Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Σε κίνδυνο η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών

Επιστολή προς τα υπουργεία ΠΕΚΑ και Υποδομών έστειλε στις 15/11 ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Ν.Βασιλάκος σχετικά με τα υφιστάμενα προβλήματα του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα.
Συγκεκριμένα αναφέρει:
"Η ΡΑΕ, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί στενά την πορεία υλοποίησης του
συγκεκριμένου έργου, τόσο του συνόλου όσο και των επιμέρους τμημάτων του, και βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τους εμπλεκόμενους φορείς σχεδίασης και υλοποίησής του. Στην παρούσα φάση,η ΡΑΕ έχει ενημερωθεί ότι η ΔΕΗ ΑΕ, φορέας υλοποίησης του έργου, βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την προκήρυξή του, ενώ παράλληλα τελεί σε αναμονή για την εξασφάλιση των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων (κυρίως πολεοδομικής και περιβαλλοντικής φύσεως),για την κατασκευή του έργου.
Η προώθηση της αδειοδοτικής διαδικασίας και η επίλυση των προβλημάτων που ανακύπτουν,όπως αυτών που επισημαίνονται στη συνημμένη επιστολή της ΔΕΗ ΑΕ, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και επείγουσα, καθώς κάθε περαιτέρω καθυστέρηση στην αδειοδοτική διαδικασία του έργου θα θέσει σε κίνδυνο την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών που διασυνδέονται (Σύρος,Μύκονος, Μήλος, Πάρος, Ίος, Σύκινος, Φολέγανδρος, Κουφονήσια), δεδομένου, μάλιστα, ότι οι τοπικοί σταθμοί παραγωγής, ενόψει της προγραμματισμένης διασύνδεσης, δεν ενισχύονται πλέον και ως εκ τούτου η δυναμικότητά τους επαρκεί οριακά για τα αμέσως προσεχή έτη.
Η ΡΑΕ εκφράζει την άποψη ότι η υλοποίηση ενός έργου εθνικής και στρατηγικής σημασίας δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να τεθεί σε κίνδυνο, ούτε να απαιτηθεί δραστικός επανασχεδιασμός του μέσω μεγάλων τροποποιήσεων και αποκλίσεων, τόσο όσον αφορά τις λειτουργικές και κατασκευαστικές προδιαγραφές του, όσο και τα κρίσιμα χρονικά περιθώρια υλοποίησής του.
Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε να εξετάσετε κατά προτεραιότητα τα ζητήματα
αδειοδότησης και εγκρίσεων, όπως αυτά επισημαίνονται από τη ΔΕΗ Α.Ε. στο ανωτέρω σχετικό.
Σε περίπτωση που διαπιστωθούν περιβαλλοντικά ζητήματα, παρακαλούμε να εξετάσετε τις
δυνατότητες παρέκκλισης ή τροποποίησης των σχετικών όρων, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, και βέβαια με σεβασμό στα ευαίσθητα οικοσυστήματα των νησιών.
Σε κάθε περίπτωση, η Αρχή εκτιμά ότι η έγκαιρη εξέταση και επίλυση των ως άνω ζητημάτων, θασυνεισφέρει πρωτίστως στην ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού των νησιών, και θα συμβάλει καθοριστικά στη χωρίς καθυστερήσεις προώθηση της υλοποίησης ενός ιδιαίτερα σημαντικού έργου Κοινής Ωφέλειας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.