Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Ανταλλάγματα για το ξεπούλημα της Γυάρου ζητά ο δήμαρχος Σύρου!



Γράφει ο Αριστερίξ
Κοινή επιστολή προς τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκη Παπαγεωργίου απέστειλαν στις 9/10  ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων,  Γιώργος Πουσσαίος και ο Δήμαρχος Σύρου Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, σχετικά με την έγκριση άδειας για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στη Γυάρο, ζητώντας τη διασφάλιση αντισταθμιστικών μέτρων!

Ειδικότερα, με την επιστολή τους ζητούν-μεταξύ άλλων- η εταιρεία στην οποία θα χορηγηθεί η άδεια, να αναλάβει τις παρακάτω δεσμεύσεις: 

«-Οι νέες θέσεις εργασίας  που θα δημιουργηθούν, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία του έργου να καλυφθούν, σε όσο πιο σημαντικό βαθμό , από ντόπιο υπαλληλικό κι εργατικό προσωπικό, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στη μείωση της ανεργίας αλλά και τη δυνατότητα στο εργατικό και επιστημονικό δυναμικό του νησιού μας, το οποίο βρίσκεται σε υψηλό τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο να απασχοληθεί σε έναν ελπιδοφόρο τομέα της νέας οικονομίας.

-Κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής του έργου, να συμμετέχουν σε αυτές και τοπικές κατασκευαστικές εταιρείες, που λόγω της εγγύτητας αλλά και της εμπειρίας τους θα συμβάλλουν στην επιτυχή κατασκευή του έργου και στην αύξηση της απασχόλησης.

-Η ανάδοχος εταιρεία να εξετάσει τη δυνατότητα εγκατάστασης της έδρας της στο νησί της Σύρου, το οποίο διαθέτει όλες εκείνες τις αναγκαίες υποδομές αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό για την απρόσκοπτη λειτουργία του».

Με την κατάπτυστη επιστολή τους  οι δύο πασοκικοί-μνημονιακοί εναπομείναντες αυτοδιοικητικοί  ,αφού έδωσαν το πράσινο φως για το ξεπούλημα του νησιού στο Μπόμπολα και άλλους μεγαλοεπενδυτές, λειτουργούν πλέον απροκάλυπτα ως πλασιέ τοπικών επιχειρηματιών –υπεργολάβων στο όνομα της «ανάπτυξης» του μαρτυρικού νησιού.


Ο τότε δήμαρχος Άνω Σύρου Φ.Ξαγοράρης συνοδεύει τον Γ.Παπανδρέου στη
                 Γυάρο,όπου το κτήριο των φυλακών αξιοποιήθηκε ως φόντο για τις επετειακές
 δηλώσεις του τελευταίου .


















Για την ιστορία σημειώνουμε ότι ήδη από το 2008 εκπρόσωπος κοινοπραξίας ενδιαφερομένων εταιρειών , είχε συνάντηση με τον τότε δήμαρχο Άνω Σύρου Φώτη Ξαγοράρη, ο  οποίος έχει δηλώσει στο τύπο ότι βλέπει θετικά τα αιολικά πάρκα στη Γυάρο και ως λύση για την αξιοποίηση του ιστορικού χώρου. Θετική απόφαση πήρε το δημοτικό συμβούλιο  Σύρου Ερμούπολης στη συνεδρίαση της 8-3-2011,  για  την  αξιοποίηση  του αιολικού  δυναμικού της μαρτυρικής Γυάρου.

 Η κατάπτυστη εισήγηση του Αντιδημάρχου κ.Φώτη Ξαγοράρη , η οποία συνιστά θρασύτατη προσβολή της ιστορικής μνήμης, προτείνει «να οριοθετηθεί ο ιστορικός τόπος στην περιοχή των 5 όρμων (περιοχή του στρατοπέδου) και να ελευθερωθεί έτσι το υπόλοιπο νησί για την εγκατάσταση του αιολικού πάρκου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι  η κυβέρνηση μεθόδευσε εδώ και καιρό τον αποχαρακτηρισμό αξιοποιώντας και σχετικό αίτημα των εκλεγμένων με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου - Ερμούπολης. Όπως κατήγγειλε στη σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο εκλεγμένος  σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «η πλειοψηφία αυτή των συμβούλων, προτάσσοντας δήθεν το ενδιαφέρον της για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού τόπου, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν αγωνιστές του λαού μας, λειτουργεί ως πλασιέ γνωστού και "αξιόπιστου" (κατά την επιχειρηματολογία της) επιχειρηματικού ομίλου, που ενδιαφέρεται να "αξιοποιήσει" το ιστορικό αυτό νησί».

Τη μεθόδευση αυτή κατάγγειλε και αντιπροσωπεία των διοικήσεων του ΣΦΕΑ 1967-1974 και του Συλλόγου «ΓΥΑΡΟΣ» με παρέμβασή τους στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ο σύλλογος ΓΥΑΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ καλούσε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες  «ν΄ αφήσουν στην ηρεμία τους τους ιστορικούς τόπους μαρτυρίου της νεοελληνικής ιστορίας και ν΄ αναζητήσουν για τα αιολικά πάρκα νησιά και όρη που η ιστορία δεν τους προσέδωσε τον τιμητικό χαρακτήρα ως τόπων ιστορικής μνήμης. Ας αναλογιστούμε ότι ποτέ κανείς δεν διανοήθηκε να εγκαταστήσει οποιασδήποτε μορφής βιομηχανική ή εμπορική δραστηριότητα μέσα στο χώρο των στρατοπέδων συγκέντρωσης του Άουσβιτς ή του Νταχάου».

Είχε προηγηθεί η κυβέρνηση του Μνημονίου, η οποία το 2011 ,αναιρώντας τον εαυτό της, δέκα χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό του νησιού ως ιστορικό τόπο(2001), ενέδωσε στα επιχειρηματικά συμφέροντα και με τον αποχαρακτηρισμό του μεγαλύτερου μέρους του νησιού άνοιξε τον δρόμο για τη επενδυτική του εκμετάλλευση και την μετατροπή του σε αιολικό πάρκο.

Έτσι λοιπόν, η ιστορική μνήμη, ο σεβασμός και η οφειλόμενη τιμή στους χιλιάδες Αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης και της Δημοκρατίας υποβαθμίζεται χάριν κερδοσκοπικών επιχειρηματικών σχεδίων, ενώ ο πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γ.Πουσσαίος και ο δήμαρχος με την ασθενή ιστορική μνήμη κ.Δεκαβάλλας (που είχε τιμήσει το χουντικό δήμαρχο Σ.Βαφία),δηλώνουν οπαδοί της πράσινης ανάπτυξης και εκλιπαρούν από τους ποικιλώνυμους Μπόμπολες κ.α επενδυτές ψίχουλα από την αναμενόμενη(για ποιους άραγε;) ψευδεπίγραφη ανάπτυξη…

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.