Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΕΜΔΥΔΑΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Απάντηση σε δηλώσεις του Νομάρχη



Ο Νομάρχης Κυκλάδων κ.Δ.Μπάιλας, για άλλη μία φορά εκφράζει δημόσια απόψεις και θεωρίες, που το λιγότερο που προκαλούν είναι την αγανάκτηση των συναδέλφων (μηχανικών και μη) του νομού μας, αλλά και των πολιτών του τόπου μας.

Δεν αρκεί που υπεραμύνθηκε δεκάδες φορές τη –λανθασμένη- απόφασή του να μην αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση σήμερα στην Πολεοδομία Σύρου, δεν αρκεί που δεν είχε το σθένος να δηλώσει ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων στην πολεοδομία δεν έχει σχέση με φαινόμενα διαφθοράς, δεν αρκεί που εκμεταλλεύεται την ισχύ που του δίνει η πολιτική του θέση για να διαλύσει και ηθικά τους λιγοστούς υπαλλήλους που του έχουν μείνει, έρχεται σήμερα, με μία σειρά από μπερδεμένες δηλώσεις να θολώσει τα νερά, να δημιουργήσει εντυπώσεις, και να στραφεί εναντίον του συνόλου των συναδέλφων μηχανικών που υπηρετούν στα νησιά μας, εκτοξεύοντας απειλές και στέλνοντας εξώδικα.

Οι ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ μας κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από την πρώτη ανακοίνωση της κυβέρνησής για τα απαράδεκτα μέτρα μειώσεων των αποδοχών μας, για τα οποία δεν μπήκε ο Νομάρχης ούτε στον κόπο να συντάξει ένα έγγραφο προκειμένου να προστατεύσει τους λιγοστούς υπαλλήλους που υπηρετούν στον ιδιαίτερα δύσκολο νομό μας, αν και είναι ο μόνος αρμόδιος και υπεύθυνος για το θέμα αυτό. Στη συνέχεια ήρθε και το –αντισυνταγματικό σύμφωνα με τη γνώμη σοβαρών νομικών- (αντι)ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που προτάσσοντας κραυγαλέες περιπτώσεις κατάχρησης δικαιωμάτων, νομοθετεί την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης και για ισοπέδωση συντάξεων ακόμη και σε ταμεία όπως το ΤΣΜΕΔΕ που χτίστηκε και λειτουργεί εύρωστα, από τις δικές μας εισφορές. Στην παραπάνω πρωτοφανή επίθεση που δεχόμαστε, ο κ.Μπάιλας αποφάσισε να μη σταθεί σύμμαχος, πιθανόν γιατί είναι πανελλαδικό το πρόβλημα και όχι τοπικό. Φυσικά, παράλληλα φρόντιζε όλα αυτά τα χρόνια τόσο ο Νομάρχης όσο και ο κ.Ρήγας, να μας «θυμίζουν» μέσα από τις εφημερίδες το πόσο σημαντική είναι η «Νησιωτικότητα» και πόσο αγώνα θα πρέπει να κάνουμε για να κερδίσουμε την αναγνώριση αυτής της διαφορετικότητας του νομού μας. Θεωρίες δεκαετιών που της έχουμε χορτάσει. Όταν το πρόβλημα όμως έγινε τοπικό, με τη διάλυση της Πολεοδομίας Σύρου, με την τρομοκρατία της συντριπτικής πλειοψηφίας των υπαλλήλων της, με τον Καλλικράτη που αφήνει δεκάδες υπαλλήλους στον «αέρα», με τις συνεχόμενες αυξήσεις ΦΠΑ που δεν εξαίρεσαν τα νησιά μας και έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση τιμών, με την πίεση που ασκείται στις τοπικές κλειστές οικονομίες των Κυκλάδων (και η οποία θα γίνει εντονότερη το χειμώνα), δεν θα έπρεπε να λάβει η τοπική πολιτική ηγεσία κάποιου είδους θέση ή ακόμη και ουσιαστικά μέτρα;

Ο κ.Νομάρχης γνωρίζει πολύ καλά (μέσα από τα δεκάδες έγγραφά μας) ότι λαμβάνουμε μέρος σε μία σειρά ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ απεργιακών κινητοποιήσεων που είχαν ως στόχο την άσκηση πίεσης στην -κάθε- τοπική αυτοδιοίκηση, προκειμένου να βγει μπροστά και να ζητήσει κάποιου είδους διαφορετική μεταχείριση, όχι στα «χαρτιά» αλλά στην πράξη. Συμμετείχαμε σε όλες τις πανεργατικές απεργίες των τελευταίων μηνών, μαζί με όλους τους εργαζομένους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, για να μην περάσουν τα μέτρα κυβέρνησης, Ε.Ε. και ΔΝΤ. Σκοπίμως όμως δηλώνει ότι «…(το μπλοκάρισμα έργων) γίνεται μόνο στις Κυκλάδες»  για να δημιουργήσει μία εντύπωση ότι εμείς οι υπάλληλοι έχουμε κάποιο πρόβλημα με τα νησιά μας, με τον τόπο δηλαδή στον οποίον ζούμε, εργαζόμαστε και προσφέρουμε. Δεκάδες σελίδες εγγράφων, εξώδικων και δελτίων τύπου αποδεικνύουν ότι είναι πανελλαδική η κινητοποίηση, με επίκεντρο την Αθήνα στην οποία εργάζονται άλλωστε οι περισσότεροι συνάδελφοί μας. Άλλωστε δεν μπορεί ο Νομάρχης να μην είδε τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όλο το προηγούμενο διάστημα!

Όχι μόνο δεν είναι τοπική η αντίδραση, αλλά με αποφάσεις ευθύνης των συνελεύσεων των Κυκλάδων, δεχτήκαμε να γίνουν δημοπρασίες σχολικών έργων, δεχτήκαμε να μη «στοχοποιούμε» έργα, δεχτήκαμε ακόμη και σε περιπτώσεις κινδύνων χρηματοδότησης να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία, της οποίας είμαστε και εμείς μέρος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο διαγωνισμός επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού στη Σύρο, ο οποίος κινδύνευε να χάσει χρηματοδότηση και για αυτό συμμετείχαμε ενεργά στην επιτροπή διαγωνισμού και υπογράψαμε άμεσα και τα πρακτικά, μετά και από αίτημα του Δημάρχου Ποσειδωνίας. Αυτό το αναφέρουμε για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε άνθρωποι της «κόντρας» και της εμπάθειας. Είμαστε ενεργά μέλη στην προσπάθεια βελτίωσης του τόπου μας.

Από την πλευρά όμως της Νομαρχίας, δεν είδαμε ούτε μία δήλωση συμπαράστασης, ούτε ένα έγγραφο για συνάντηση, ούτε ένα δείγμα καλής θέλησης σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα. Ειδικά με τον διαγωνισμό του Γυμνασίου Μεσσαριάς Θήρας, ο οποίος έγινε μετά την παρέμβαση του Συλλόγου μας,   ο Νομάρχης όχι μόνο δεν αναγνώρισε την στάση μας αυτή να πραγματοποιηθεί το έργο, αλλά αντίθετα λίγες μέρες μετά απέστειλε εξώδικη επιστολή, προσπαθώντας να τρομοκρατήσει τον δίκαιο αγώνα μας. Δείχνει με αυτό τον τρόπο ότι συστρατεύεται στην πράξη με τα ψέματα της κυβέρνησης, βάζοντας πλάτη για να περάσουν τα  αντεργατικά μέτρα, τα οποία θα φέρουν σε πολύ δύσκολη θέση όλους τους εργαζομένους, ειδικά στις νησιωτικές περιοχές όπως είναι οι Κυκλάδες.

Ως προς την Πολεοδομία Σύρου, ο Νομάρχης, ουδέποτε μπήκε στον κόπο να ζητήσει άμεσα και θετικά τη συνεργασία των υπαλλήλων του. Δεν ισχύει το επικαλούμενο «παράπονό» του για την έκκληση στους υπαλλήλους της πολεοδομίας να προσπαθήσουν «παραπάνω», γιατί αυτή η έκκληση δεν έγινε ποτέ! Ασχολήθηκε από την πρώτη στιγμή με το θέμα «ωραρίου» και «αδειών» και μάλιστα με ιδιαίτερα αρνητική προσέγγιση. Χαιρόμαστε μόνο που αναλαμβάνει επιτέλους την ευθύνη έστω και για τον «νέο προϊστάμενο», και του υπενθυμίζουμε ότι ο «σεβασμός» κερδίζεται και δεν χαρίζεται μέσα από θέσεις εξουσίας. Μας προξενεί όμως εντύπωση το γεγονός ότι ενώ συνεχώς δηλώνει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τη λειτουργία και για το τι συμβαίνει στην Πολεοδομία, είναι ιδιαίτερα αναλυτικός στα ζητήματα που την αφορούν (πρωτόκολλο, θέματα υπακοής,  κ.α)

Εμείς όμως γνωρίζουμε ότι ο κ.Νομάρχης ήταν πάντα ενήμερος για το τι συνέβαινε και τι συμβαίνει στην Πολεοδομία Σύρου. Δεκάδες υπηρεσιακά σημειώματα από το 2002 μέχρι σήμερα έχουν πάει στο γραφείο του. Στο τελευταίο πολυσέλιδο υπηρεσιακό σημείωμα των υπαλλήλων της πολεοδομίας, στο οποίο αναγράφονται ΟΛΑ τα προβλήματα της υπηρεσίας αναλυτικά (και με ειλικρίνεια που σπανίως συναντάται σε δημόσιες υπηρεσίες), ο Νομάρχης δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα. Στο αίτημα της ΕΜΔΥΔΑΣ εδώ και ένα μήνα για παροχή όλων των υπηρεσιακών σημειωμάτων που αφορούν στην Πολεοδομία Κυκλάδων, ο Νομάρχης δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα. Στις ερωτήσεις μας για τη σημερινή κακοδιοίκηση της υπηρεσίας, στο γιατί τοποθετεί υπάλληλο επιστήμονα (περιβαλλοντολόγο) να εργάζεται στο… πρωτόκολλο, στο γιατί αποδυναμώνει την ισχύ των αυτοψιών για αυθαίρετα στη Μύκονο (ζητώντας να γίνεται από μεμονωμένους υπαλλήλους), ο Νομάρχης δεν έχει απαντήσει μέχρι σήμερα. Στο γιατί δεν τοποθετείται έστω ένας Πολιτικός Μηχανικός στη θέση αυτών που έφυγαν, καθώς και στο γιατί μετακινεί από άλλη υπηρεσία έναν Ηλεκτρολόγο(!) Μηχανικό  για να ελέγχει του ημι-υπαίθριους χώρους, ο Νομάρχης δεν έχει δώσει απάντηση μέχρι σήμερα.

Αντί για τα παραπάνω, μας κοινοποιεί ο Νομάρχης ένα εξώδικο για να σταματήσουμε τις… κινητοποιήσεις. Εμείς σας ενημερώνουμε, ότι θα συμμετέχουμε ενεργά με το μόνο όπλο που έχουμε και θα συνεχίσουμε να αντιδρούμε σε κάθε προσπάθεια πολιτικού να επιβάλει αποφάσεις που κρίνουν τη ζωή και τη διαβίωση εκατοντάδων οικογενειών στις Κυκλάδες. Δεν σταματάμε τις κινητοποιήσεις, δεν φοβόμαστε εξώδικα, προετοιμαζόμαστε και περιμένουμε τις εξελίξεις.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.