Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Επιτυχές το σεμινάριο για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς

       Με απόλυτη επιτυχία ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο για την Ανάδειξη και Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με έμφαση στην Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Σύρου. Στο σεμινάριο που συνδιοργανώθηκε από το Κέντρο Ιστορικών Μελετών της Καθολικής Επισκοπής, με το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, μετείχαν 12 Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας μας, με 20 καθηγητές/εισηγητές σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος, προστασίας, οικοδομικής, προβολής, τουρισμού κ.α.
              Τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα εργασιών του σεμιναρίου, η συμμετοχή από εκπαιδευόμενους ξεπέρασε τις σαράντα (45) από Ελλάδα και Κύπρο, γεγονός που αποδεικνύει το τεράστιο ενδιαφέρον που έχουν και θα συνεχίζουν να έχουν τα θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής κληρονομιάς για τη χώρα μας, σε παγκόσμιο επίπεδο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η εισήγηση του καθηγητή Ιωσήφ Στεφάνου για τον Τόπο και την προστασία των Τόπων, καθώς διάβασε τη Χάρτα των Τόπων και της Προστασίας τους, ενώ οι υπόλοιποι ομιλητές ανέπτυξαν ειδικά θέματα για το οπτικό τοπίο, το ηχητικό, το οσμητικό, το γευστικό και γενικά για όλα τα στοιχεία που συνθέτουν αυτό που ο κάθε ένας από εμάς αποκαλεί “Τόπο του”.

      Το σεμινάριο μετά από έξι (6) ημέρες εντατικά μαθήματα και εργαστήρια ολοκλήρωσε τις εργασίες του το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου. Μεταξύ των υπόλοιπων θεμάτων που αναπτύχθηκαν, ήταν και θέματα Πολιτισμού και Τουρισμού, Περιβαλλοντικής Προστασίας, Νομοθεσίας σε θέματα Πολιτισμού, Ειδικά θέματα Οικοδομικής, Θέματα Αρχαιολογικού Ενδιαφέροντος και τέλος Χρήσης Σύγχρονης Τεχνολογίας για την Καταγραφή και Αξιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

      Το διαπανεπιστημιακό σεμινάριο θα επαναληφθεί με τη στήριξη του δήμου, ενώ θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα δομή που προετοιμάζεται για την αξιοποίηση των χώρων στην Άνω Σύρο προκειμένου να λειτουργεί μόνιμα ένα κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης με διεθνή εμβέλεια.

       Ο Δήμος, αφιερώνει αυτό το Πρώτο Σεμινάριο στη μνήμη του συναδέλφου μηχανικού που χάθηκε πρόσφατα, στη μνήμη του Γιώργου Συνοδινού που με το έργο του έχει βοηθήσει σημαντικά στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του τόπου μας.

                                                                           ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ-ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.