Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Οι μαζικές απολύσεις απειλούν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Παναγιώτης Σωτήρης
Το κυβερνητικό σχέδιο για τη κατεδάφιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης δεν περιορίζεται στο νέο νόμο-πλαίσιο. Ως αποτέλεσμα και της πλήρους υποτέλειας απέναντι στους πιστωτές και την Τρόικα, μεθοδεύεται η χρηματοδοτική ασφυξία των δημόσιων πανεπιστημίων και η συρρίκνωση του έργου που μπορούν να προσφέρουν. Πλάι στα σχολεία που άνοιξαν χωρίς σχολικά βιβλία, θα έχουμε και τα Πανεπιστήμια που δεν θα ολοκληρώσουν τα προγράμματά τους εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε περικοπές πάνω από 65% στις πιστώσεις για συμβασιούχους διδάσκοντες με βάση το ΠΔ 407/80, που έρχονται να προστεθούν στις περσινές περικοπές κατά 16%. Οι πιστώσεις αυτές δεν έχουν ακόμη κατανεμηθεί στα Πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα να είναι ορατός ο κίνδυνος να ξεκινήσει το εξάμηνο χωρίς καθόλου συμβασιούχους διδάσκοντες.
 
Σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αντιμετωπίζει την προοπτική των απολύσεων πολλών δεκάδων συμβασιούχων διδασκόντων, ύστερα από πολλά χρόνια εκπαιδευτικής και ερευνητικής προσφοράς. Τα προγράμματα σπουδών είναι κυριολεκτικά στον αέρα, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο πολλά μαθήματα να μην προσφερθούν. Αυτό θα σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών, ελλιπή πανεπιστημιακή μόρφωση και σε αρκετές περιπτώσεις αδυναμία ολοκλήρωσης των σπουδών.

Για να καταλάβουμε τις συγκεκριμένες επιπτώσεις των περικοπών, αρκεί να αναλογιστούμε ότι στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπου πολλά τμήματα είναι νέα και υποστελεχωμένα, οι συμβασιούχοι διδάσκοντες εκπροσωπούν πάνω από το 36% του συνολικού αριθμού των διδασκόντων (172 συμβασιούχοι διδάσκοντες σε σύνολο 467 διδασκόντων), ενώ μόνο για το φετινό χειμερινό εξάμηνο προβλεπόταν να διδάξουν 287 εξαμηνιαία μαθήματα.

Αυτή η συρρίκνωση του εκπαιδευτικού έργου θα είναι ένα ακόμη βήμα στην απαξίωση του Πανεπιστημίου Αιγαίου, πλάι στις περικοπές στους τακτικούς προϋπολογισμούς και την απουσία φοιτητικής μέριμνας που αντικειμενικά αποτρέπει φοιτητές από το να έρθουν. Άλλωστε, η κυβέρνηση έχει ήδη περιλάβει στο νέο νόμο-πλαίσιο σαφές θεσμικό πλαίσιο για το κλείσιμο τμημάτων και ολόκληρων ιδρυμάτων που δεν θα κριθούν «οικονομικά βιώσιμα».

Την ίδια στιγμή οι απολύσεις των συμβασιούχων διδασκόντων θα σημαίνουν ότι πολλοί από αυτούς θα βρεθούν στην ανεργία και θα αντιμετωπίσουν οξύ οικονομικό και κοινωνικό πρόβλημα, σε μια περίοδο εκτίναξης της ανεργίας και μαζικής επιστημονικής μετανάστευσης. Σημαντικό ερευνητικό έργο θα διακοπεί αναγκαστικά, εφόσον η διακοπή της σχέσης με τον πανεπιστημιακό χώρο θα οδηγήσει αναγκαστικά και στην έξοδο από την ερευνητική διαδικασία, συμβάλλοντας ακόμη περισσότερο στην υποχώρηση της ερευνητικής δραστηριότητας στη χώρα μας.

Οι πρυτανικές αρχές και τα όργανα διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου πρέπει να αρνηθούν να συνδιαχειριστούν τις μαζικές απολύσεις συμβασιούχων διδασκόντων. Σε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, που στηρίχτηκε σε συμβασιούχους διδάσκοντες για πολλά χρόνια και όπου η μεγάλη πλειοψηφία των διδασκόντων έχει χρόνια εργασίας με βάση το ΠΔ 407/80, δεν αρμόζει η συμμόρφωση με την εργασιακή και ακαδημαϊκή απαξίωση της πλειοψηφίας των σημερινών συμβασιούχων διδασκόντων.
Οι συμβασιούχοι διδάσκοντες στηρίξαμε όλα αυτά τα χρόνια το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αντιμετωπίζοντας αντίξοες συνθήκες. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειαζόμαστε την αλληλεγγύη των συναδέλφων, ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας, της κοινωνίας συνολικά. Όχι απλώς για να μην βρεθούμε στην ανεργία, αλλά – και κυρίως – γιατί πρέπει όλοι μαζί να αντισταθούμε στην επιχείρηση διάλυσης της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.