Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Για το ΧΥΤΑ Νάξου

 
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι και αυτό ένα βαθιά πολιτικό πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται ούτε με ημερίδες ούτε με συζητήσεις επί συζητήσεων παρά μόνο με πολιτική δράση και πράξη και στη σημερινή περίπτωση με πολιτική ρήξης με την εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική στο τομέα της διαχείρισης  σε όλα τα επίπεδα του κρατικού και της τοπικής διοίκησης μηχανισμού που έχουν σοβαρές και πολύπλευρες συνέπειες στην καθημερινή ζωή του λαού και στο δικό μας χώρο.
Κι εδώ μπαίνει ένα σοβαρό ζήτημα . Εμείς εκτιμάμε σαν παράταξη ότι προσπαθείτε να καλυφθείτε για τη συζήτηση του εν λόγω θέματος πίσω από τους φορείς που αναφέρονται στην πρόσκληση του συμβουλίου, γιατί ενώ είναι ένα θέμα το οποίο εκτός του ότι το γνωρίζατε από πριν, το  βρήκατε μπροστά σας από την πρώτη μέρα που αναλάβατε σα νέα δημοτική αρχή.  Δεν το θέσατε όμως ποτέ ως θέμα στο ΔΣ, γιατί δε θέλατε να αποκαλύψετε τις πραγματικές σας προθέσεις που είναι ο ΧΥΤΑ, τονίζω ο ΧΥΤΑ, και μάλιστα στο συγκεκριμένο χώρο , στην κορφή Ξύδη χρησιμοποιώντας διάφορες δικαιολογίες. Θέλω επίσης να τονίσω ότι η μέχρι τώρα πείρα μας από τα έργα που έχουν γίνει στην πραγματικότητα ο ΧΥΤΑ θα είναι ένας νέος ΧΑΔΑ.
Δεύτερο σοβαρό ζήτημα: εκτίμησή μας είναι ότι το θέμα το φέρατε στο ΔΣ αναγκαστικά, κάτω από την πίεση και τις ανυποχώρητες κινητοποιήσεις των Συλλόγων και των κατοίκων της Γαλήνης και των Εγγαρών, απόδειξη η επίσκεψή σας στο χώρο της κινητοποίησης μετά τα μεσάνυχτα και η δέσμευσή σας ότι  γίνονται δεκτά τα αιτήματά τους και η άμεση σύγκληση ΔΣ με αποτέλεσμα το σταμάτημα της κινητοποίησης.  Αυτό για μας είναι ένα παράδειγμα για τα αποτελέσματα των αγώνων.
Η διαχείριση των απορριμμάτων είναι ένα σοβαρό κοινωνικό, περιβαλλοντικό, πολιτικό ζήτημα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται επιπόλαια, βιαστικά, χωρίς μακρόχρονη πρόβλεψη με την αστεία δικαιολογία της πίεσης των προστίμων ή ότι το έργο έχει ήδη αποφασιστεί και προγραμματιστεί ή με τη λογική να παρουσιάσουμε δήθεν έργο για να πούμε ότι κάναμε έργο. Η Νάξος ειδικά έχει καεί από τέτοιου είδους έργα.                                                     
Αυτοί που με την πολιτική τους οδήγησαν στη σημερινή οριακή κατάσταση του προβλήματος, αλλά και όσοι τάζατε λαγούς με πετραχήλια και υποσχόσασταν ότι θα διορθώσετε τα κακώς κείμενα αναλάβετε και τις ευθύνες σας και δώστε ουσιαστικές λύσεις.
Η διαχείριση των απορριμμάτων καθώς και η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, αν δεν αξιοποιηθούν σύγχρονοι μέθοδοι και πρακτικές και αν δε μελετηθούν ποιες προσφέρονται για τον τόπο.
Και εδώ μπαίνει και το ζήτημα που πρέπει να εξεταστεί από το ΔΣ για το τι είδους αποκατάσταση των παλιών ΧΑΔΑ έχει γίνει ή γίνεται. Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πώς εφαρμόζεται εδώ η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ. Να εξεταστεί επίσης από το ΔΣ η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ της Χώρας και η δυνατότητα αξιοποίησής της.
Η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων επιβάλει τη διαλογή στην πηγή, την ανακύκλωση, σταθμούς μεταφόρτωσης, χώρους υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων  με όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις προστασίας των κατοίκων, των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και του περιβάλλοντος. Μέριμνα για ιατρικά και άλλα απόβλητα.
Παράλληλα, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, ειδική αντιμετώπιση των εργαζομένων στα απορρίμματα (ένταξη στα βαρέα, πρόσθετα μέτρα για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας).
Κι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο από δημόσιο φορέα διαχείρισης απορριμμάτων και όχι από την παράδοση του τομέα αυτού στην ιδιωτική πρωτοβουλία, όπως προωθείται σήμερα γενικότερα.
Πλήρη κάλυψη των δαπανών για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση των ανταποδοτικών τελών, αφού τόσο πολύ κόπτεστε για την οικονομική επιβάρυνση των κατοίκων του δήμου.
Είμαστε ριζικά αντίθετη με την καύση των απορριμμάτων.
Όσον αφορά κάποια συγκεκριμένα ζητήματα που μπαίνουν για τη Νάξο:

·        Να σταματήσει άμεσα κάθε διαδικασία απαλλοτρίωσης
·        Να αντιμετωπιστεί το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε νέα βάση με βάση τα προαναφερόμενα συνολικά για το Δήμο με άμεσο προγραμματισμό και επείγουσα προτεραιότητα.
·        Για το ΧΥΤΑ. Το ξεκαθαρίζουμε: σε υποθέσεις δεν τοποθετούμαστε, ούτε εμπιστευόμαστε υποσχέσεις, λόγια κ.ά. παραγόντων, παραγοντίσκων και πολιτικάντηδων. Η μελέτη είναι για ΧΥΤΑ. Το απορρίπτουμε. Όποιος θέλει ας πάρει την ευθύνη να ψηφίσει αυτή τη μελέτη που είναι για ΧΥΤΑ.
·        Για τον επιλεγμένο χώρο χωροθέτησης. Ο εκπρόσωπός μας στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου στις 17-12-2009, ο Βαγγέλης Σιγάλας, καταψήφισε τη συγκεκριμένη επιλογή ζητώντας επιτόπια έρευνα των χώρων και τη συναίνεση των κατοίκων.  Επειδή εμείς δε λέμε  και ξελέμε για το ίδιο πρόβλημα ούτε αποφεύγουμε να πάρουμε θέση με την απουσία μας, όπως έκαναν αρκετοί ντόπιοι νομαρχιακοί σύμβουλοι για το θέμα, ζητάμε την επανεξέταση όλων των χώρων που είχαν προταθεί αλλά και άλλων πρόσφορων που δεν προτάθηκαν για συζήτηση, την ενημέρωσή μας με διαφανείς διαδικασίες των υπέρ και κατά κάθε προτεινόμενης τοποθεσίας, τη δυνατότητα επιτόπιας έρευνας και μετά στην κατάληξη του πλέον κατάλληλου χώρου χωροθέτησης πάντα για ΧΥΤΥ.

Ζητάμε να πάρει αποφάσεις σήμερα το ΔΣ και να μπουν σε ψηφοφορία οι προτάσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.