Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

2η έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό του Μουσείου του Κρατιδίου της Βάδης





Foto: Badisches Landesmuseum KarlsruheΠως ζούσαν οι αρχαίοι Κυκλαδίτες; Με ποιους λαούς είχαν εμπορικές σχέσεις; Ποιες ήταν οι θρησκευτικές τους πεποιθήσεις και οι κοινωνικές τους συνήθειες; Μια έκθεση – σταθμό επιθυμούν να προσφέρουν οι διοργανωτές.


Μπορεί να μην γνωρίζουμε ακριβώς την καθημερινότητα του αρχαίου κυκλαδικού πολιτισμού, αλλά είναι σίγουρο ότι πριν από 5.000 χρόνια στις Κυκλάδες άρχισε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Ευρώπης: Οι αρχαίοι Κυκλαδίτες ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι που χρησιμοποίησαν τον χαλκό, αποκτώντας τις γνώσεις για την εξόρυξη και την επεξεργασία του από τους γειτονικούς λαούς της Ασίας.
Διάσημοι έγιναν όμως για τα θαυμάσια κατάλευκα ειδώλια από μάρμαρο που εντυπωσίασαν και ενέπνευσαν μεγάλους καλλιτέχνες όπως τον Πικάσο, τον Χένρι Μουρ, ή τον Χανς Άρπ. Σήμερα γνωρίζουμε ότι τα ειδώλια αυτά ήταν χρωματιστά, αλλά δεν ξέρουμε πολλά για ποιο λόγο κατασκευάστηκαν. Εξυπηρετούσαν μόνον θρησκευτικές και λατρευτικές ανάγκες; Τί σήμαιναν άραγε για τον κάτοικο των Κυκλάδων το 3.000 π.Χ;
Οι λάτρεις του κυκλαδικού πολιτισμού, ερευνητές και μη, υποστηρίζουν πως «ο κλασσικός πολιτισμός των Ελλήνων αρχίζει το 3.000 π.Χ.»

Η μεγαλύτερη συλλογή κυκλαδικών ειδωλίων εκτός Ελλάδας

Το Μουσείο του Κρατιδίου της Βάδης, στην Καρλσρούη, σε συνεργασία με το Κέντρο Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης επιδιώκει να ρίξει φως σε αυτή ακριβώς την πτυχή. Το ενδιαφέρον του συγκεκριμένου μουσείου είναι μάλλον εύλογο καθώς διαθέτει από το 1840 τη μεγαλύτερη συλλογή κυκλαδικών ειδωλίων εκτός Ελλάδας. Ας σημειωθεί ότι είναι η 2η έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό που διοργανώνει το Μουσείο του Κρατιδίου της Βάδης. Η 1η είχε γίνει το 1976 και είχε στο επίκεντρό της την εικαστική πλευρά των ειδωλίων και της κυκλαδίτικης τέχνης.
Η έκθεση αρχίζει στις 17 Δεκεμβρίου και διαρκεί μέχρι τις 22 Απριλίου του 2012 και βεβαίως παρουσιάζεται ο κόσμος των Κυκλάδων με πολυμέσα και αναπαραστάσεις, αλλά και μέσα από τα έργα του Πικάσο και άλλων μεγάλων ζωγράφων και γλυπτών.
Το μουσείο διαφημίζει ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου την έκθεση κυκλαδικής τέχνης, την οποία πλαισιώνει με μία σειρά εκδηλώσεων και διαλέξεων.
Ανάμεσα στους ομιλητές ο Βρετανός καθηγητής Colin Renfrew (Cambridge), ο πιο διάσημος μελετητής του κυκλαδικού πολιτισμού και ο καθηγητής Διαμαντής Παναγιωτόπουλος (Χαϊδελβέργη) για τη σχέση Κυκλάδων και Κρήτης.

Archäologie in Deutschland / Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15545716,00.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.