπρεπε να προσφέρει η πολιτεία.
Η Μαρία Κυδωνέος Φωστέρη, πρωτοπόρος στην πρόληψη και την καταπολέμηση της ανήλικης παραβατικότητας, επιμελήτρια ανηλίκων, η οποία έστησε στη Σύρο τη στέγη αυτή, έχει σώσει πολλά παιδιά από την εγκληματικότητα, στην οποία οδηγεί η παραμέληση. «Αγάπη, παιδεία, καθοδήγηση. Αυτά τα τρία χρειάζονται τα παιδιά για να προχωρήσουν», αναφέρει η κ. Φωστέρη στην "Καθημερινή".
«Θεωρούσα ντροπή να λέω στον ανήλικο που ερχόταν στο δικαστήριο πεινασμένος, ξυπόλητος, χωρίς οικογένεια και κοιμόταν στα άστρα, που είχε τόσα προβλήματα και έκλεβε μόνο και μόνο επειδή ήθελε να φάει, ότι αν το ξανακάνεις θα πας φυλακή. Έπρεπε κάτι να κάνω». Έτσι, πριν 12 περίπου χρόνια δημιουργήθηκε η Στέγη της Σύρου, η οποία έχει φιλοξενήσει 170 παιδιά. «Υπάρχουν άνθρωποι που τους αναλάβαμε 10-12 χρονών, που θα έπρεπε να είχαν πάει φυλακή, κι όμως σήμερα είναι εργαζόμενοι και έχουν τις οικογένειές τους. Η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή», λέει η κ. Φωστέρη.
Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι φέτος ένα από τα παιδιά της «Στέγης» είναι σημαιοφόρος στο σχολείο του, όταν πριν μερικά χρόνια δεν μπορούσε καν να παρακολουθήσει το μάθημα...
Η «Στέγη» τιμήθηκε από την Ε.Ε. ως ολοκληρωμένο μοντέλο υποστήριξης ανηλίκων παραβατών και νέων που ανήκουν σε πληθυσμιακές ομάδες που απειλούνται ή βιώνουν κοινωνικό αποκλεισμό.
«Αν φτιάχναμε στέγες για τέτοια παιδιά, ίσως δεν χρειαζόταν να χτίζουμε φυλακές», λέει η κ. Φωστέρη, όπου με δική της πρωτοβουλία επίσης έγινε στη Σύρο το νυχτερινό γυμνάσιο και λύκειο όπου σήμερα διαβάζουν μητέρες για να μπουν στο πανεπιστήμιο.
Καλή η προσπάθεια αλλά...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕίναι δυνατόν το κοινό να αντικαταστήσει τα τμήματα chorus; Δεν είμαστε και στη Βιέννη!
Τα παιδιά που ήρθαν αφιλοκερδώς Χριστουγεννιάτικα απο Πάτρα και Αθήνα, οφείλανε να τα παρέχουν στοιχειώδεις συνθήκες φιλοξενίας και όχι να κοιμηθούν όπου βρουν το βράδυ της Πέμπτης. Μήπως έπρεπε να πληρώσουν και το ξενοδοχείο;