Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Σημεία και Τέρατα

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗ
Κατά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 28 Σεπτεμβρίου 2010, συντελέστηκε από τον πρόεδρο του σώματος ένα ακόμα πραξικόπημα σε βάρος της νομιμότητας.
Σύμφωνα με το άρθρο 3, παράγραφος 1 του Κανονισμού Λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης, ο πρόεδρος «φροντίζει ώστε, πριν από τη συνεδρίαση, να βρίσκονται στη διάθεση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων οι φάκελοι επί των θεμάτων που θα συζητηθούν, για την ενημέρωση των δημοτικών συμβούλων».
Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση, ενώ ήδη είχε ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων, ο πρόεδρος «έβγαλε από το μανίκι του» μία σειρά εγγράφων που αφορούσαν το όγδοο θέμα, με τίτλο «Αποδοχή χρηματοδότησης, τροποποίηση προϋπολογισμού και τεχνικού προγράμματος 2010». Είναι αυτονόητο ότι κανένας από τους δημοτικούς συμβούλους δεν θα ήταν δυνατό εκείνη τη στιγμή να μελετήσει τα έγγραφα, να σχηματίσει άποψη και να διατυπώσει την πρότασή του ενώπιων του σώματος, λίγα λεπτά πριν τη συζήτηση του θέματος.
Αν αυτά τα έγγραφα αφορούσαν ένα οποιοδήποτε θέμα, πιθανόν και να δεχόμουν τη δικαιολογία ότι «ξεχάστηκαν σε κάποιο συρτάρι». Όμως, μετά από την ανάγνωση των εγγράφων, προκύπτει ότι η δημοτική αρχή είχε λόγο να αποκρύψει αυτά τα έγγραφα από το φως της δημοσιότητας
Τρεις μήνες πριν τη λήξη του έτους, ένα μήνα πριν τις εκλογές και η δημοτική πλειοψηφία επιλέγει να αποφασίσει, ερήμην της δημοτικής αντιπολίτευσης, σημαντικές τροποποιήσεις του τεχνικού προγράμματος συνολικού προϋπολογισμού 700.000 €. Δηλαδή, την τελευταία στιγμή, πιστώσεις ύψους 700.000 € μεταφέρονται από έργα σε έργα, σε συνέχεια μιας ατέρμονης διελκυστίνδας αναποτελεσματικότητας, αναποφασιστικότητας και προχειρότητας. Αναρωτιέμαι, τι άποψη έχουν οι νέοι υποψήφιοι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής για αυτές τις πρακτικές;
Μεταξύ άλλων, ματαιώνεται η εκπόνηση των μελετών για την ανέγερση του «Σταδίου Σύρου» στον Πάγο λόγω του όμορου νεκροταφείου (!) για να  επιβεβαιωθεί ότι η επιλογή του χώρου στη θέση Σεντούκα, στον Πάγο ήταν μόνο ένα πυροτέχνημα των δύο δημάρχων στα μάτια των φίλων του κλασσικού αθλητισμού.
Η διαμόρφωση χώρου ελεύθερης στάθμευσης στο στρατόπεδο, ενώ είχε εξαγγελθεί πανηγυρικά πριν από ένα χρόνο, με την επίμαχη απόφαση διαγράφτηκε (!) από το τεχνικό πρόγραμμα, για επανενταχθεί «αργότερα».
Η πίστωση για την αποκατάσταση των ταφικών μνημείων ύψους 150.000 € μειώνεται στα 30.000 € και διερευνάται τώρα η δυνατότητα ένταξής τους σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ΕΣΠΑ;), για διαπιστωθεί μία ακόμα παλινδρόμηση της δημοτικής αρχής σε ένα σοβαρό θέμα.
Στον προϋπολογισμό του 2010 εγγράφτηκε νέα (!) πίστωση για την προμήθεια τσιμεντένιων κρασπέδων για «οριοθέτηση κοινόχρηστων χώρων». Το περίεργο είναι ότι δεν πρόκειται για νέα προμήθεια αλλά για «τακτοποίηση» της γκάφας της δημοτικής αρχής να εγκαταστήσει τα γνωστά τσιμεντένια κράσπεδα στο χώρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι, προτού εξασφαλίσει την έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού! Δηλαδή ενώ τα κράσπεδα έχουν παραληφθεί μήνες πριν, σήμερα θα υπογραφεί η σύμβαση με τον προμηθευτή. Αλήθεια, με τι φορολογικό παραστατικό διακινήθηκαν τότε τα κράσπεδα και με ποιο φορολογικό παραστατικό θα τιμολογηθούν σήμερα; Ποια είναι η άποψη της Δ.Ο.Υ. και του Σ.Δ.Ο.Ε. για την υπόθεση;
Σήμερα, τα κράσπεδα αυτά κείτονται στοιβαγμένα στο χώρο ελεύθερης στάθμευσης στη Δόξα και ο τελικός προορισμός τους παραμένει άγνωστος.
Εγγράφτηκε νέα πίστωση για «προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού υλικού στο χώρο διαχείρισης της ελεγχόμενης στάθμευσης» ύψους 10.000 € προφανώς γιατί δεν είχαν προβλεφθεί αυτά τα υλικά με την αρχική μελέτη της εγκατάστασης.
Αποφάσισαν την υλοποίηση νέου έργου, προϋπολογισμού 8.800 €, για τη διαμόρφωση του «προαύλιου χώρου του Βιομηχανικού Μουσείου» με απευθείας ανάθεση. Όμως πριν λίγους μήνες, για τον ίδιο προαύλιο χώρο είχαν δαπανήσει 11.000 € για διαμόρφωση «περιβάλλοντος χώρου του Βιομηχανικού Μουσείου», πάλι με απευθείας ανάθεση. Όλως περιέργως στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης για αυτό ακριβώς το έργο είχαν προϋπολογιστεί 20.000 € με πρόχειρο διαγωνισμό.  Πρόκειται για εξόφθαλμα παράνομο τεμαχισμό έργου για να προκύψει προϋπολογισμός κάτω των 11.500 € που προβλέπει η νομοθεσία για απευθείας ανάθεση!!!
Ακριβώς το ίδιο σενάριο του παράνομου τεμαχισμού επαναλαμβάνεται στην «επισκευή σκαγιοποιείου Αναιρούση» με 10.000 € πριν λίγους μήνες και την «συντήρηση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού κτηρίου Αναιρούση» σήμερα προς 10.200 €, όλα με απευθείας ανάθεση. Αλήθεια, τι συντήρηση μπορεί να θέλει ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός του σκαγιοποιείου Αναιρούση, του οποίου τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν μόλις πριν 3 μήνες;;;
Ενώ το έργο που συντελείται στο Βιομηχανικό Μουσείο είναι αξιόλογο, χάρις στο διευθυντή του μουσείου κ. Μπιτζάνη, η δημοτική αρχή επιλέγει την πρακτική του παράνομου τεμαχισμού, νομίζοντας ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».
Με μια ακόμα αλχημεία, επιχειρείται η ανορθόδοξη διοχέτευση πίστωσης προς την κατεύθυνση της φύλαξης των εγκαταστάσεων ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι. Ενώ ο διαγωνισμός για τη «φύλαξη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης» έχει αποβεί άγονος, η πίστωση 39.400 € για το έργο μηδενίζεται για να μεταφερθεί ισόποση σε ένα έργο με τον περίεργο τίτλο «έλεγχος λειτουργίας και συντήρηση (!?) του μηχανολογικού εξοπλισμού για τη ρύθμιση της κυκλοφορίας στην Ερμούπολη». Στο μεταξύ συγκεκριμένος κύριος εξακολουθεί να «περιφρουρεί» το χώρο ελεγχόμενης στάθμευσης στο Νησάκι, χωρίς να έχει γίνει ο διαγωνισμός για την ανάθεση του έργου! Είναι προφανές ότι η μεταφορά της πίστωσης αφορά ακριβώς την κάλυψη της δαπάνης φύλαξης, με αδιαφανείς διαδικασίες και πλάγιες διαδρομές.
Ενώ έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που εντάχθηκε στο τεχνικό πρόγραμμα η μετατροπή οχήματος υφιστάμενου πλυντηρίου κάδων σε απορριμματοφόρο όχημα, με την επίμαχη απόφαση αντικατέστησαν τη «μετατροπή οχήματος» με «προμήθεια μικρού απορριμματοφόρου». Στο μεταξύ το όχημα - πλυντήριο κάδων σκουριάζει κάπου ακινητοποιημένο από την ημέρα που αγοράστηκε, πριν χρόνια.
Οι ανακατανομές πιστώσεων σε έργα και προμήθειες δεν σταματούν εδώ αλλά συνεχίζονται μέχρι τα 700.000 €.
Αυτή η τακτική της δημοτικής αρχής δεν άφησε άλλη επιλογή στους δημοτικούς σύμβουλους της μειοψηφίας, παρά την προσφυγή ενώπιων του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, για την ακύρωση της παράνομης απόφασης 202/2010 του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ερμούπολης.

http://www.gipapamanolis.gr/dhmsymvoulio/260-simia-terata.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.