Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Σημειώσεις για την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου

ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΣΚΕΥΑΙΔΗ
1.1 Τουριστική προσφορά
Σύµφωνα µε το Ξενοδοχειακό Επιµελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.) για το 2005 το ξενοδοχειακό δυναµικό της Σύρου αποτελείτο από 44 ξενοδοχεία κατηγορίας 4, 3, 2 και 1 αστέρων ,αλλά κανένα 5 αστέρων. Λειτουργούν 8 µονάδες της κατηγορίας τεσσάρων αστέρων, 9 µονάδες των τριών αστέρων, 24 των δύο αστέρων και 3 του ενός. Αντίστοιχα τα τεσσάρων αστέρων ξενοδοχεία αποτελούνται από 248 δωµάτια µε 467 κλίνες, των τριών αστέρων διαθέτουν 260 δωµάτια µε 489 κλίνες, των δύο αστέρων διαθέτουν 585 δωµάτια µε 1095 κλίνες και τέλος υπάρχουν 33 δωµάτια σε µονάδες της τελευταίας κατηγορίας µε 61 κλίνες. Συγκεντρωτικά, τα στοιχεία για το 2005 δίνουν 44 ξενοδοχειακές µονάδες,
µε 1126 δωµάτια και 2112 κλίνες. Λειτουργούν επίσης 2 μονάδες κάμπινγκ δυναμικότητας 120-150 θέσεων ή 350-400 ατόμων και 221 μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων. Στις μονάδες ενοικιαζομένων δωματίων, οι ιδιοκτήτες των οποίων αποτελούν μέλη της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, πρέπει να προστεθούν αρκετές άλλες μονάδες, οι οποίες , σύμφωνα με καταγγελίες, λειτουργούν παράνομα. Λειτουργούν επίσης 3 συνεδριακές αίθουσες σε ξενοδοχεία του νησιού , καθώς και το συνεδριακό κέντρο του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ερμούπολης. Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την επιλογή αναδόχου της πρόσφατα κατασκευασμένης μαρίνας Σύρου, ενώ ξεκίνησαν πρόσφατα στην τοποθεσία Νησάκι οι εργασίες κρηπίδωσης του λιμανιού της Ερμούπολης, προκειμένου να κατασκευαστεί προβλήτα πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων.Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στην Ερμούπολη λειτουργεί από το 1997 επιχείρηση καζίνο,στην οποία απασχολούνται 50 εργαζόμενοι και στο μετοχικό σχήμα της οποίας μετέχει και ο δήμος Ερμούπολης, μέσω της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστικής Ανάπτυξης.
1.2 Τουριστική ζήτηση
Λόγω της έλλειψης στατιστικών στοιχείων , θα αναφερθούμε σε μια σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, και αφορά στην τουριστική κίνηση των ετών 1999 και 2000.Τα αριθμητικά δεδομένα για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου 2000, έχουν ως εξής: ‘Οσον αφορά στην επιβατική κίνηση του λιμανιού:
·Σύνολο αφίξεων 2000 285.965 έναντι 269.771 το 1999.
·Σύνολο αναχωρήσεων 275.147 έναντι 235.790 το 1999.
·Σύνολο Ι.Χ. αυτοκινήτων που αποβιβάστηκαν το 2000 και ειδικά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 14.019, έναντι 11.465 τους αντίστοιχους μήνες του 1999.
·Σύνολο δικύκλων που αποβιβάστηκαν, για τους ίδιους μήνες, 6.128 το 2000, έναντι 4.640 το 1999. Συγκριτικά το 2000 και μόνο για τους μήνες αιχμής κυκλοφόρησαν 2.554 Ι.Χ. αυτοκίνητα και 1.488 δίκυκλα περισσότερα στο νησί, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 1999. ‘Οσον αφορά την κίνηση του αεροδρομίου, τα στοιχεία έχουν ως εξής: Για το έτος 2000 και για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Αυγούστου 2000 πραγματοποιήθηκαν 469 πτήσεις προς Σύρο με σύνολο μετακινουμένων επιβατών 9.940. Για το έτος 1999 και για το χρονικό διάστημα Απριλίου-Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκαν 677 πτήσεις προς Σύρο, με σύνολο μετακινουμένων επιβατών 10.153.
΄Ενα κύριο στοιχείο που χαρακτηρίζει την τουριστική περίοδο και το οποίο πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους τουριστικούς παράγοντες του νησιού, είναι η νέα μορφή τουριστικού προορισμού που αποκτά σταδιακά το νησί, σε συνδυασμό και άμεση σχέση με την δρομολόγηση των ταχύπλοων πλοίων στη γραμμή Πειραιάς/Ραφήνα-Σύρος. Η δρομολόγηση των ταχυπλόων σκαφών μετέτρεψε σταδιακά τη Σύρο σε προάστιο των Αθηνών και ειδικά για επίσκεψη τα Σαββατοκύριακα. Δημιούργησε επίσης μια νέα μορφή επισκεπτών, τους αυθημερόν επισκέπτες, εφόσον δίνεται σήμερα η δυνατότητα στους Αθηναίους επισκέπτες να περιηγηθούν τη Σύρο χωρίς διανυκτέρευση. Από τα αριθμητικά δεδομένα προκύπτει ότι οι αφίξεις την τουριστική περίοδο του 2000 ανήλθαν σε 285.965 έναντι 269.771 του 1999. Υπήρξε δηλαδή μια αύξηση 16.000 επιπλέον αφίξεων. Το αριθμητικό δεδομένο αυτό σε συνδυασμό με τον μέσο όρο μείωσης των διανυκτερεύσεων, που παρατηρήθηκε το 2000, συγκριτικά με το 1999, στα ξενοδοχειακά καταλύματα και ο οποίος ανέρχεται στο υψηλό ποσοστό του 18 με 20%. Η καθημερινή σύνδεση της Σύρου με τα νησιά Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη αύξησε το 2000 τις αφίξεις επισκεπτών από τα νησιά αυτά προς την Σύρο, λόγω της μονιμότητας του συγκεκριμένου ακτοπλοϊκού δρομολογίου. Το κύριο χαρακτηριστικό όμως των αφίξεων αυτών ήταν η διαμονή 1 ή 2 ημερών μόνο.
Ο συνεδριακός τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης. Το νησί με τη μικρή χρονικά διάρκεια του ταξιδιού από την Αθήνα και με τη δημιουργία νέων και σύγχρονων συνεδριακών χώρων, όπως αυτού του Πνευματικού Κέντρου του δήμου Ερμούπολης, καθώς επίσης και των ειδικών διαμορφωμένων χώρων των μεγάλων ξενοδοχείων, έχει τη δυνατότητα να παίξει ουσιαστικό ρόλο στη διεκδίκηση συνεδρίων συγκεκριμένης δυναμικότητας και θεματικού πεδίου. Ο θαλάσσιος τουρισμός παρουσίασε το 2000 μια αρκετά ικανοποιητική εικόνα. ‘Οσον αφορά τους κατάπλους ιδιωτικών σκαφών στο λιμάνι της Ερμούπολης το 2000 ανήλθαν στους 932 έναντι 1.581 το 1999. Επίσης οι κατάπλοι στο Φοίνικα το 2000 ανήλθαν σε 5.467 έναντι 3.856 το 1999. ‘Οσον αφορά τους κατάπλους κρουαζιερόπλοιων το 2000 πραγματοποιήθηκαν 10 έναντι 12 το 1999.
Από πλευράς μεμονωμένων επισκεπτών ,το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν ζευγάρια ή οικογένειες. Το 70% των οργανωμένων γκρουπ προέρχονταν από την Βόρειο Ελλάδα. Το 20% αφορούσε γκρουπ με προέλευση την Αθήνα και το υπόλοιπο 10% προέρχονταν από την Κεντρική Ελλάδα ή την Πελοπόννησο. Το 90% των γκρουπ που ήρθαν στη Σύρο είχαν ταξιδιωτικό συνδυασμό την Τήνο. Ο μέσος όρος ηλικίας των συμμετεχόντων στα γκρουπ ήταν μεταξύ 50-60 ετών. Τα περισσότερα γκρουπ είχαν σχέση με την Εργατική Εστία ή με ΚΑΠΗ διαφόρων δήμων.
Ο τουρισµός της Σύρου παρουσιάζεται την θερινή περίοδο µε προσέλευση τουριστών, µε αυξητική τάση, από Αγγλία και Γερµανία, Ιταλία – Γαλλία. Μικρότερη προσέλευση γίνεται από τις Κάτω Χώρες (Ολλανδία) και την Σκανδιναβία. Επίσης, παρατηρείται ότι µια µικρή µερίδα τουριστών από τις χώρες Γερµανία, Αγγλία και από τις σκανδιναβικές χώρες προσέρχεται στη Σύρο και εκτός θερινής, τουριστικής περιόδου. Τέλος, λόγω της µικρής απόστασης από την Αθήνα υπάρχει µεγάλο ποσοστό παραθεριστικού τουρισµού.
Στη Σύρο το 2003 σηµειώθηκαν 9524 αφίξεις και 18506 διανυκτερεύσεις. Η µεγάλη πλειονότητα των αφίξεων (93,6%) και των διανυκτερεύσεων (89,9%) αφορά σε ηµεδαπούς τουρίστες. Παρατηρείται µία έντονη εποχικότητα αφίξεων και διανυκτερεύσεων τους θερινούς µήνες. Ειδικότερα το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου σημειώνεται το 42,3% των αφίξεων και το 53,6% των διανυκτερεύσεων, ενώ το τετράμηνο Ιουνίου-Σεπτεμβρίου σημειώνεται το 62,9% των αφίξεων και το 70,2% των διανυκτερεύσεων. Οι σχέσεις αυτές δε µεταβάλλονται µεταξύ αλλοδαπών και ηµεδαπών. ∆ιακρίνεται το µικρό ποσοστό των Σκανδιναβών, Άγγλων και Γερµανών τουριστών, οι οποίοι προσέρχονται στη χώρα εκτός θερινής τουριστικής περιόδου, ειδικά τους µήνες Ιανουάριο µέχρι Φεβρουάριο.
Η µέση διάρκεια παραµονής είναι 2,5 ηµέρες (ή 2,4 για τους ηµεδαπούς και 3,1 για τους αλλοδαπούς). Η µικρότερη µέση διάρκεια παραµονής για τους ηµεδαπούς είναι αναµενόµενη ,καθώς η Σύρος ως διοικητικό κέντρο έχει και επαγγελµατικό τουρισµό ετήσιας διάρκειας. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει όχι αµελητέα τουριστική κίνηση ηµεδαπών και τους χειµερινούς µήνες. Η Σύρος συγκεντρώνει µόλις το 6-7% της τουριστικής δραστηριότητας των Κυκλάδων σε ότι αφορά τις διανυκτερεύσεις και τις αφίξεις. Τέλος, ανεπίσηµα στοιχεία από την Υπηρεσία Στατιστικής στη Σύρο για επιλεγµένους µήνες δείχνει µία πτώση του τουρισµού το 2003 και περαιτέρω πτώση το 2004. Σύµφωνα µε τα στοιχεία, η πτώση αυτή οφείλεται και στους αλλοδαπούς και στους ηµεδαπούς τουρίστες.

1.3 Εναλλακτικές μορφές τουρισμού
1.3.1 Διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος
Το τμήμα Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων προχώρησε στη μελέτη, επεξεργασία και εφαρμογή δράσεων, προσανατολισμένων στον πολιτιστικό τουρισμό. Συγκεκριμένα υλοποίησε και στη Σύρο(μεταξύ άλλων 15 νησιών των Κυκλάδων)Πρόγραμμα Xάραξης Διαδρομών Πολιτιστικού Eνδιαφέροντος ,αφού πρώτα είχε διερευνήσει και ολοκληρώσει την αξιολόγηση των περιοχών που προσφέρονται για την προώθηση του οικοτουρισμού και του πεζοπορικού τουρισμού και είχε επιλέξει τις βασικές διαδρομές στο νησί, οι οποίες χαρτογραφήθηκαν και σηματοδοτήθηκαν ειδικά για τους σκοπούς του προγράμματος.
Με την ανάδειξη των διαδρομών αυτών επιτυγχάνεται η διάσωση, προστασία και ανάδειξη των παλαιών λιθόστρωτων οδικών δικτύων που συνέδεαν τα σημαντικότερα οικιστικά κέντρα κάθε νησιού ή που οδηγούν σε μη προσπελάσιμους οδικά τόπους ιστορικού – οικολογικού ενδιαφέροντος, αλλά και σε δυσπρόσιτες απομακρυσμένες ακτές με ξεχωριστή ιστορική ή περιβαλλοντική σημασία. Με τη δημιουργία Δικτύου Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος στο νησί, υπάρχει πρόσβαση σε περιοχές που συγκεντρώνουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά(Απάνω Μεριά), ως ζώνες ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού (ιδιαίτερα του πεζοπορικού, επιστημονικού και οικολογικού τουρισμού).Το πρόγραμμα προβλέπει εκπαίδευση, επιμόρφωση του ντόπιου ανθρώπινου δυναμικού που αναλαμβάνει την σε μόνιμη βάση υλοποίηση της πρωτοβουλίας.
Η ιστορική και λειτουργική σημασία των παραδοσιακών πεζοδρόμων της Σύρου καταδεικνύεται από την ιδιαίτερη μέριμνα που η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καταβάλλει, σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠ.ΠO, για την κήρυξη ως ιστορικών τόπων όλων των επιλεγεισών ως διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο νησί. O χαρακτηρισμός ως διατηρητέου μεγάλου μέρους των λιθόστρωτων οδικών δικτύων, διασφαλίζει τη μακροπρόθεσμη διατήρηση του φυσικού και ιστορικού τοπίου από την αλόγιστη οικιστική ανάπτυξη και την οικοπεδοποίηση στις αντίστοιχες περιοχές.
Μέσω του προγράμματος, αναμένεται η προσέλκυση ειδικών κατηγοριών επισκεπτών απ' όλο τον κόσμο με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, απαιτήσεις, ανησυχίες και ευαισθησία απέναντι στη νησιωτική πολιτιστική φυσιογνωμία, προσέλκυση που θα δρομολογηθεί με τις σύγχρονες διαδικασίες πληροφόρησης και με προδιαγραφές προσαρμοσμένες στις ανάγκες του προγράμματος, στην ελληνική και διεθνή τουριστική αγορά. Ειδικά έντυπα, οι Πολιτιστικοί Περιηγητικοί Oδηγοί, επιστημονικά τεκμηριωμένα και εφοδιασμένα με αναλυτικούς χάρτες, εκδίδονται για το σκοπό αυτό για τη Σύρο(Αναστασίου,2005).

1.3.2 Προβολή πολιτιστικού αποθέματος Ερμούπολης
Εντάχθηκε οριστικά στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κοινωνία της πληροφορίας», πρόταση του δήμου Ερμούπολης με τίτλο
«Πληροφοριακό σύστημα προβολής αξιόλογου πολεοδομικού αποθέματος, πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος».Ο χαρακτήρας του τουρισμού στη Σύρο, με τις προσπάθειες του δήμου Ερμούπολης και της τοπικής κοινωνίας, έχει στραφεί στο αρχιτεκτονικό πολεοδομικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον της πόλης. Tα στοιχεία του έργου θα επισφραγίσουν την προσπάθεια αυτή και θα προσελκύσουν τουρίστες που θα ενημερωθούν για τον ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό - πολεοδομικό πλούτο και την πολιτιστική κληρονομιά της Ερμούπολης. Στόχος του έργου είναι η καταγραφή της πολιτιστικής-αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ερμούπολης και η προβολή αυτής με ερευνητικό και τουριστικό χαρακτήρα. Ο δήμος Ερμούπολης έχει στη διάθεσή του σημαντικά στοιχεία (μελέτες έρευνες, ιστορικές αναφορές κ.α.), ενώ ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη η λεπτομερής καταγραφή-έρευνα, των αξιόλογων κτιρίων και των στοιχείων τους. Όταν όλα τα παραπάνω ενταχθούν στο συγκεκριμένο έργο, θα επιτευχθεί, σε μια νησιωτική περιοχή όπως είναι η Σύρος, η τηλεπληροφόρηση μέσω της ανάπτυξης εθνικής υποδομής γεωγραφικών, περιβαλλοντικών, χαρτογραφικών και διαχειριστικών πληροφοριακών συστημάτων, προκειμένου να υπάρξει ολοκληρωμένη προσέγγιση της πολεοδομικής (πολιτιστικής και τουριστικής) πληροφορίας. Το έργο με την ολοκλήρωση του θα ενισχύσει τη συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά, θα αποτελεί μια καθαρά καινοτόμο δράση ανάπτυξης ψηφιακής βάσης δεδομένων, θα αξιοποιεί τις τοπικές ιδιαιτερότητες της περιοχής αφού λαμβάνει ακριβώς υπόψη του την τοπική πολεοδομική-αρχιτεκτονική-ιστορική κληρονομιά του δήμου και τέλος έχει συνέπειες και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, διότι διευκολύνει την πρόσβαση σε πληροφορίες μη προσβάσιμες απ' όλους, μέχρι σήμερα. Το έργο θα λειτουργεί αυτοτελώς μέσω της ιστοσελίδας του δήμου Ερμούπολης και ταυτόχρονα θα λειτουργήσει παράλληλα με τη δικτυακή πύλη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, θα γίνει προβολή των:
αξιόλογων -διατηρητέων μνημείων (βιομηχανικά, δημόσια και ιδιωτικά)
·,αξιόλογων δρόμων, αξιόλογων-διατηρητέων πλατειών, αξιόλογων πολιτιστικών στοιχείων , διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος,
θεμάτων τουριστικού ενδιαφέροντος (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα, μουσεία
κ.λ.π)(Δήμος Ερμούπολης,2008).

1.4 Διαχείριση τουριστικού προϊόντος
Τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας του τουρισμού στη Σύρο είναι δυνατόν να συνοψισθούν στα εξής :
  • Τα τουριστικά έσοδα εξακολουθούν να βασίζονται σε μεγάλους αριθμούς τουριστικών αφίξεων, των οποίων ο σύντομος χρόνος παραμονής συνδυάζεται με χαμηλή ημερήσια δαπάνη
  • Η εποχικότητα δεν βελτιώθηκε τόσο από πλευράς αφίξεων, όσο και από πλευράς διανυκτερεύσεων. Οι δύο μήνες Ιούλιος και Αύγουστος, συνεχίζουν να έχουν την υψηλότερη ζήτηση με σημαντική διαφορά από τους υπολοίπους και ακολουθούν ο Ιούνιος και ο Σεπτέμβριος.
  • Η χαμηλή κατά κεφαλήν ημερήσια δαπάνη δείχνει ότι δεν σημειώθηκε σημαντική πρόοδος προς τον "επιλεκτικό" τουρισμό, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί αποτρεπτικά για την ανάληψη επενδύσεων ποιοτικής αναβάθμισης των προσφερομένων υπηρεσιών.
Η χαμηλή ποιοτική στάθμη της δημόσιας υποδομής των μεταφορών και άλλων κρίσιμων κατηγοριών, όπως των υπηρεσιών υγείας, καθαριότητας κλπ., οι αδυναμίες του χωροταξικού σχεδιασμού ως προς την οριοθέτηση χρήσεων γης και ο χαμηλός βαθμός εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού του τομέα, συνιστούν ισχυρά εμπόδια στην απεμπλοκή του τουρισμού από τις παραπάνω καταστάσεις (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,2003).
Προβλήματα παρουσιάζονται σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό και την ηχορύπανση, αλλά και την αλλαγή/υποβάθμιση του τοπίου από την εντατική δόμηση. Δεν καταγράφηκαν προσπάθειες για τη μείωση κατανάλωσης νερού και ενέργειας, ανακύκλωσης απορριμμάτων και γενικότερα βελτίωσης περιβαλλοντικής επίδοσης φορέων και επιχειρήσεων, γεγονός που έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των πιέσεων προς τους εξαιρετικά περιορισμένους φυσικούς πόρους του νησιού. Η υψηλή εποχικότητα του τουρισμού στη Σύρο υπογραμμίζει το μονοδιάστατο του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει το νησί. Επιπρόσθετα, είναι έντονη η ανάγκη για επενδύσεις σε ανθρώπινο
δυναμικό εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο που να μπορεί να ανταποκριθεί
στις αυξημένες ανάγκες της αγοράς και στον ολοένα αυξανόμενο
ανταγωνισμό.
O ρόλος των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων αν και καθοριστικός, δεν είναι ενεργός. Πραγματοποιούνται σπασμωδικές, ερασιτεχνικές και όχι οργανωμένες κινήσεις οργάνωσης και προβολής του τουριστικού προορισμού, για τις οποίες κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα τους, αφού δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα αξιόπιστες και συστηματικές μέθοδοι μέτρησής τους. Η άτυπη επί 12 χρόνια Τουριστική Επιτροπή του νησιού, παρόλο το πρωτοποριακό στοιχείο εσωτερικής δομής και λειτουργίας που είχε και παρόλο το αναγνωρισμένο από όλους έργο ,που πρόσφερε μέχρι σήμερα στον τομέα της τουριστικής προβολής του νησιού, έφθασε στο τέλος της πορείας της. Δε μπόρεσε να μεγιστοποιήσει επαγγελματικά, μεθοδευμένα και τεχνοκρατικά το έργο της, εγκλωβισμένη συνεχώς ανάμεσα στις συμπληγάδες των αντικρουόμενων απόψεων των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την μια πλευρά και των στενών συντεχνιακών και επαγγελματικών αντιλήψεων των επαγγελματιών, από την άλλη. Ο εγκλωβισμός αυτός είχε και ως αποτέλεσμα να μην της δοθεί η δυνατότητα να παίξει ουσιαστικό και καθοριστικό ρόλο στην λήψη των όποιων αποφάσεων, οι οποίες επηρέαζαν άμεσα ή έμμεσα την τουριστική πορεία του νησιού(Αρβανίτης,2001).
O χαμηλός βαθμός εξάρτησης του τουρισμού της Σύρου από τους tour operators έχει ως συνέπεια την καλύτερη οικονομική απόδοση ανά τουρίστα, σε σχέση με ότι συμβαίνει με προορισμούς που κυριαρχούνται από τα οργανωμένα πακέτα διακοπών. Δεν διαπιστώθηκε μια οργανωμένη και συνειδητή προσπάθεια υιοθέτησης μιας στρατηγικής, που να προσανατολίζεται στην αναβάθμιση της ποιότητας του προορισμού και γενικότερα η συνολική διαχείριση του προορισμού. Δεν υπάρχει ένα σχέδιο τουριστικής ανάπτυξης που να εντάσσεται σε ευρύτερο σχέδιο ανάπτυξης της Σύρου. Όλα βασίζονται στις πρωτοβουλίες του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος καθοδηγείται από το άμεσο κέρδος και από την δημιουργία υπεραξίας από την κατοχή γης ή ακινήτων χωρίς τη μακροχρόνια προοπτική που έχει ανάγκη ο σχεδιασμός. Δεν υπάρχει ούτε οργανωμένο σύστημα προώθησης της Σύρου με συγκεκριμένη στοχοθεσία. Άλλωστε αυτό δεν είναι δυνατόν ,αφού μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν έρευνες που να εντοπίζουν τα ισχυρά και τα αδύνατα
σημεία του συριανού τουρισμού ,σε σχέση με τις αλλαγές που καταγράφονται στο τουριστικό στερέωμα (προσφορά) και στη συμπεριφορά των καταναλωτών (ζήτηση).Η δημιουργία ενός συντονιστικού φορέα, που θα διυλίζει, θα επεξεργάζεται τα αποτελέσματα της έρευνας αγοράς και θα υλοποιεί το σχέδιο τουριστικής προβολής του νησιού είναι ίσως ο επιθυμητός στόχος.
Η Σύρος, δεν είναι νησί με αμιγώς τουριστικό χαρακτήρα, όπως άλλα κυκλαδονήσια. Μετά την περίοδο της βιοµηχανικής παρακµής άρχισε εξ΄ ανάγκης να δραστηριοποιείται στον τοµέα του τουρισµού. Η εποχική πληθυσμιακή της αύξηση κατά 100 ως 120% οδηγεί όμως υποχρεωτικά, σε οικιστική ανάπτυξη, πίεση δημιουργίας τουριστικών υποδομών, κατασκευή καταλυμάτων και ξενοδοχείων, αυξημένες ανάγκες παροχής ρεύματος, νερού και αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο. Για να καλυφθεί η ζήτηση από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο, απαιτούνται υποδομές ,οι οποίες σε μεγάλο βαθμό δεν χρειάζονται στο μόνιμο πληθυσμό του νησιού, επιβαρύνοντας το φυσικό περιβάλλον περιοδικά ή και μόνιμα (Χατζηγρηγορίου,2003,26).
Σημειώσεις
Αναστασίου Τ.(2005)Ο πολιτισμός τροφοδότης της τουριστικής ανάπτυξης των Κυκλάδων. εφ.ΑΠΟΨΗ(16/9/05)
Αρβανίτης Ι.(2001)Η τουριστική ανάπτυξη της Σύρου. Προβλήματα και προοπτικές. εφ. ΑΠΟΨΗ, Φεβρουάριος 2001
Δήμος Ερμούπολης (2008)Επίσημη ιστοσελίδα δήμου Ερμούπολης. Διαθέσιμο ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.hermoupolis.gr
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου(2003)Σχέδιο δράσης για την τουριστική προβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Χατζηγρηγορίου Π.(2003)Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων πολεοδομικής μελέτης δήμου Ερμούπολης. Ερμούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.