Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Διπλό χτύπημα για τα νησιά

του Άγγελου Μανταδάκη*

Για άλλη μια χρονιά μόλις που μπαίνει ο χειμώνας, τα νησιά του Αιγαίου, βρίσκονται κυριολεκτικά στο πόδι. Στη Σάμο, στην  Ικαρία και στην Λήμνο, οι κάτοικοι υποχρεώνονται να κλείσουν τα λιμάνια τους  διαμαρτυρόμενοι για την ακτοπλοϊκή  υποβάθμιση των νησιών τους, τώρα που δεν υπάρχει τουριστικό ρεύμα και  οι πλοιοκτήτες παίζουν παιχνίδια κέρδους με την ανοχή , την αμηχανία ή και την συμπαιγνία του κράτους.
Στην Σάμο και στην Ικαρία η γνωστή «Hellenic Seaways” αποσύρει το «καλό» της καράβι από την γραμμή των δύο νησιών με τον Πειραιά και τους Φούρνους και στην γραμμή δρομολογείται από άλλη εταιρεία (ΑΝΕΚ) πλοίο αρκετά ηλικιωμένο, που την διαδρομή Σάμου – Πειραιά θα την εκτελεί σε δεκαπέντε με δεκαέξι  ώρες !! Ολοταχώς  επιστροφή στο μαύρο παρελθόν. Οι τιμές των εισιτηρίων βέβαια σταθερές και τσουχτερές..
Στην Λήμνο, επιχειρείται  να επιβληθεί στην βασική γραμμή του νησιού με Λαύριο και Αττική ένα ακατάλληλο πλοίο το “ΑQUA MARIA”, παμπάλαιο πλοίο που έχει αλλάξει  δυο – τρία ονόματα.
Τα γεγονότα στα τρία αυτά νησιά, δεν  συνέβησαν ως κεραυνός  εν αιθρία. Επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο πότε σ΄ αυτά πότε σε άλλα, αναδεικνύοντας το λαθεμένο και ξεπερασμένο μοντέλο  ακτοπλοίας που επικρατεί στην χώρα της θάλασσας.
Σχεδόν ταυτόχρονα φέτος τα νησιά αντιμετωπίζουν πλέον ως βέβαιο το ενδεχόμενο της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ, κάτι που ζητά απαιτητικά η Τρόικα. Διπλό  χτύπημα.
Αν λάβει κανείς υπ΄ όψιν του  την επενδυτική καθήλωση των νησιών, την επιμονή της πολιτείας στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και μάλιστα ενός μόνο τύπου, την ανεργία στα περισσότερα από αυτά, τότε η νησιωτικότητα , όρος που  καθιερώθηκε στην Ε.Ε., από προνομιακή ιδιαιτερότητα μετατρέπεται σε προβληματικότητα.
Οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην νησιωτική χώρα, θα πρέπει να οργανώσουν τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, την συνεργασία τους με τις τοπικές κινηματικές και οικολογικές  δυνάμεις, πιο έντονα και πιο συστηματικά στο κρίσιμο πολιτικά διάστημα  που ακολουθεί.

*Υπεύθυνος οργανώσεων Αιγαίου του ΣΥΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.