Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Γυάρος και ανεμογεννήτριες: Η ιστορική μνήμη στο σφυρί


του Θανάση Τσουκνίδα
 (αντιστασιακός 1941-1944 και 1967 - 1974, πολιτικός κρατούμενος σε Γυάρο - Μακρονήσι - Κέρκυρα - Ιτζεδίν)

 "Αυγή" (2/10/2010)

Δημοσίευμα της Σαββατιάτικης “Ελευθεροτυπίας” (25.9.2010) με τίτλο «Ξαναπαγώνουν μετά 5 έτη το αιολικό πάρκο της Γυάρου», όπου μεταξύ των άλλων, αναφέρει τα εξής: τα «παγωμένα» εδώ και 5 χρόνια επενδυτικά σχέδια μεγάλων επιχειρηματιών για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο νησί της Γυάρου, που έχει ανακηρυχθεί ιστορικό μνημείο, «ξεθάβει» η κυβέρνηση με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου Θόδωρου Πάγκαλου, έρχεται σε ευθεία αντιπαράθεση και προσβάλλει την πρωτοβουλία 200 βουλευτών από όλα τα κόμματα της Βουλής το 2007 (Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ) που βρήκαν την επιδοκιμασία της τότε προέδρου της Βουλής, του προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων.
Αυτή η πρωτοβουλία της διακομματικής αντιπροσωπίας ήταν συνέχεια και συνέπεια της αναγνώρισης του ΚΚΕ το 1974, της Εθνικής Αντίστασης το 1982, της ομόφωνης απόφασης τερματισμού της εμφυλιοπολεμικής περιόδου το 1989, της ομόφωνης στάσης του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τη μη ταύτιση κομμουνισμού / ναζισμού.
Μερικές προτάσεις των 200 βουλευτών αποτελούν πρόκληση για την ιστορική μνήμη και την κυβέρνηση, αν θέλει να λέγεται Εθνική, οι οποίες είναι:
- Το υπουργείο Πολιτισμού και τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας να επιληφθούν άμεσα και να διαθέσουν τα αναγκαία κονδύλια, ώστε τα μνημεία να προστατευθούν από τις φθορές του χρόνου και τις διάφορες δραστηριότητες, να εξασφαλιστεί επίσης ότι αυτή η πρωτοβουλία έρχεται σε αναγκαία φύλαξή τους και το φυσικό περιβάλλον των δυο νησιών να τεθεί υπό ειδική προστασία.
- Την προβολή και ανάδειξή τους συνολικά ως χώρων ιστορικής μνήμης, σύμφωνα και με τα σχετικά συνολικά προεδρικά διατάγματα.
- Την απομάκρυνση των ναρκών από τη Γυάρο.
- Δημιουργία τοπικού και κεντρικού μουσείου Μακρονήσου και Γυάρου κ.α.
Αυτή η πρωτοβουλία των 200 βουλευτών το 2007, πέραν της εθνικής εμβέλειας, αναδεικνύει για άλλη μια φορά τον κατακερματισμό των αντιστασιακών οργανώσεων και της αριστεράς γενικότερα, παρ’ όλο ότι όλες αναφέρονται στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και την Εαμική Εθνική Αντίσταση και έχουν και κοινά αιτήματα.
Συνεπώς, η πρωτοβουλία Πάγκαλου - Γερουλάνου εξυπηρετεί τους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι την ιστορική μνήμη. Γι’ αυτό ενωτική δράση τώρα, για την προστασία - φύλαξη και ανάδειξη των ιστορικών χωρων και της ιστορικής μνήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.