Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Οι λαθροθήρες απειλούν τη θηροφύλακα της Σύρου

Η Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΕΥΠΛΟΙΑ» απευθύνθηκε σήμερα στη Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στο Δασαρχείο Κυκλάδων, στη Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας και στον Κυνηγετικό Σύλλογο Σύρου ζητώντας όχι μόνο να σταματήσει αμέσως η παράνομη σύλληψη άγριων πτηνών με χρήση διχτυών και δολωμάτων αλλά και να προστατευτεί η μοναδική θηροφύλακας της Σύρου, της οποίας η ζωή κινδυνεύει επειδή παλεύει να σταματήσει τους λαθροθήρες.
Πριν από μερικές ημέρες στο δημοσίευμα μας Μάστιγα η λαθροθηρία ωδικών πτηνών στις Κυκλάδες είχαμε αναφερθεί στις «παραδοσιακές» εγκληματικές πρακτικές που εφαρμόζονται παντού στην Ελλάδα αλλά και στις Κυκλάδες, οι οποίες στοχεύουν στην παγίδευση μεταναστευτικών πουλιών με σκοπό το κέρδος.
Η επιστολή της Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΕΥΠΛΟΙΑ» την οποία αναδημοσιεύουμε αυτούσια περιγράφει τι συμβαίνει στη Σύρο και περιγράφει το σκηνικό της παρανομίας και της αδυναμίας προστασίας του περιβάλλοντος και λόγω αδιαφορίας.
ΘΕΜΑ: Να σταματήσει αμέσως η παράνομη σύλληψη άγριων πτηνών με χρήση δικτύων και δολωμάτων
Αξιότιμοι κύριοι, Αξιότιμες κυρίες,
Με το παρόν έγγραφο θέλουμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη λαθροθηρική δραστηριότητα που παρατηρείται στις Κυκλάδες αυτή την περίοδο και αφορά την παράνομη παγίδευση ωδικών πτηνών.
Είμαστε αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες που στις γειτονιές τους παρατηρείται η σχετική δραστηριότητα. Οι καταγγελίες αφορούν κυρίως το νησί της Σύρου με επίκεντρο την εξοχή των Σαντορινιών, ενώ παρόμοια δραστηριότητα παρατηρείται και στη Σαντορίνη.
Ήδη κατασκευές με την ονομασία Άρες (Λίμνες καλούνται στη Σαντορίνη) που είχαν πέρσι εντοπιστεί και καταστραφεί από τους θηροφύλακες έχουν ξαναστηθεί.
Οι καταγγελίες δεν αφορούν μόνο την παράνομη παγίδευση αλλά και τις πρακτικές που την υποβοηθούν, όπως η εκχέρσωση δασικών εκτάσεων, η χρήση βαρέων φυτοφαρμάκων και η εναπόθεση σκουπιδιών στους τόπους λαθροθηρίας που στο σύνολό τους καταστρέφουν ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο.
Ζητούμε την ενίσχυση της θηροφυλακής της Σύρου έστω και εποχιακά, αφού η μοναδική θηροφύλακας παρά το σημαντικό έργο που επιτελεί δεν επαρκεί, ενώ, όπως έχει επισημάνει και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Σύρου, δέχεται απειλές η ίδια και η οικογένειά της.
Καλούμε τις αρχέςπου έχουν σαν έργο τους την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος να είναι παρούσες την περίοδο αυτή στους αγρούς και στα βουνά του νησιού. Η όποια αδράνεια ζημιώνει το περιβάλλον και αποθρασύνει τους λαθροθήρες που δε διστάζουν να στήνουν παγίδες ακόμα και μέσα στην Ερμούπολη.
Επισυνάπτεται χάρτης με καταγεγραμμένες θέσεις λαθροθηρίας καθώς και φωτογραφίες.
Πατήστε εδώ για να δείτε το χάρτη με τους καταγεγραμμένους τόπους λαθροθηρίας. Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες των τόπων με τις ακριβείς γεωγραφικές συντεταγμένες. Πατήστε εδώ για πλούσιο φωτογραφικό υλικό.

Ένωση Πολιτών για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό «ΕΥΠΛΟΙΑ»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.