Τον αποχαρακτηρισμό της Γυάρου από ιστορικό τόπο μνήμης αποφάσισε «διά της οριοθέτησης χρήσεων» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας το νησί όπου μαρτύρησαν δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές - κομμουνιστές και άλλοι δημοκράτες στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών! Τη σχετική απόφαση - πρόκληση, που κοινοποιήθηκε στο Σύνδεσμο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974, υπογράφει ο υπουργός Πολιτισμού, Π. Γερουλάνος.
Η μεθόδευση επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έχει «ιερό και όσιο» στην προσπάθεια να εξασφαλίσει νέα πεδία δράσης στην πλουτοκρατία, για να επενδύσει τα συσσωρευμένα κεφάλαιά της. Είναι γνωστές, άλλωστε, οι πιέσεις που επί χρόνια ασκούν οι μεγαλοεταιρείες για τον αποχαρακτηρισμό της Γυάρου - αλλά και της Μακρονήσου! - προκειμένου να μπορέσουν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες παραγωγής ρεύματος.
Διπλά προκλητικό είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει την οριοθέτηση του νησιού για επιχειρηματικές δράσεις, εξαιρώντας τα «στενά όρια» των περιοχών του νησιού που περιλαμβάνουν τους όρμους, τα κτίσματα των φυλακών κλπ, δηλαδή ένα ελάχιστο τμήμα του νησιού. Πέρα από το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο αποσπάται το νησί από την ιστορία του και βεβηλώνεται η ιστορική μνήμη, σε κάθε περίπτωση, λόγω της μορφολογίας του νησιού, για κάθε πιθανή εκμετάλλευση, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν από τους κάθε λογής επιχειρηματίες οι όρμοι που οριοθετούνται στους υπό προστασία χώρους.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μεθόδευσε εδώ και καιρό τον αποχαρακτηρισμό αξιοποιώντας και σχετικό αίτημα των εκλεγμένων με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης. Οπως κατάγγειλαν στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης»,«η πλειοψηφία αυτή των συμβούλων, προτάσσοντας δήθεν το ενδιαφέρον της για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές του λαού μας, λειτουργεί ως πλασιέ γνωστού και "αξιόπιστου" (κατά την επιχειρηματολογία της) επιχειρηματικού ομίλου, που ενδιαφέρεται να "αξιοποιήσει" το ιστορικό αυτό νησί».
Τη μεθόδευση αυτή κατάγγειλε και αντιπροσωπεία των διοικήσεων του ΣΦΕΑ 1967-1974 και του Συλλόγου «ΓΥΑΡΟΣ» με παρέμβασή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΦΕΑ 1967-1974 που έγινε προχτές, καταγγέλθηκε η κυβερνητική απόφαση και αποφασίστηκαν πρωτοβουλίες για την αναίρεσή της.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.