Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Με το όραμα της Ερμούπολης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

Οι προσωκρατικοί φιλόσοφοι κυρίως (Ιωνες, Ελεάτες, Πυθαγόρας) αλλά κι ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης. Ο τρόπος που παρατήρησαν κι ερμήνευσαν τον κόσμο και τη φύση, οι επιδράσεις τους στο πέρασμα του χρόνου.
Η Α' Συνάντηση Φιλοσοφίας στην Ερμούπολη της Σύρου ήταν αφιερωμένη στον ογδοντάχρονο Ευάγγελο Ν. Ρούσσο , μελετητή της προσωκρατικής φιλοσοφίας και συγγραφέα σχετικών βιβλίων. Συγκινητική ήταν η βιντεοσκοπημένη προσφώνηση του υπερήλικου Συριανού φιλολόγου: «Κάποιοι φωτισμένοι δάσκαλοι, τυπογράφοι και λόγιοι υπήρξαν έγκαιρα για μένα σημεία πνευματικού και ηθικού προσανατολισμού. Παράλληλα, η εντατική μελέτη της λογοτεχνίας, ελληνικής και ξένης. Προεξάρχουσα η αρχαία ελληνική σκέψη... Μ' αυτά τα εφόδια κατάφερα να περπατήσω στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες χωρίς να νιώθω επαρχιώτης. Ο,τι έκανα στη ζωή μου το πέτυχα με το όραμα της Ερμούπολης».
Στην ημερίδα, που έγινε με την οργανωτική φροντίδα της ιστορικού τέχνης Μαρίζας Δαλεζίου, ο Γιώργος Γραμματικάκης παρουσίασε τις «Σύγχρονες απόψεις για τη δομή και την εξέλιξη του σύμπαντος», η Γραμματική Αλατζόγλου-Θέμελη μας μετέφερε «Από τη διαλεκτική των "πραγμάτων" στη διαλεκτική των "νοημάτων" και από τον Ηράκλειτο στους Ελεάτες», η Μαρία Πρωτοπαπά-Μαρνέλη αναφέρθηκε στην αντίληψη του κόσμου κατά τους Στωικούς. Διαβάστηκε κείμενο της Μυρτούς Δραγώνα-Μονάχου σχετικά με τον «Ορκο» του Ιπποκράτη και τον πυθαγόρειο τρόπο του βίου, ο Ιωάννης Καλογεράκος εστίασε στον πόλεμο στην πρώιμη και κλασική ελληνική φιλοσοφία και ο Παύλος Καλλιγάς ανέτρεξε στον Πλωτίνο και στην προσωκρατική φιλοσοφία προτείνοντας «αφομοίωση της παράδοσης, μια επανερμηνεία της μ' έναν καινούργιο ριζοσπαστικό τρόπο».
Στη λήξη της ημερίδας η Μαργαρίτα Σαλταμανίκα (κλασική κιθάρα) και ο Μιχάλης Γιαννίτσης (νέι) έπαιξαν και τραγούδησαν παραδοσιακά κομμάτια από την Ιωνία.

http://www.enet.gr/?i=arthra-sthles.el.home&id=322863

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.