Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Θα μπορούσε η ανάπτυξη να ξεκινήσει από τη Σύρο;TOY
 ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
 ΗΛΙΑ
  •  
Ανανεώνοντας το ετήσιο ραντεβού με τον προσωπικό μου παράδεισο, ξαναήρθα στην υπέροχη Σύρα και φέτος. Σε συνέχεια της ιστορίας που παρουσίασα με ένα άρθρο μου -για τη δημιουργία μιας καινούργιας εταιρίας ταξί, που βελτίωσε τις παρεχόμενες υπηρεσίες στο νησί- αφουγκράστηκα και φέτος τον σφυγμό της. Και αντιλήφθηκα πως ίσως η Σύρα, μια μικρογραφία της Ελλάδας, μπορεί να κρατάει ένα από τα μυστικά της επιτυχίας μας στο μέλλον.
Και έχουμε και λέμε:
Το επίπεδο της υπηρεσίας των ταξί παραμένει στο ίδιο καλό επίπεδο που είχε ξεκινήσει πέρυσι. Προσωπικό πάθος των συμμετεχόντων, νέος ηλεκτρονικός εξοπλισμός, καλύτερη οργάνωση και καλύτερη επικοινωνία αναδεικνύουν το εγχείρημα ως επιτυχέστατο (μέχρι και wifi για τον πελάτη κατά την διαδρομή!) μέχρι σήμερα.
Η Σύρα φέτος περνάει αποδεδειγμένα μία ακόμα πολύ άσχημη τουριστική χρονιά. Έχοντας ποντάρει για χρόνια στον ελληνικό τουρισμό, γίνεται και αυτή θύμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα. Η ανάγκη για αλλαγή κατεύθυνσης στα τουριστικά και στον εν γένει τρόπο σκέψης του «προϊόντος» του νησιού δεν ήταν ποτέ πιο έντονη. Οι συζητήσεις για άνοιγμα στην κρουαζιέρα, επιμήκυνση του αεροδιαδρόμου, βελτίωση των υποδομών, είναι έντονες και γίνονται παντού από όλους. Θα αλλάξει κάτι όμως;
Μπορεί η Σύρα να γίνει ένα μικρό φωτεινό παράδειγμα για την υπόλοιπη Ελλάδα;
Πολλά υποσχόμενες κινήσεις πιθανών εξελίξεων αποτελούν τόσο η προφυλάκιση του πρώην γενικού διευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου, που είχε υπό την αιγίδα της τις κατασκευαστικές άδειες των Κυκλάδων, τομέα αμαρτωλό που φαίνεται να «ανοίγει» επιτέλους, όσο και η αλλαγή σκυτάλης στη δημαρχία. Μετά από πολλά χρόνια, πάνω από 20, εξελέγει νέος Δήμαρχος, ο κ. Μαραγκός, και πρόσφατα «έπιασε» δουλειά. Ακούγεται και φαίνεται νέος, έξυπνος, οργανωτικός, τεχνοκράτης με ιδέες, γνώσεις και δυνατή ομάδα στήριξης που έχουν σχέδια και άποψη. Εξελέγη με ποσοστό της τάξης του 60% μετά από μια έντονη προεκλογική περίοδο, όπου χρησιμοποιήθηκε κάθε «χαρτί» προκειμένου να πολωθεί η κατάσταση (εν προκειμένω ακόμα και το θρήσκευμα του νέου Δημάρχου, που τυγχάνει να είναι καθολικός, όπως άλλωστε και σχεδόν το μισό νησί).
Παρόλα αυτά οι πολίτες της Σύρου, με μια πολιτική/θρησκευτική ωριμότητα που δεν συνηθίζεται στη σημερινή Ελλάδα, όχι μόνο δεν «τσίμπησαν» στη θρησκευτική πόλωση, αλλά αντέδρασαν ενοχλημένοι και αποφάσισαν να δώσουν την ευκαιρία σε έναν νέο άνθρωπο να τους οδηγήσει μέσα σε μία πολύ σκοτεινή περίοδο.
Πολλές ελπίδες στις πλάτες της νέας ομάδας του κ. Μαραγκού που, άθελά του, γίνεται το σημείο αναφοράς για τη δημιουργία του νέου παραδείγματος διαφανούς τρόπου λειτουργίας της Δημαρχίας. Όλοι ευελπιστούν πως η ικανότατη ομάδα του δεν θα αναλώσει την πολύτιμη ενέργειά της στον γνωστό πόλεμο μαγισσών με την προηγούμενη διοίκηση, αλλά θα κοιτάξει πώς να προωθήσει συνολικά τα συμφέροντα των πολιτών, δηλαδή του νησιού, και να επιδείξει ένα νέο ήθος και μία στάση που για μια ακόμα φορά θα κάνει τη Σύρα ένα παράδειγμα προς μίμηση.
Θα πει κανείς, μα αυτά είναι οι αλλαγές; Όχι, δεν είναι. Είναι όμως αλλαγές σκηνικού και ψυχολογίας, που με την κατάλληλη θέληση και δουλειά από όλους, μπορούν να φέρουν ένα πανέμορφο και γεμάτο νησί, σε τροχιά ανάπτυξης του τουριστικού της προϊόντος και την ευημερεία των κατοίκων της.
Εμείς πάντως ψηφίζουμε Σύρα και σήμερα και στο μέλλον.

*Ο Ηλίας Νικολακόπουλος είναι ένας ακόμα λάτρης της Σύρας

 http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.anagnwstes&id=36388

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.