Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ερώτηση για την ανάπτυξη των ελληνικών ναυπηγείωνΜε ερώτησή του προς τους  Υπουργούς: Οικονομικών, Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ.Παπαδημούλης αναφέρει:
"Ανακοινώθηκε από την εταιρία “Νεώριον” (τα ναυπηγεία Σύρου) ότι η θυγατρική της “Ναυπηγεία Ελευσίνας” κατέθεσε αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα, λόγω του προβλήματος ρευστότητας που αντιμετωπίζει. Την ίδια ώρα περισσότεροι από 30 πλοιοκτήτες και επιχειρηματίες του κλάδου ταξίδεψαν με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων Γιάννη Διαμαντίδη στο Πεκίνο. Ανάμεσα στους σκοπούς της επίσκεψης είναι και η χρηματοδότηση ύψους 5 δισ. δολαρίων από κινεζικές τράπεζες προς Έλληνες εφοπλιστές για την ναυπήγηση πλοίων σε τοπικά ναυπηγεία. Οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν κάνει  επενδύσεις ύψους 55 δισεκατομμυρίων δολαρίων  κυρίως σε ναυπηγεία της Άπω Ανατολής παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση.  Σήμερα  στην Κίνα κατασκευάζονται 325 ελληνόκτητα πλοία με τις παραγγελίες να έχουν δοθεί από 70 εταιρείες ενώ  τα ελληνικά ναυπηγεία έχουν ελάχιστες έως μηδενικές παραγγελίες για  επισκευή ή και ναυπήγηση  πλοίων. Την ίδια στιγμή η ελληνική οικονομία μαστίζεται από σημαντικότατη ύφεση ( 6,6% το τελευταίο τρίμηνο του 2010), η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε ποσοστά ρεκόρ και ο εγχώριος ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος οδηγείται σε κατάρρευση.
Ερωτώνται οι   κ.κ.  Υπουργοί:
  • Τι άμεσα μέτρα σκοπεύει να λάβει η κυβέρνηση για την στήριξη του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου στην Ελλάδα;
  • Δεδομένων των προκλητικών φοροαπαλλαγών που απολαμβάνουν οι έλληνες εφοπλιστές, θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι σωστό τα κέρδη να κατευθύνονται σε χώρες της Άπω Ανατολής και να μη επανεπενδύονται -τουλάχιστον κατά ένα μέρος τους- στην χειμαζόμενη ελληνική οικονομία; Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει  προκειμένου να δώσει κίνητρα στον εφοπλιστικό κλάδο να επενδύσει στα ελληνικά ναυπηγεία;".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.