Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

"Ο προφήτης της Νάξου"

“Ο προφήτης της Νάξου”, “89 ετών, ο Μανώλης Γλέζος παραμένει μια φιγούρα της Αντίστασης”, σημειώνει στο ολοσέλιδο αφιέρωμά της η γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ. “Ο Μανώλης είναι ένας Έλληνας ήρωας. Δεν είναι ημίθεος της Αρχαιότητας αλλά ένας ζωντανός άνθρωπος, πάντα δραστήριος στα 89 του χρόνια - “από τα οποία 75 σε αγώνες” -, που μόνος του ενσαρκώνει την τραυματισμένη ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, από τη γερμανική Κατοχή στους σημερινούς αγώνες κατά της 'τρόικας'”, σημειώνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Αλέν Σαλ.
Ο Γάλλος δημοσιογράφος, που περιγράφει το περιστατικό της επίθεσης των ΜΑΤ με δακρυγόνα κατά του Γλέζου και του Θεοδωράκη και την αντίδραση σήμερα του Γλέζου: “Ο Μανώλης Γλέζος σκάει στα γέλια, διηγούμενος αυτή την ιστορία, που του φέρνει στο νου πολλές αναμνήσεις. Οι δύο άνδρες κατάφεραν να εισέλθουν στη Βουλή, αφού πέρασαν από το ιατρείο για τις πρώτες βοήθειες. Δέκα ημέρες μετά ο Γλέζος παίρνει ακόμη φάρμακα για να διευκολύνει την αναπνοή του”.
“Όλη μου τη ζωή, προσπάθησαν να με κάνουν μνημείο για να πάψω να μιλάω. Δεν είμαι άγαλμα ή πίνακας και μιλώ συνέχεια”, λέει στον δημοσιογράφο, ο οποίος παρατηρεί ότι ο Γλέζος “μιλά ακούραστα για το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον και για την έλευση μιας άμεσης δημοκρατίας την οποία επιθυμεί”.
“Μετά από 70 χρόνια αντίστασης, λέει: 'Ζούμε μια ιστορική αλλαγή, που θα ανατρέψει όλο τον κόσμο, σε δέκα, είκοσι, σαράντα χρόνια. Αν χάσουμε αυτή την ευκαιρία, θα οπισθοδρομήσουμε'”, σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αλέν Σαλ., που κλείνει το πορτρέτο του "προφήτη της Νάξου" με την εξής παρατήρησή του: “Δώσαμε στη Δύση την «Πολιτεία» από την οποία προέρχονται οι λέξεις πολίτης και πολιτισμός, και για αντάλλαγμα πήραμε την «Police» (Αστυνομία).

Ε. Τσ.
ΑΥΓΗ,01/03/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.