Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΑΡΟΥ Θα κλείσει το Κέντρο Πρόληψης ΘΗΣΕΑΣ;

Τα Κέντρα Πρόληψης θεσμοθετήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και λειτουργούν ως
« αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες», με εργασιακό καθεστώς πολλαπλών ταχυτήτων.
            Ασχολούνται με την πρόληψη στα ναρκωτικά, στην επέκτασή τους,  και σε μια σειρά άλλα σχετικά ζητήματα.
            Χρηματοδοτούνται κατά 50% από το Υπουργείο Εσωτερικών και το υπόλοιπο 50% από το Υπουργείο Υγείας. Επί της ουσίας όμως ανήκουν σε τρείς φορείς. Στο Υπουργείο Υγείας, στον ΟΚΑΝΑ και στην ΚΕΔΚΕ.
            Παρά τις τεράστιες δυσκολίες, το έργο τους αποτυπώνεται στα στοιχεία της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κέντρου ( 2006 ), σύμφωνα με τα οποία από το 1998 έως το 2004 τα Κέντρα Πρόληψης έχουν συμβάλει στη μείωση της χρήσης 9% στον πληθυσμό από 18-24 ετών και 3,9% στον πληθυσμό 12-64 ετών.
            Το θεσμικό καθεστώς τους είναι από τα βασικά προβλήματα που παρακωλύουν τη λειτουργία τους διαχρονικά. Από 1/1/2011 θεσμικά βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα λόγω του « Καλλικράτη», που δεν τα προβλέπει πουθενά. Το Υπουργείο Εσωτερικών μέχρι τώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τι μέλλει γενέσθαι. Ο κίνδυνος να κλείσουν είναι μεγάλος. Ήδη η Δημοτική Αρχή Μενιδίου απεχώρησε από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Πρόληψης  με το αιτιολογικό ότι δεν προβλέπεται στον « Καλλικράτη» η ύπαρξή του.
            Με το δικό μας Κέντρο Πρόληψης «Θησέας» που έχει έδρα τη Σύρο και παράρτημα στην Πάρο και που δουλεύει με 6 άτομα για όλο το νομό Κυκλάδων τι πρόκειται να γίνει;
Ποιό θα είναι το μέλλον του; Ποιά θα είναι η στάση του Δήμου Πάρου , που είναι και μέλος του Δ.Σ. του Κέντρου, σε ένα τέτοιο αρνητικό ενδεχόμενο;

            Σε μια περίοδο που η κρίση κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα στο πρόβλημα των ναρκωτικών και αντί η κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα ενισχύοντας την πρόληψη, απεξάρτηση και επανένταξη, με δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, προωθεί την πολιτική της απελευθέρωσης των ναρκωτικών, της υποκατάστασης και δίνει το       «φιλέτο» της απεξάρτησης στους ιδιώτες, που εκμεταλλεύονται την απελπισία των χρηστών και των οικογενειών τους. Απόδειξη αυτών που λέμε είναι ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας δεν αναφέρεται καν στη πρόληψη, αντίθετα ανοίγει δρόμους για επιχορήγηση των ιδιωτών που θα δραστηριοποιούνται στον ευαίσθητο αυτό χώρο .

            Η Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Βρισκόμαστε μπροστά σε έναν πολύ μεγάλο κίνδυνο, να κλείσουν τα Κέντρα Πρόληψης με διάφορα προσχήματα, θεσμικά, νομικά και κυρίως μέσω του « Καλλικράτη».
Είναι σίγουρο ότι σε μια τέτοια εξέλιξη δεν πρόκειται να συναινέσουμε.  
·        Πιστεύουμε ότι τα Κέντρα Πρόληψης πρέπει να στηριχτούν αποκλειστικά στην  κρατική χρηματοδότηση.
·        Να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία των εργαζομένων και η πρόσληψή τους και τελικά τα Κέντρα Πρόληψης να γίνουν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.    
·        Πρέπει να είναι ενταγμένα στη δημόσια κοινωνική πολιτική, στη δημόσια πρόληψη, με βάση τις τοπικές ανάγκες.
            Πιστεύουμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να πάρει την πολιτική του απόφαση στο θέμα αυτό. Σαν κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε τι θέλουμε πριν αποφασίσουν άλλοι για εμάς. Όλοι οι φορείς του νησιού πρέπει να σκύψουν στο συγκεκριμένο θέμα γιατί μας αφορά σαν κοινωνία όλους. Πρέπει να βιαστούμε γιατί το θέμα επείγει.
            Προς αυτή την κατεύθυνση σαν Λαϊκή Συσπείρωση θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν έτσι  ώστε το Κέντρο Πρόληψης «Θησέας» να συνεχίσει απρόσκοπτα να προσφέρει τις υπηρεσίες του και μάλιστα αναβαθμισμένα, τόσο στο νησί μας όσο και στα υπόλοιπα νησιά του νομού μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.