Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ Συνάντηση με τους εργαζόμενους του Νεωρίου

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούμενη από το Γιάννη Δραγασάκη πρώην βουλευτή, τον επικεφαλής της παράταξης μας Νίκο Συρμαλένιο, τον γραμματέα του ΣΥΝ Σύρου – Μυκόνου Γρηγόρη Μισκεδάκη και τη Μαρίνα Μακρή, επισκέφθηκαν την Παρασκευή 7/10 το ναυπηγείο του Νεωρίου Σύρου και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εργαζομένων και της διοίκησης.
Στη συνάντηση έγινε αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση του ναυπηγείου και ανταλλάχθηκαν απόψεις με στόχο το ξεπέρασμα της δύσκολης σημερινής συγκυρίας καθώς και την προοπτική βιώσιμων μεσομακροπρόθεσμων λύσεων για το Νεώριο. Κοινή πεποίθηση όλων είναι ότι θα πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να διασφαλιστεί η λειτουργία της μεγαλύτερης βαριάς βιομηχανίας στο Αιγαίο.
Από την πλευρά των εργαζομένων, που παραμένουν απλήρωτοι για πάνω από δύο μήνες, εκφράστηκε για άλλη μια φορά με έντονο τρόπο η ανησυχία και η αγανάκτηση που τους διακατέχει, εξαιτίας κυρίως της αναλγησίας της κυβερνητικής πολιτικής απένατι στα μεροκάματα και τα εργατικά δικαιώματα, αλλά και για την κυβερνητική ολιγωρία και δυσμενή μεταχείριση απέναντι στο ναυπηγείο του Νεωρίου, τόσο σε σχέση με την καθυστέρηση προώθησης του διαγωνισμού για τις δύο πλωτές δεξαμενές του Πολεμικού Ναυτικού, όσο και για την εύνοια και το παρασκήνιο της αγοραπωλησίας των ναυπηγείων Σκαραμαγκά. Επισημάνθηκε επιπλέον το γεγονός ότι οι έλληνες εφοπλιστές κτίζουν αυτή τη στιγμή 600 πλοία, όλα στο εξωτερικό.
Από την πλευρά της διοίκησης, επισημάνθηκε ότι το ναυπηγείο στα χρόνια λειτουργίας του έχει παρουσιάσει συνολικά ένα κύκλο εργασιών 510 εκατ. €, εκ των οποίων μόνο 30 αποτελούν κρατικές παραγγελίες, ενώ τόνισαν ότι σήμερα το κύριο πρόβλημα είναι η έλλειψη ρευστότητας.
Από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι απέναντι στην καταστροφική πολιτική της πολιτικής της τρόϊκας και της κυβέρνησης που οδηγεί στο φαύλο κύκλο - εξοντωτικά μέτρα, ύφεση, νέος δανεισμός, μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, ελλείμματα – πρέπει να σχεδιάσουμε την αναδιανομή του πλούτου και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Στα πλαίσια αυτά ο κατασκευαστικός τομέας, ανάμεσα τους και η ναυπηγική βιομηχανία, αποτελεί βασικό πυλώνα για την ανάπτυξη της χώρας. Ειδικότερα το Νεώριο θα πρέπει να συνδεθεί με πολιτικές στην Ακτοπλοϊα και τον Τουρισμό, επισημαίνοντας ότι δεν υπήρξε ποτέ ουσιαστικός σχεδιασμός από πλευράς των εκάστοτε κρατικών πολιτικών.
Ειδικότερα ο Νίκος Συρμαλένιος, με αφορμή και το πρόσφατο Ψήφισμα του περιφερειακού συμβουλίου για το Νεώριο, ανέφερε ότι η παράταξη μας θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες έτσι ώστε και η Περιφέρεια να πρωτοστατήσει σε επιλογές έμπρακτης στήριξης του. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη δυνατότητα χρηματοδότησης από την Ε.Ε. ναυπήγησης αλλά και επισκευής πλοίων που θα ανήκουν σε φορέα με κρατική συμμετοχή και που θα έχουν ως βασικό στόχο την κάλυψη των αναγκών της ενδοεπικοινωνίας. Επίσης αναφέρθηκε και στην πρόσφατη εξαγγελία του Περιφερειάρχη, που μίλησε για ανάγκη ναυπήγησης 4 επιβατικών πλοίων, 2 πλωτών νοσοκομείων και 2 μεταφοράς ανακυκλώσιμων απορριμμάτων και τόνισε ότι αυτό αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για στήριξη του Νεωρίου. Σημαντικό στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η ύπαρξη μελέτης του ΕΜΠ σε συνεργασία με τον Όμιλο του ναυπηγείου της Ελευσίνας για τις προδιαγραφές πλοίων της ενδοεπικοινωνίας.
Συμπερασματικά, κοινός παρανομαστής της συνάντησης είναι ότι η διασφάλιση της λειτουργίας του Νεωρίου αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τη διασφάλιση της απασχόλησης και της ανάπτυξης της Σύρου και όχι μόνο. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε τη συμπαράσταση μας στους αγώνες των εργαζομένων, αλλά και τη στήριξη μας σε όλα τα επίπεδα .

Συνάντηση με το Σύλλογο Εργαζομένων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων

Οι περιφερειακοί μας σύμβουλοι Νίκος Συρμαλένιος και Παύλος Χρυσαφίδης συναντήθηκαν με τον πρόεδρο του Συλλόγου των εργαζομένων της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων Κώστα Μουρσελά και μέλη του ΔΣ και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τη διαμορφούμενη κατάσταση ενόψει της ψήφισης του νέου Οργανισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, καθώς και με τα υπό ψήφιση μέτρα για το δημόσιο και το ενιαίο μισθολόγιο.
Με δεδομένες τις υπό ψήφιση διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, εκφράστηκε η έντονη ανησυχία για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, ιδιάιτερα στις Περιφερειακές Ενότητες, αφού η πρόβλεψη για κατάργηση των κενών οργανικών θέσεων, όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει τη στελέχωση των ήδη υποστελεχωμένων υπηρεσιών, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει συνθήκες αποδιοργάνωσης και διάλυσης τους. Ήδη η μεγάλη πλειοψηφία των περιφερειακών ενοτήτων αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας, τόσο λόγω έλλειψης προσωπικού, όσο και λόγω έλλειψης ουσιαστικού προϊσταμένου, αφού οι εντεταλμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση με τις περιορισμένες ευθύνες τους να τους υποκαταστήσουν.
Από την πλευρά της παράταξης μας, εκφράστηκε για μια ακόμα φορά η συμπαράσταση μας στον αγώνα των εργαζομένων για να μην χαθεί ούτε μια θέση εργασίας, υπενθυμίσαμε την απόλυτη συμφωνία μας για επείγουσα μετατροπή των προσωποπαγών θέσεων σε οργανικές και τονίσαμε ότι θα πρέπει να υπάρξει ενιαίος και συντονισμένος αγώνας ενάντια στις δραματικές επιπτώσεις που τα συνεχή κυβερνητικά μέτρα φέρνουν στους μισθούς, στα δικαιώματα και στις συνθήκες εργασίας. Για μας είναι φανερό ότι τα μέτρα αυτά θα επιφέρουν το τελειωτικό πλήγμα στη λειτουργία της νησιωτικής μας Περιφέρειας, που θα πρέπει τουλάχιστον στο όνομα της νησιωτικής ιδιαιτερότητας να εξαιρεθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.