Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η εισήγηση στη λαική συνέλευση Σύρου (2/4/11)


Διαπιστώσαμε την αποδοχή, σε μεγάλο ποσοστό κατοίκων, για τις δράσεις τόσο στις 21 όσο και στις 25 Μάρτη. Τις προηγούμενες βδομάδες υπήρξαν και οι συγκεντρώσεις για το ζήτημα των συγχωνεύσεων και οι καταλήψεις των 2 Λυκείων. Ανησυχίες εκφράστηκαν και για το μέλλον του Νεωρίου, οι οποίες καθόλου δεν καθησυχάστηκαν μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού. Περαιτέρω, αρκετός κόσμος παρακολουθεί και συμμετέχει στις συζητήσεις και τις προβολές που έχουν οργανωθεί από το ΦΣ και την α/σ.
Αυτό το κλίμα, σκεφτήκαμε πως μπορεί να φτιάξει τις συνθήκες για τη συνέχεια.
Ανάμεσά μας υπάρχουν αρκετοί κι αρκετές που νιώθουν εγκλωβισμένοι από το κόμμα, το φορέα ή το σωματείο στο οποίο ανήκουμε και έχουμε ανάγκη να βρούμε κι άλλο χώρο συνάντησης και πλαίσιο δράσης.
Όλη η κίνηση είναι η προσπάθεια προώθησης και δοκιμής μιας ιδέας. Να προχωρήσουμε στην αυτό-οργάνωση και να αποκτήσουμε εμπειρία στο διάλογο. Να προκύψουν και πρωτοβουλίες που θα οδηγήσουν σε δράση για θέματα που μας αφορούν. Αν στη συνέλευση φανεί πως έχει λόγο ύπαρξης και μπορεί να συνεχιστεί, θα προχωρήσει. Αν όχι, θα μείνει τουλάχιστο η εμπειρία της δοκιμής και η εμπειρία της συνάντησης και της γνωριμίας. Θα γνωρίζουμε πως υπάρχει κι αυτός ο τρόπος να συμμετέχουμε στα κοινά, τρόπος που δοκιμάζεται κι αλλού στην Ελλάδα και όχι μόνο, βεβαίως.

Για την αρχή, καταθέτουμε κάποιες απόψεις μας για το πώς μπορεί να λειτουργεί μια ΛΣ.
  1. Στη ΛΣ συμμετέχει κάθε κάτοικος της Σύρου ενήλικος ή ανήλικος που έχει άποψη για τοπικά και ευρύτερα θέματα ή/και ενδιαφέρεται για δράσεις
  2. Εκλέγονται συντονιστές/συντονίστριες για την κουβέντα. Προσέχουν να τηρείται σειρά για τα άτομα που θέλουν να πάρουν το λόγο. Μπορούν και να διακόπτουν αν κάποιος/-α μιλάει για αρκετή ώρα (π.χ. πάνω από 5 λεπτά)
  3. Στη ΛΣ προσέρχονται άτομα που βεβαίως μπορεί να είναι μέλη κομμάτων, φορέων, σωματείων, συλλογικοτήτων αλλά δε μιλούν εξ ονόματος των παραπάνω / ως αντιπρόσωποι των παραπάνω. Μιλούν προσωπικά.
  4. Τα θέματα θεωρούμε πως θα προκύψουν από τη συζήτηση. Εφόσον συγκεντρωθήκαμε γι’ αυτό το λόγο, σημασία έχει να ακουστούν οι φωνές όσο το δυνατόν περισσότερων. Μπορεί να είναι κριτική για τα γεγονότα στη Σύρο τις δυο τελευταίες βδομάδες, μπορεί να είναι ζητήματα απόψεις και προτάσεις για θέματα που μας απασχολούν, μπορεί ιδέες για δράση στο επόμενο διάστημα.
  5. Από τις διαφωνίες και τις αντιπαραθέσεις, προχωράμε στα θέματα που μας ενώνουν κι όχι σ’ αυτά που μας χωρίζουν. Για οποιοδήποτε θέμα αποφασίζουμε κινητοποίηση, οι φορείς, σωματεία, συλλογικότητες συμμετέχουν με όποιους τρόπους οι ίδιοι/-ες αποφασίσουν. Δεν καπελώνουν και δεν καπελώνονται. Από την άλλη, αποδεχόμαστε τους τρόπους δράσης κάθε ομάδας και χτίζουμε αλληλεγγύη
  6. Οι όποιες αποφάσεις παίρνονται με ομοφωνία - συμφωνούν όλοι και όλες. Αν δεν υπάρξει ομοφωνία, τα άτομα που έχουν κάνει πρόταση κερδίζουν ότι έχει ακουστεί η πρότασή τους, έχει δεχτεί ανοιχτή κριτική και αποφασίζουν αν θα προχωρήσουν στη δράση τους με τις συμμαχίες που διαθέτουν ή αν θα την ακυρώσουν.

Καλούμε άτομα για συντονιστές, φροντίζουμε να ακούγονται όσοι παίρνουν το λόγο και ξεκινάμε.
Στο τέλος, θα αποφασιστεί η επανάληψη ή όχι της ΛΣ. Αν ναι, ορίζεται ο χρόνος και κάποιες θεματικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.