Δευτέρα 18 Απριλίου 2011

ΝΑΞΟΣ Έκθεση εγγράφων στο κτίριο των Ουρσουλινών

 Στην αίθουσα του πρώτου ορόφου του Δημοτικού Πολιτιστικού Κέντρου της πρώην Σχολής
 Ουρσουλινών (Κάστρο Νάξου) θα λειτουργήσει από την Τρίτη 12 Απριλίου ως την Παρασκευή
13 Μαΐου 2011 η έκθεση ομοιοτύπων "Απ' το Φράγκικο στο Ρωμαίικο: Έγγραφα για την ιστορία
 της Νάξου (1433-1821) από τις συλλογές Ι.Δελλαρόκκα και Π.Ζερλέντη".

Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2007 στο κτίριο του Α΄ Γυμνασίου Νάξου. Περιλαμβάνει 92 έγγραφα της Φραγκοκρατίας και της Τουρκοκρατίας με τις υπογραφές των δουκών, επισκόπων, καδήδων και μπέηδων της Παροναξίας, ορισμούς του καπετάν πασά και των δραγουμάνων του στόλου, επιστολές και διπλώματα ευρωπαϊκών προξενείων, δικαιοπρακτικά και κοινοτικά έγγραφα του 17ου και 18ου αι., ενθύμια των Ιησουιτών και του ελληνικού σχολείου της Γρόττας. Έχουν διαρθρωθεί σε 14 θεματικές ενότητες με τις αντίστοιχες λεζάντες και ιστορικές επεξηγήσεις. Σε ειδική προθήκη, τέλος, θα παρουσιαστεί περιορισμένος αριθμός πρωτότυπων κωδίκων και εγγράφων.

Θα συνεχιστεί επίσης μέχρι τις 29 Απριλίου (οπότε και κλείνει) η έκθεση τεκμηρίων για τη Γερμανική Κατοχή και τη μάχη της Νάξου. Και οι δυο εκθέσεις θα είναι ανοιχτές τις ώρες λειτουργίας του Αρχείου (Τρίτη ως Παρασκευή 10 π.μ.-2 μ.μ., Δευτέρα και Τετάρτη 5 μ.μ.-9 μ.μ.). Η έκθεση των εγγράφων από τις συλλογές Ζερλέντη και Δελλαρόκκα θα λειτουργήσει επίσης τα Σάββατα 30 Απριλίου και 7 Μαΐου.

Το Αρχείο Νάξου ευχαρίστως προσφέρεται να υποδεχτεί και να ξεναγήσει στην έκθεση ομάδες μαθητών από τα σχολεία της Νάξου (από Ε΄ Δημοτικού μέχρι Γ΄ Λυκείου), αρκεί να ισχύουν τα παρακάτω:

α) Η ομάδα να είναι μέχρι 40 άτομα.
β) Να έχει προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση του σχολείου με το Αρχείο (τηλ. 22850-23037), τουλάχιστον μία εργάσιμη μέρα νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.