Κυριακή 3 Απριλίου 2011

ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ Παρεμβάσεις στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Στις δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του περιφερειακού συμβουλίου που έγιναν στη Σύρο την Τετάρτη 30/3, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης τοποθετήθηκαν στα παρακάτω θέματα:
4η Συνεδρίαση:
Στην έναρξη και πριν τη συζήτηση του αποκλειστικού θέματος για την απογραφή της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έθεσαν ζητήματα λειτουργίας και δεοντολογίας του συμβουλίου, τα οποία προέκυψαν τόσο από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Σύρο και ό,τι επακολούθησε, όπου μίλησαν για επιλεκτικές προσκλήσεις και αποκλεισμό των παρατάξεων της μειοψηφίας, όσο και από τις εκκρεμότητες που εξακολουθούν να υπάρχουν σχετικά με τον κανονισμό λειτουργίας, τη στήριξη της λειτουργίας των παρατάξεων, τον καθορισμό των δύο θεματικών επιτροπών κλπ.
Στο θέμα της απογραφής, δήλωσαν ότι δεν έχουν κανένα λόγο να αμφισβητήσουν τα περιουσιακά στοιχεία που παρέλαβε η Περιφέρεια από τις καταργούμενες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, έθεσαν όμως ερωτήματα σχετικά με τις αναπτυξιακές εταιρείες και την προοπτική τους, όπως επίσης και το τι θα γίνει με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις και τα έργα από τις ψηφισμένες αποφάσεις των νομαρχιακών συμβουλίων.
5η Συνεδρίαση :
Καταρχήν ζήτησαν να συζητηθεί εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων και κατέθεσαν συγκεκριμένο ψήφισμα (παρατίθεται παρακάτω). Μετά από πιέσεις των παριστάμενων εκπροσώπων των δασκάλων και των καθηγητών που βρίσκονταν σε πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, αλλά και όλων των παρατάξεων της μειοψηφίας, έγινε δεκτή η συζήτηση του θέματος ως τελευταίο θέμα της συνεδρίασης.
Στη συνέχεια στα θέματα της συνεδρίασης, τοποθετήθηκαν:
α) Καταψήφισαν τον προτεινόμενο προς έγκριση προϋπολογισμό, με το σκεπτικό πρώτον ότι η περικοπή των πόρων και η οικονομική ασφυξία που επιβάλλεται αποτελεί την εφαρμογή του μνημονίου στην Αυτοδιοίκηση, ενώ παράλληλα δεν διασφαλίζεται καμιά αναπτυξιακή προοπτική, πολύ δε περισσότερο βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνικό και οικολογικό περιεχόμενο. (Ολόκληρη η τοποθέτηση μας, παρατίθεται στη συνέχεια).
β) Ψήφισαν θετικά για τη συμμετοχή της Περιφέρειας στο Δίκτυο Αειφόρων Νήσων (ΔΑΦΝΗ) και στο Σύμφωνο των νησιών, θεωρώντας ότι ο μέχρι σήμερα ρόλος του ΔΑΦΝΗ και η προώθηση αειφορικών δράσεων, έχει λειτουργήσει θετικά και διαπαιδαγωγητικά τόσο προς τις τοπικές κοινωνίες, όσο και προς τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης. Επεσήμαναν βέβαια ότι δεν αρκούν οι επιμέρους δράσεις, αλλά απαιτείται η συμβολή του Δικτύου σε ολοκληρωμένο αειφορικό πρόγραμμα ανά νησί και ταυτόχρονα τόνισαν τη σημασία η όλη προσπάθεια να μην μείνει σε επίπεδο κάποιων τεχνοκρατών και αυτοδιοικητικών, αλλά να προχωρήσει στις τοπικές κοινωνίες, διότι χωρίς αυτές κανένα πρόγραμμα δεν θα μπορέσει να προχωρήσει.
γ) Στο θέμα του θερινού ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές, ψήφισαν θετικά με τις εξής επιφυλάξεις: Πρώτον, τη σύμφωνη γνώμη των σωματείων των υπαλλήλων και δεύτερον, την διεκδίκηση και πίεση για πλήρη στελέχωση των Επιθεωρήσεων Εργασίας που αυτή τη στιγμή με την υποστελέχωση τους, δεν μπορούν να ασκήσουν κανένα σοβαρό έλεγχο για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν.
δ) Στο θέμα της συγχώνευσης και κατάργησης των σχολικών μονάδων, μίλησαν για πολιτική που υπαγορεύεται από λογιστικά κριτήρια που επιβάλλει η πολιτική του μνημονίου, για αντιπαιδαγωγικές και αντικοινωνικές λογικές που έχουν φέρει σε αναστάτωση όλη την κοινωνία  και για επιλογές που γίνονται ερήμην των εκπαιδευτικών, των μαθητών, των γονέων και της αυτοδιοίκησης. Επεσήμαναν ότι μέχρι πέρυσι όλες οι αποφάσεις για συγχωνεύσεις, καταργήσεις, αλλά και ιδρύσεις και αναβαθμίσεις σχολικών μονάδων, ερχόντουσαν για γνωμοδότηση στα νομαρχιακά και δημοτικά συμβούλια, κατόπιν εισήγησης των αντίστοιχων επιτροπών παιδείας. Η διαδικασία αυτή, κατά τεκμήριο, εξασφάλιζε την αντικειμενική διερεύνηση των τοπικών ιδιαιτεροτήτων, μακριά από αυταρχικές και ισοπεδωτικές λογικές της κεντρικής εξουσίας. Με το ψήφισμα που κατέθεσαν, ζήτησαν την απόρριψη των συγχωνεύσεων, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των φορέων της αυτοδιοίκησης και της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Μετά από διαλογική συζήτηση και αντιπαράθεση, το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισε κατά πλειοψηφία την πρόταση του Περιφερειάρχη για επανεξέταση των συγχωνεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.