Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ανησυχία νομάρχη-δημάρχων Σύρου για το πανεπιστημιακό τμήμα Σύρου

Την παρακάτω επιστολή έστειλαν στον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Πάρη Τσάρτα   ο Νομάρχης  Κυκλάδων κ.Δημήτριος Μπάιλας και οι Δήμαρχοι  Ερμούπολης κ.Γιάννης Δεκαβάλλας,  Ποσειδωνίας κ.Τζώρτζης Μακρυωνίτης και   Άνω Σύρου κ.Φώτης Ξαγοράρης.  
«Όπως έχει εξαγγελθεί από την Υπουργό Εθνικής Παιδείας, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης με στόχο την αναβάθμιση και αναδιάρθρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας. Υπό συζήτηση ενδέχεται να τεθούν ανάμεσα σε άλλα και ζητήματα που αφορούν τη δομή, το γνωστικό αντικείμενο, τη διάρθρωση σχολών και τμημάτων, τη γεωγραφική τους θέση κλπ.
Με αυτή την ευκαιρία λοιπόν θα θέλαμε ακόμα μια φορά να καταγραφεί η εκτίμησή μας για το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, το μόνο σε όλες τις Κυκλάδες Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου αλλά και η σημασία που έχει η λειτουργία του για το νησί μας.
Όπως είναι γνωστό, πρόκειται για ένα Τμήμα με μοναδικό γνωστικό αντικείμενο στην ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ως την ίδρυσή του προσφερόταν και σπουδαζόταν αποκλειστικά στο εξωτερικό. 
Η μοναδικότητα αλλά κυρίως η ποιότητα του Τμήματος, το καθιστούν -αν και σχετικά νέο- ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα στην Ελλάδα. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από την ιδιαίτερα υψηλή κάθε χρόνο προτίμηση που δείχνουν για το Τμήμα οι υποψήφιοι φοιτητές αλλά και από το υψηλότατο ποσοστό εκείνων που παρακολουθούν και ολοκληρώνουν τις σπουδές τους, σε σχέση με τους φοιτητές που αρχικά εγγράφονται. Το Τμήμα είναι επίσης γνωστό για το υψηλού επιπέδου διδακτικό του προσωπικό, ικανό όχι μόνο να καθοδηγήσει τους νέους επιστήμονες αλλά και να έλξει συνεργασίες από όλο τον κόσμο. Πυκνές επίσης είναι οι παρεμβάσεις και η συνεισφορά του Τμήματος στα θέματα που προκύπτουν τοπικά, καθιστώντας το ενεργό, ζωντανό πυλώνα της Κυκλαδικής κοινωνίας. Για παράδειγμα, στη Σύρο λειτουργεί το περίφημο Βιομηχανικό Μουσείο, το οποίο λόγω συνάφειας αντικειμένου έχει αναπτύξει ισχυρή συνεργασία με το Τμήμα σε εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς τομείς.
Για όλους αυτούς τους λόγους, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και γενικότερα η τοπική κοινωνία, έχουμε στηρίξει με κάθε τρόπο το Πανεπιστημιακό Τμήμα που λειτουργεί στη Σύρο. Ο Δήμος Ερμούπολης έχει παραχωρήσει το κτίριο του ιστορικού 1ου Γυμνάσιου Ερμούπολης, τμήμα του Πνευματικού Κέντρου και τμήμα του Βιομηχανικού Μουσείου, εξασφαλίζοντας το σύνολο των σημερινών στεγαστικών χώρων του τμήματος.
Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ερμούπολης έδωσε την απαιτούμενη αρχική έγκριση για δωρεάν παραχώρηση 23 στρεμμάτων δημοτικής έκτασης στα όρια της Ερμούπολης, για δημιουργία μονίμων & υψηλού επιπέδου κτηριακών εγκαταστάσεων, ικανών να προσφέρουν σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές τα υψηλότερα δυνατά στάνταρντ αλλά και τη δυνατότητα ίδρυσης και στέγασης και άλλων τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου και τη δημιουργία αντίστοιχης σχολής.
Ελπίζουμε στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας και του Πανεπιστημίου Αιγαίου το επόμενο διάστημα, τα παραπάνω να ληφθούν σοβαρά υπόψη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.