Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Σχόλιο για τις εκλογές της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου

 του ΚΩΣΤΑ ΑΠΕΡΓΗ

Oι χτεσινές εκλογές για την ανάδειξη του θεσμικού οργάνου των Δήμων του Ν.Αιγαίου , έδωσε αφορμή να εξαχθούν σημαντικά συμπεράσματα για το αυτοδιοικητικό αύριο , των νησιών μας. Κυρίως , όμως η ανάγκη συσπειρώσεων , έγινε αφορμή να πέσουν τα πολιτικά προσωπεία και ν αποκαλυφθούν οι πολιτικές ταυτότητες των συνδυασμών, που επικράτησαν στο πεδίο της μάχης του περασμένου Μαιου.
Έτσι, «μεγάλα» λόγια , περί ακομμάτιστων συνδυασμών, τα εξώδικα στις εταιρείες που μετέδιδαν τα αποτελέσματα των εκλογών και εμφάνιζαν , ως κομματικά εξαρτημένους συνδυασμούς , που έσχιζαν τα ρούχα τους , ότι δεν καμμιά σχέση με κόμματα , αλλά το κόμμα μας , είναι η Σύρος και ο κόσμος της», αποδείχτηκαν απλά σύνθημα ευκαιρίας για τις ανάγκες μιας απολιτικης κατεβασιάς , που αξιοποιούσε τις ανάγκες της συγκυρίας.Ας είναι …
Στη ζωή και στην πολιτική , ο σκοπός αγιάζει τα μέσα,και ο πολιτικός χαμαιλεοντισμός ευδοκιμεί, άσε που μερικές φορές, μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμος, έστω και αντανακλαστικά.Δεν θάταν άσχημο αν οι αγαθές σχέσεις των δημοτικών μας παραγόντων με την κυβερνώσα Νέα Δημοκρατία, αξιοποιούνταν, ώστε να «κλείσει» η επικίνδυνη εκκρεμότητα της παραχώρησης του στρατοπέδου , αντί να παρελθοντολογούν και να δίνουν την εντύπωση, πως επιδίδονται με τους προκατόχους τους σε ένα ακατανόητο αγώνα δρόμου για να αποδείξουν , ποιος είναι «πιο ανίκανος».
 Ένα δεύτερο εντυπωσιακό στοιχείο είναι η εντελώς λιπόσαρκη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, στα αυτοδιοικητικά του Ν.Αιγαίου , που εκφράστηκε ,όχι απλά με την αδυναμία να αποτελέσει αντίπαλο δέος στο μπλόκ των κυβερνητικών μνημονειακών δυνάμεων , αλλά να ακόμα και να καταρτίσει ένα ευπρεπές ψηφοδέλτιο. Και ναι μεν , αυτό ελάχιστη σημασία μπορεί να έχει ως προς την διεύρυνση της πολιτικής επιρροής του , που είναι δεδομένη και στα νησιά μας, σε επίπεδο βουλευτικών εκλογών, αλλά επιβεβαιώνει μια πραγματικότητα, που ήδη, προδιαγράφεται.Όσο πιο βέβαιη γίνεται, η πολιτική ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ, εξίσου παγιώνεται η άποψη, πως όταν έλθει η ώρα της διακυβέρνησης το άλλο βάθρο της Δημοκρατίας, η ΚΕΔΚΕ, θα είναι απέναντί του.
Αντίθετα με το ΠΑΣΟΚ, που από ότι φαίνεται στην Δωδεκάνησο και τις Κυκλάδες , είναι ακόμα ανθεκτικό και ιδίως στο Αυτοδιοικητικό επίπεδο , όπου η νίκη , εστω και οριακή του κ.Χατζηδιάκου, αλλά και η επικράτηση του Δημάρχου ΚΩ, εναντι του κ.Μαραγκού,, έδειξε , ότι στο κοινό ψηφοδέλτιο που κατέβασαν οι δύο κυβερνητικοί συνεταίροι, πλειοψήφισε η πλευρά, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ.
Αυτά σε σχέση με το πραγματικό πολιτικό νόημα των χτεσινών ,εκλογών στην ΠΕΔ που κρύβονται φυσικά από το με λίγες εξαιρέσεις αβανταδόρικο και διαβρωμένο τοπικό δημοσιογραφικό κατεστημένο, που μοιάζει να λειτουργεί, απέναντι στους «αλαζονικούς νεόκοπους» αστέρες που καβάλλησαν το καλάμι , με το καλημέρα.
Αλλά το σημαντικότερο είναι , ότι αυτοί που έχουν την τεραστια ευθύνη της ενημέρωσης,των πολιτών, ως δύναμης επαγρύπνησης για τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών, από τους «Ταιμς» του κ.Βακόνδιου, ως το υπερδημοκρατικό και υπερπατριωτικό κανάλι , του κ.Στρογγύλη, και –δυστυχώς το διαδικτυακό Syros today, στο οποίο είχαμε επενδύσει πολλές ελπίδες- ξέχασαν σκόπιμα να επισημάνουν μια λεπτομέρεια από το χτεσινό «γκλάμουρ» ρεπερτόριο τους.
 Ότι η Ερμούπολη, ήταν , η μοναδική έδρα Περιφέρειας, η ο οποία ΔΕΝ ΦΙΛΟΞΕΝΗΣΕ, την εκλογική διαδικασία των ΠΕΔ.Και μην μου πείτε, ότι δεν υπάρχει συγκοινωνία με την Δωδεκάνησο. Η αλήθεια είναι ότι οι Δωδεκανήσιοι, υιοθετούν « την βημα προς βήμα» αμφισβήτηση της έδρας της Περιφέρειας και σε αυτό έχουν πιστούς συμπαραστάτες τους Ναξιώτες.Το βέτο τους πέρασε , εντελώς παράνομα και έτσι το Συνέδριο, διεξήχθη στο ΤΙΤΑΝΙΑ , αντί για το πνευματικό κέντρο της ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ, που ήταν, ο φυσικός και νόμιμος χώρος διεξαγωγής του.
 Ερμούπολη, μέρα μέρα , με την μέρα θα συνειδητοποιούμε , πως είμαστε , ανύποπτοι μαρτυρες της κατηφόρας σου, γιατί οι μετριοτητες, που διαδεχονται η μια την άλλη, αποδεικνύονται , όχι απλά , ισόπαλες , αλλά και επί «τα χείρω» και δεν μπορούν να διεκδικήσουν τίποτα για τόπο, εκτός από την χολυγουντιανή αυτοπροβολή τους..
Γιαυτό μην μου πείτε ,γιατί μέμφομαι τον κ.Μαραγκό , γιατί στην αρχή της θητείας του δεν σήκωσε το πολιτικό ανάστημα του , (65% του έδωσε ο λαός της Σύρου, αφού και επι Δεκαβάλλα, το 2010, το Συνέδριο είχε γίνει στον ΟΛΠ, στον Πειραιά, με το τσαμπουκά των Δωδεκανησών.
.Γιατί εδώ το λόγο θα πάρει ο Καβάφης και θα μας απαγγείλει σαρκαστικά «Και οι δύο εξ ίσου βλάπτουν την Συρία ή μάλλον την Σύρο».
Αυτή είναι η ηγεσία που αξίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.