Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Φοιτητικές εκδηλώσεις στο 1ο Γυμνάσιο Σύρου

Στα πλαίσια των πολιτιστικών δράσεων & ανοιχτών συζητήσεων που εγκαινιάσαμε ως φοιτητική πρωτοβουλία/ομάδα ‘MyAegean’ για τη  νέα χρονιά στο νησί της Σύρου, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, η οποία περιλάμβανε προβολή ταινίας / ντοκιμαντέρ, συνοδευόμενη από προβολές και παρουσιάσεις σχετικά με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και φοιτητικές ομάδες & δραστηριότητες που αναπτύσσονται εντός και εκτός του ιδρύματος. Επίσης, ακολούθησε μια πλούσια ανοιχτή συζήτηση μεταξύ των παρευρισκόμενων με ιδέες και σκέψεις για ενέργειες που μπορούν να πραγματοποιηθούν μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά.
Η προβολή της ταινίας ήταν ένα όμορφο «ταξίδι» σε ένα άλλο νησί του Αιγαίου μας, τη Μυτιλήνη. Μέσα από την ευκαιρία αυτή, γνωρίσαμε πτυχές της καθημερινής ζωής αλλά και σκέψεων από κοινότητα φοιτητών, που, απ’όσο διαπιστώσαμε όλοι μας, δεν απέχει πολύ σε ορισμένα βασικά στοιχεία από την καθημερινότητα των φοιτητών της Πανεπιστημιακής Μονάδας Σύρου. Είναι χαρακτηριστικό πως η ταινία αυτή, αντλώντας πολύ ενδιαφέροντα και θετικά σχόλια από όλους όσους την είδαν, αποτέλεσε ένα σημείο έμπνευσης σε πολλούς που, όπως μοιράστηκαν μαζί μας, θα τους ενδιέφερε να αναπτύξουν παρόμοιου τύπου ταινίες ή μικρές παραγωγές, με θεματικούς άξονες τη φοίτηση, την καθημερινή ζωή και την εξέλιξη της φοιτητικής κοινότητας στο νησί, όπως οι ίδιοι την βιώνουν, εντός κι εκτός των πυλών του Πανεπιστημίου.
Πολύ όμορφη ήταν επίσης η προβολή ενός βίντεο-«χαιρετισμού» που προηγήθηκε της προβολής του ντοκιμαντέρ, από δύο εκ των τριών συντελεστών-σκηνοθετών, της Νίκης Μαλλιωτάκη και του Σταύρου Συμεωνίδη, απόφοιτους πλέον του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που με χαρά απέστειλαν μετά από πρόσκληση της ομάδας του MyAegean, με την ευκαιρία της προβολής. Ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως η ταινία προβλήθηκε το 2007 στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, και πλέον, στις 22 Οκτωβρίου του 2010, στην Ερμούπολη της Σύρου, ήταν η πρώτη έκτοτε προβολή εκτός Μυτιλήνης της δημιουργίας αυτής, γεγονός που μας παρακινεί, μέσω της ομάδας μας να συνεχίσουμε το ‘ταξίδι’ αυτό και σε άλλα νησιά όπου υπάρχουν τμήματα του Πανεπιστημίου μας.

Η ταινία-ντοκιμαντέρ «Φύλλο Πορείας: Πανεπιστήμιο στη Μυτιλήνη»
Η ταινία αποτελείται από αποσπάσματα ταινιών και ασκήσεων 64 φοιτητών των μαθημάτων που σχετίζονται με Βίντεο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας σε ένα ενιαίο έργο με ενιαίο νόημα και περιεχόμενο: «Πώς σκέφτονται οι φοιτητές που ζουν μακριά από το μέρος που γεννήθηκαν;», «Τι σκέφτονται οι φοιτητές που πέτυχαν στο Πανεπιστήμιο στη Μυτιλήνη, για τη ζωή τους, τις σπουδές τους και τον τωρινό τόπο κατοικίας τους;» Προβολή της ταινίας έγινε και στο Φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2007.
[ Δείτε και το
trailer: http://www.youtube.com/watch?v=EInruD4gbME ]
Σκηνοθεσία: Μαλλιωτάκη Νίκη, Μπάρλα Πηνελόπη, Συμεωνίδης Σταύρος
Διάρκεια: 45 λεπτά, Παραγωγή: 2006


Ανοιχτή συζήτηση και γνωριμία παρευρισκομένων
Στο δεύτερο σκέλος της εκδήλωσης, ακολούθησε μια παρουσίαση της Ομάδας MyAegean και ιστορικών αναφορών στην πορεία και ανάπτυξή της, τόσο όσον αφορά στη δικτυακή πύλη του my.aegean.gr όσο και σε εκτός του Παγκόσμιου Ιστού δραστηριότητες, πολιτιστικού και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Μια μικρή ιστορική διαδρομή, ακριβώς στο ίδιο σημείο και γεωγραφικά απ’όπου η ιδέα-πρωτοβουλία γεννήθηκε και ξεκίνησε να αναπτύσσεται, κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2002-2003, στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και το κτίριο του 1ου Γυμνασίου Σύρου.
Στο πλαίσιο της ανοιχτής συζήτησης, μέριμνα και στόχος ήταν να υπάρξει ένα ανοιχτό κανάλι γνωριμίας και διαλόγου εντός κι εκτός της Πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς και η παραγωγή ιδεών σε πρώτο επίπεδο, για τυχόν συνεργασία ενδιαφερόμενων για διάφορες σκέψεις που κατά καιρούς καταγράφονται ή γεννώνται. Κοινή εκτίμηση των περισσοτέρων ήταν και είναι η ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού καναλιού όπου μπορεί ο καθένας να γνωρίζει ποιες πρωτοβουλίες ή σκέψεις μπορούν να αναπτύσσονται κάθε φορά, καθώς και μια δομή διευκόλυνσης ώστε να δίνεται εύκολα η ευκαιρία στον καθένα να ενταχθεί ή να συνεισφέρει σε αυτές.
Σε πλαίσιο εντός της φοιτητικής-πανεπιστημιακής κοινότητας, τέθηκαν προβληματισμοί ως προς την περισσότερη εξωστρέφεια των όποιων δραστηριοτήτων, τόσο σε τοπικό επίπεδο (νησί), όσο και σε διατμηματικό-πανεπιστημιακό επίπεδο, αλλά και εκτός αυτού. Επίσης, υπήρξαν ιδέες για συνεργασία των φοιτητικών ομάδων και πρωτοβουλιών καθώς και ενημέρωση για ομάδες που μόλις ιδρύθηκαν ή λειτουργούν μες στα τελευταία χρόνια, όπως φωτογραφική ομάδα, θεατρική, οικολογική-περιβαλλοντική, καθώς και ομάδες κινηματογραφικών παραγωγών και προβολών, μεταξύ άλλων, με δραστήριο έργο που αξίζουν ιδιαίτερης αναφοράς. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποτέλεσε και η δυνατότητα συνεργασίας και με άλλες ομάδες φοιτητών που δραστηριοποιούνται και σε άλλα τμήματα-νησιά, αλλά και η πρωτοβουλία της «εσωτερικής ανταλλαγής φοιτητών» που αναδύθηκε μέσω της δικτυακής κοινότητας και διαλόγου που γίνεται, με αλληλο-φιλοξενία φοιτητών και ολιγοήμερα εκδρομικά και πολιτιστικής φύσης δρώμενα, συντελώντας και έμπρακτα στη γνωριμία και βιωματική «ένωση» των φοιτητικών κοινοτήτων που βρίσκονται διάσπαρτες στα 6 νησιά του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Λήμνος, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Σύρος, Ρόδος), σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δυναμική, μοναδική σε παγκόσμιο -ίσως- επίπεδο.
Σημαντική τιμή αποτέλεσε για εμάς και η παρουσία μεταξύ των θεατών-ενδιαφερόμενων, από εκπροσώπους φορέων όπως τις Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας & το Ινστιτούτο Νέων που εντάσσεται στο Υπουργείο Παιδείας, Δια βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων καθώς και τοπικά μέσα ενημέρωσης, που εκτιμούμε πως μπορούν να βοηθήσουν προς μια πλουσιότερη σύνδεση και υποστήριξη του ίδιου αυτού του δημιουργικού παλμού τόσο του Τμήματος (τμ. Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων) που εδρεύει στη Σύρο, όσο και της ίδιας της φοιτητικής και πανεπιστημιακής κοινότητας, ως ενιαίο, «αιγαιακό» σύνολο.

Μελλοντικά σχέδια και δραστηριότητες – Ευχαριστίες
Μέσω της πρώτης αυτής εκδήλωσης, σε αρχικό επίπεδο στοχεύαμε στη γνωριμία μεταξύ των ενδιαφερόμενων αποτελεί και ένα προπομπό πλήθους δράσεων που ευελπιστούμε να υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της χρονιάς, κι όχι μόνο. Δράσεις όπως ημερίδες και με προσκεκλημένους ομιλητές γύρω από θεματικά κέντρα συζητήσεων, παρουσιάσεις και εκθέσεις (φωτογραφίας, βίντεο και άλλου υλικού), πρωτοβουλίες που συνδυάζουν τις δυνατότητες του Διαδικτύου και της πύλης του my.aegean.gr και της μή-δικτυακής μας παρουσίας, αλλά και την ανάπτυξη της ομάδας μας ως έναν συμμετοχικό ανοιχτό φορέα αρωγής και υποστήριξης της δημιουργικότητας και της έκφρασης, εντός και εκτός του ιδρύματος. Καθώς οι πρωτοβουλίες κινούνται σε εθελοντικό και μη κερδοσκοπικό πλαίσιο, προσδοκούμε συνάμα στην ουσιώδη συνεισφορά και παλμό του καθενός και καθεμιάς που με μεράκι και αισιόδοξη ματιά με φαντασία και ανοιχτό νου, να προσφέρουμε κάτι όμορφο και καινοτομικό, χωρίς υπερβολή.
Είναι μεγάλη η συγκίνηση και αστείρευτη η χαρά και η ενέργεια που αντλούμε όλοι μας από όλους και μέσα από την ανοιχτή φιλοσοφία και λογική ανάπτυξης και εξωστρέφειας των δράσεών μας, εκτιμούμε πως η εκδήλωση αυτή μπορεί να αποτελέσει στοιχείο έμπνευσης και σε συμφοιτητές μας και στα άλλα τμήματα του πανεπιστημίου μας. Μέσα στην ίδια αυτή λογική, υπήρξε και η καταγραφή σε βίντεο του μεγαλύτερου μέρους της συζήτησης αλλά και η προσεχώς διάθεση του υλικού για ελεύθερη χρήση στο διαδίκτυο, ώστε να πάρουν κι άλλοι ιδέες και να ...εμπνευστούν! Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το κεντρικό σύνθημα-διακριτικό «Inspire. Involve. Evolve που επιλέξαμε να συνοδεύει την παρουσία μας.
Θα θέλαμε πολύ να ευχαριστήσουμε το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων & Συστημάτων για την παραχώρηση της αίθουσας του Αμφιθεάτρου του 1ου Γυμνασίου Σύρου καθώς και τους φοιτητές του τμήματος και τις αντίστοιχες φοιτητικές ομάδες που συνεισέφεραν τόσο στην προετοιμασία του χώρου, την προθυμία για συμμετοχή και ανοιχτό νου για συνεργασία των δυνάμεων και δυνατοτήτων μας, αλλά και τον ενθουσιώδη παλμό που πρόσφεραν εντός και εκτός της αίθουσας, ώστε από τις επόμενες ημέρες κιόλας, να ξεκινήσουν εκ νέου συναντήσεις και πρωτοβουλίες, για τις οποίες πιθανότατα θα αναφερθούμε και συνεργαστούμε, σε επόμενες πιθανότατα παρόμοιες ανοιχτές εκδηλώσεις.
_____
Σχετικοί σύνδεσμοι προς περισσότερες πληροφορίες / υλικό:
·         http://my.aegean.gr/web/ftopict-1692.html [συζήτηση-ανακοίνωση στο Forum του my.aegean.gr]
·         http://www.slideshare.net/MyAegean/myaegean-presentation2010-inspire-in [η παρουσίαση της Ομάδας, όπως προβλήθηκε στην εκδήλωση, για ελεύθερη αξιοποίηση σε παρόμοιες εκδηλώσεις]
·         http://my.aegean.gr/gallery/32210-1/MYAEGEAN_presentation2010_vF.pdf [επίσης απευθείας σύνδεσμος για το αρχείο της παρουσίασης]
·         http://www.youtube.com/watch?v=HYGDtPIzsxo [βίντεο του «Inspire. Involve. Evolve. – Ζήσε το MyAegean eXperience», με φωτο-στιγμιότυπα από εκδηλώσεις της Ομάδας στα τελευταία χρόνια]
·         http://my.aegean.gr/web/about.html  [σελίδα «Σχετικά με μας» της πρωτοβουλίας]
·         http://my.aegean.gr/gallery/myAegean/Events/Syros-22oct2010/ [ενδεικτικές φωτογραφίες – σύντομα περισσότερες!]
·         Θα ακολουθήσουν σύντομα και βιντεο-‘ανταποκρίσεις’ της εκδήλωσης, μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες συλλογής υλικού και μοντάζ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.