Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Χρονολόγιο του τοπικιστικών -διχαστικών βλέψεων του κ.Μαχαιρίδη

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2005: Ο νομάρχης Κυκλάδων Δημήτρης Μπάιλας και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων Γιάννης Δεκαβάλλας, στέλνουν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας στον τότε υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, με αφορμή την κατάθεση πρότασης του κ. Μαχαιρίδη, για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο, ενόψει των διοικητικών αλλαγών.

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006: Ο κ. Μαχαιρίδης, με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Η Πρόοδος», υποστήριξε ότι απ’ τη στιγμή που τα Δωδεκάνησα παρουσιάζουν υψηλότερη απορρόφηση στο πρόγραμμα ΠΕΠ Ν. Αιγαίου και προκειμένου να μη χαθούν πόροι για την Περιφέρεια, δε θα πρέπει να τηρηθεί η άτυπη συμφωνία του 45-55% ανάμεσα σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007: Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Σύρο, ο κ. Μαχαιρίδης δήλωσε δημόσια ότι Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα πρέπει να οδηγηθούν σε «συναινετικό διαζύγιο». Τεκμηριώνοντας την άποψή του, είπε ότι ο νομός Δωδεκανήσου θα πρέπει να γίνει αυτόνομη Περιφέρεια και άφησε να εννοηθεί ότι οι Κυκλάδες μπορούν να συνενωθούν σ’ ένα περιφερειακό σχήμα Αθηνών και Νήσων. Την ίδια περίοδο, ο κ. Μαχαιρίδης εξέφρασε ανάλογες θέσεις και στον Τύπο της Δωδεκανήσου.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2007: Οι παραπάνω δηλώσεις και θέσεις του νομάρχη Δωδεκανήσου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της ΤΕΔΚ Κυκλάδων Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος είχε δηλώσει στην «Κοινή Γνώμη»: «Η πρόταση του κ. Μαχαιρίδη δε στηρίζεται σε καμία λογική… είναι εκτός πραγματικότητας… δεν είναι παρά ένα απλό πυροτέχνημα… Μια κυβέρνηση που έχει «σώας τα φρένας», δε μπορεί να ικανοποιήσει το αίτημα που θέτουν τα Δωδεκάνησα, διότι θα βάλει «φωτιά» στην περιοχή… Δε μπορεί να μας λένε ότι εμείς, οι Κυκλάδες, θα ενταχθούμε στην Περιφέρεια Αττικής και Νήσων, διότι αυτή είναι μια μειωτική άποψη για ολόκληρο το Αιγαίο πέλαγος και θα δημιουργήσει πλείστα εθνικά προβλήματα».
Παρέμβαση στα ΜΜΕ για το συγκεκριμένο θέμα είχε κάνει τότε και ο επικεφαλής της «Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας» Νίκος Συρμαλένιος ο οποίος δήλωνε μεταξύ άλλων: «Είναι προφανές ότι δε μπορεί να πάρει κανείς σοβαρά αυτές τις αποσχιστικές δηλώσεις του κ. Μαχαιρίδη, καθώς στερούνται επιχειρημάτων και έχουν πυροτεχνηματικό χαρακτήρα».

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2009: Με αφορμή την εξαγγελία του Σχεδίου «Καλλικράτης», ο κ. Μαχαιρίδης, συνεπικουρούμενος και από άλλους παράγοντες της Δωδεκανήσου, αναλαμβάνει πρωτοβουλία και ασκεί πιέσεις προς την κεντρική εξουσία για τη δημιουργίας αυτόνομης Περιφέρειας στα Δωδεκάνησα.

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010: Με δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ, ο κ. Μαχαιρίδης σημειώνει ότι έχει κατατεθεί πρόταση για μεταφορά της έδρας της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από την Ερμούπολη στη Ρόδο. Ειδικότερα είπε: «Είναι σίγουρο ότι από πλευράς Δωδεκανήσου υπάρχει αυτό το αίτημα. Η απόφαση που πάρθηκε τότε, όταν καθορίστηκε η έδρα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, έγινε με γνώμονα τη στήριξη της Ερμούπολης που βρίσκονταν σε φθίνουσα πορεία. Τα δεδομένα τώρα έχουν αλλάξει και είμαι σίγουρος ότι θα τεθεί θέμα έδρας».

ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2010: Οι δηλώσεις του κ. Μαχαιρίδη, προκάλεσαν την αντίδραση του νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα, ο οποίος σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου τόνισε μεταξύ άλλων: «Πριν καλά καλά ο «αλέκτωρ λαλήσει», ο συνάδελφός μου στη Δωδεκάνησο, θέτει θέμα της έδρας της Περιφέρειας, κάτι που εμείς το έχουμε θέσει ως απαράβατο κανόνα. Δε με ενδιαφέρει ποιος θα είναι περιφερειάρχης. Εκείνο που με ενδιαφέρει είναι να μην αποτελούν οι Κυκλάδες μειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2010: Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας, εμφανίζεται ενοχλημένος από τις δηλώσεις και τη γενικότερη στάση που κρατά ο κ. Μαχαιρίδης σε ζητήματα που αφορούν τον Καλλικράτη και ειδικά την έδρα της Περιφέρειας και της Γενικής Διοίκησης. «Δεν πρέπει να μεταφέρουμε μέσα στη νέα Περιφέρεια διαιρέσεις από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Αυτά πρέπει να ξεπεραστούν. Ο κάθε κύριος Μαχαιρίδης- ο αγαπητός μου φίλος και σύντροφος- δε μπορεί να συνεχίζει να προτάσσει ζητήματα, τα οποία, κατά την άποψή μου, δεν προωθούν την ενιαία αντίληψη, τον ενιαίο σχεδιασμό και την ενιαία πορεία της Περιφέρειας».

2 σχόλια:

  1. Σκέψεις:

    Άκουσα και διάβασα με ενδιαφέρον τις δηλώσεις του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, μετα το τέλος και του 2ου γύρου των Δημοτικών και Περιφερειακών εκλογών και έκπληκτος παραδέχτηκα την μαεστρία που τον διακρίνει στο να προβάλλει μια εικόνα ήττας δικής του αλλά και του ΠΑΣΟΚ, στο νομό, ώς νίκη.Με λίγα λόγια θέλω να πώ πως η κυκλαδίτική κάλπη ανέδειξε "Ρήγα Μπαστούνια..."
    Και αναλύω...
    Στον Δήμο της Ερμούπολης, τον παραδοσιακά εδώ και 30 χρόνια ΠΑΣΟΚικό δήμο, ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και φίλος του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων
    ( αφού όλοι γνωρίζουν την φιλία τους και τις κοινές τους εμφανίσεις ), μπορεί τελικά να επικράτησε, αλλά αυτό έγινε με την ψυχή στο στόμα, και με σοβαρότατες κομματικές απώλειες τις οποίες θα λουστεί τελικά ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων. Αυτό γιατί, και ο βασικός αντίπαλος Δεκαβάλλα προέρχονταν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δεν υποστηρίχθηκε από τον βασικό μηχανισμό του ΠΑΣΟΚ, αλλά μάλλον από το ομόθρησκο παρακλάδι του, και αυτό σιωπηλά. Η ανόητη κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Ορθοδόξων Χριστιανών και Καθολικών Χριστιανών, εβλαψε τους πάντες ανεξαιρέτως και φαίνεται οτι επηρέασε την συνείδηση των μεν και των δε, δίνοντας ένα ακόμη κριτήριο για το πώς θα ψηφίζουν από εδώ και εξής. Αρα ενα τμήμα του Καθολικού ΠΑΣΟΚικού στοιχείου της Σύρου φαίνεται ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων να το έχασε.
    Παράλληλα ο κος Δεκαβάλλας - και προς τιμήν του- φαίνεται οτι στηρίχθηκε σε άτομα που προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ. Αυτό σημαίνει όμως οτι στις επόμενες εθνικές εκλογές, οι οποίες δεν θα έχουν αυτοδιοικητικό αλλά πολιτικό χαρακτήρα, ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων δεν θα μπορεί να υπολογίσειτην βοήθειά τους αφού θα κινηθούν πρός τον δικό τους ΄χωρο. Αντίθετα οι αρεστοί φίλοι του και υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, έπιασαν μικρό αριθμό σταυρών στην Σύρο, δεν βγήκαν ή βγήκαν με την ψυχή στο στόμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και γενικά φαίνεται οτι έχουν ήδη χάσει την απήχηση που άλλοτε μπορεί να είχαν στους Συριανούς. Ολα αυτά θα έχουν τις επιπτώσεις τους στους υποψηφίους των επόμενων εθνικών εκλογών.
    Στην Νάξο, ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ και επιστήθιος φίλος του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, τελικά ηττήθηκε στον 2ο γύρο από τον κ. Μαργαρίτη της Ν.Δ. Παρά την συστράτευση ακόμα και του Νο1 υπουργού του ΠΑΣΟΚ, που κατέβηκε στο νησί για να τους υποστηρίξει, οι Ναξιώτες τους γύρισαν την πλάτη και έστειλαν μύνημα αλλαγής δίνοντας και αυτόν τον παραδοσιακά ΠΑΣΟΚικό Δημο στην ΝΔ. Μήνυμα που πρέπει να έλαβε υπ'όψιν του ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, αφού μια ενδεχόμενη καλή Ναξιακή υποψηφιότητα είτε από την ΝΔ είτε και από το ΠΑΣΟΚ ενδεχομένως, θα τύχει μεγαλύτερης εύνοιας από την δική του. (συνεχίζεται)
    Στο νησί της Σαντορίνης, η επιλογή του ΠΑΣΟΚ και του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων, από την 1η Κυριακή αποδείχθηκε ανεπαρκής να υπερασπιστεί τα κεκτημένα. Το εντυπωσιακό ποσοστό που έλαβε ο κος Ζώρζος, είναι αποστομωτικό για όλους, πολύ περισσότερο δε για τον ίδιο, αφού ο κος Σιγάλας ήταν δική του επιλογή, και δεν νομίζω οτι χρήζει περαιτέρου σχολιασμού.
    Αλλά και στην Πάρο, η πύρρειος νίκη Βλαχογιάννη έστειλε το μηνυμά της. Οι δηλώσεις της άλλης υποψηφίας και ΠΑΣΟΚικής επίσης Πρωτολάτης, οτι κάποιοι έδρασαν προεκλογικά ως αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοιτου κου Βλαχογιάννη δίνουν την εντύπωση, οτι αυτό το 50%-1 που δεν πήραν τον δήμο, έχουν τις χειρότερες εντυπάσεις για αυτούς που έδρασαν έτσι προεκλογικά. Και αυτό το 50%-1, δεν είναι μόνο αριστεροί ή ΝΔτες αλλά και ΠΑΣΟΚικοί που δεν τα έχουν καλά με τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ και θα δείξουν τα συναισθήματά τους στις επόμενες εθνικές εκλογές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και το ρεσιτάλ της προσωπικής ήττας του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων κορυφώνεται στις Περιφερειακές εκλογές. Εκεί που μέχρι πριν λίγο από την 1η Κυριακή όλοι μιλούσαν για θρίαμβο ΜΑχαιρίδη και σίγουρη νίκη. Ποιός θρίαμβος και ποιά νίκη; Η νίκη ήρθε μεν αλλά έχει δίκιο ο Μαχαιρίδης όταν λέει οτι ήρθε από τα 12νησα. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας συνθλίβησαν εντελώς. Η πολιτική μνημονίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι κακές επιλογές του τοπικού ΠΑΣΟΚ σε πρόσωπα άγνωστα ή μη αρεστά στους κυκλαδίτες, για τα οποία προφανώς και είχε άποψη ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων ίσα- ίσα διασώθησαν. ΚΑι πιστέυω οτι εάν ο Μαχαιρίδης είχε έναν σοβαρό αντίπαλο 12νήσιο ΝΕοδημοκράτη, ικανό να συσπειρώσει την ΝΔ στα 12νησα, τα αποτελέσματα σήμερα θα ήταν διαφορετικά.
    Αλήθεια, τα ποσοστά της Αριστεράς στην Σύρο, και το ποσοστό των άκυρων ψηφοδελτίων δεν ήταν άραγε μια εκδήλωση αντίδρασης των Συριανών για την καρατόμηση Μπάιλα απο την θέση του Αντιπεριφεριάρχη, την οποία αν δεν εντέλλεσαι, τουλάχιστον προκάλεσε ή βοήθησε ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων; Τα χαμηότερα ποσοστά που πήρε ο Μαχαιρίδης στην Πάρο, δεν ήταν μια αντίδραση των Παριανών για την ανάμειξη του κου ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων στα του οικου-Δήμου τους; Τα ποσοστά στην Άνδρο και την Μύκονο πουείναι τα χαμηλότερα απο τότε που η Νομαρχίακή Αυτοδιοίκηση έγινε αιρετή, εκτός από την παραδοσιακή ένταξη των νησιών αυτών στην ΝΔ, δεν εκφράζουν μια αντικυβερνητική διαμαρτυρία που θα χρεωθεί στους εκπροσώπους του τοπικού ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές;(συνεχίζεται)
    Όλα αυτά τα συμπεράσματα πιστέυω οτι δείχνουν οτι ο ΄κόσμος ξέρει να ψηφίζει και μπορεί να διακρίνει την αλαζονεία της εξουσίας και το διαίρει και βασίλευε που επικρατούσε όλο αυτό τον καιρό στα νησιά. Και είναι τα πρώτα σημάδια παρακμής και πτώσης για τον κο ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων που είναι αρκετά έξυπνος για να καταλάβει οτι ο κόσμος δεν τον αποδέχεται πια...
    Αν είναι σοβαροι στο κεντρικό ΠΑΣΟΚ, με την ανάλυση που θα κάνουν μάλλον θα έπρεπε να του ζητήσουν ευθύνες για άστοχες προσωπικές επιλογές και για ήττα, παρά για νίκη. Σκέφτομαι οτι και ο Νο1 υπουργός ΠΑΣΟΚ, μπορεί να τον άφησε να εκτεθεί και να ζητήσει τώρα τα ρέστα, εκθέτοντας έτσι τον Βενιζελικό κο ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων. Ας μή μιλάει λοιπόν για νίκες, ο κος ΠΑΣΟΚ Κυκλάδων αλλά για μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥ ΗΤΤΑ...
    Πάντως νομίζω οτι πρέπει να τα λάβουν τα σημάδια υτά σοβαρά υπόψιν τους τα τοπικά επιτελεία της Ν.Δ, ώστε να κατεβάσουν μια σοβαρή ΣΥΡΙΑΝΗ υποψηφιότητα στις επόμενες εθνικές εκλογές εκμεταλλευόμενοι την αντίδραση του κόσμου...

    ......εκτός εαν καταλάβει και ο ίδιος οτι τα έχει βρεί μπαστούνια πια, και οτι σημασία δεν έχει πως μπαίνεις στην πολιτική αλλά πως αποχωρείς, και τραβήξει από την τσέπη του τον " Ρήγα... από κούπες..." βάζοντας υποψηφιότητα στο χωνευτήρι της Β' Αθήνας....



    V for Vendeta....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.