Σάββατο 31 Μαρτίου 2012

Έκθεση ζωγραφικής Γιάννη Φλώρου(9-22/4)


Από 9-4-2012 έως 22-4-2012 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τέχνης << Εμμανουήλ Ροίδης >> (κτήριο πνευματικού κέντρου, πλατεία Μιαούλη), ατομική έκθεση ζωγραφικής του Στάθη Φλώρου με τίτλο << ζωγραφική – φωτογραφία 2004 – 2012 >>. Εγκαίνια:Δευτέρα 9 Απριλίου 20:30. Ωράριο λειτουργίας: καθημερινά 11:00 -14:00 και 18:00 – 20:00.

        Η αντισυβατική και αιρετική εικαστική γραφή, προσδιορίζει και εν πολλοίς καθορίζει, τις ζωγραφικές αξίες αλλά και ανησυχίες του Στάθη Φλώρου. Περιγράφει κυρίως ανθρώπινες φιγούρες- ανδρικές και γυναικείες – σε όλες τους τις εκφάνσεις με ωμό τρόπο, χωρίς ίχνος ωραιοποίησης, όπου επικρατεί η μοναξιά, ο πόνος, η απόγνωση. Ανθρώπινες καταστάσεις και σχέσεις παρελαύνουν μέσα από τα έργα, σαν στιγμιότυπα μιας ταινίας, μιας ανάμνησης ή ενός ονείρου. Υιοθετώντας κανόνες όσον αφορά την επιλογή του μοντέλου, το οποίο πρέπει να διαθέτει ορισμένα κριτήρια και χαρακτηριστικά, και λειτουργώντας ιδιοσυγκρασιακά, καταλήγει στο επιθυμητό ζωγραφικό αποτέλεσμα, ανεξάρτητα από τις προσλαμβάνουσες που ενδεχομένως θα αποκομίσει ο θεατής για το έργο του.

        Η παρούσα έκθεση περιλαμβάνει τρεις διαδοχικές φάσεις της καλλιτεχνικής του πορείας: την πρώτη όπου η τεχνική του χαρακτηρίζεται από μια ματιέρα έντονα επεξεργασμένη, και μια χρωματική παλέτα αρκετά πλούσια, κατατείνοντας στη δημιουργία μιας ζωγραφικής «πληθωρικής» που εντυπωσιάζει, πλησιάζοντας έτσι τις αισθητικές αντιλήψεις του μπαρόκ. Στη δεύτερη όπου η ματιέρα γίνεται πιο ήσυχη και ήρεμη, τα χρώματα πλακάτα, και κυριαρχεί η προτίμηση του αναγκαίου, του ελάχιστου. Ξεκινά δουλεύοντας παραθετικά και αφαιρετικά, με μια ιμπρεσιονιστική τεχνική, ενώ στην πορεία προς τη συγκεκριμενοποίηση του θέματος τα εξπρεσιονιστικά στοιχεία της σύνθεσης υπερτερούν, με αποτέλεσμα η συγκινησιακή φόρτιση που εισπράττει ο θεατής να αποβαίνει καταλυτική. Δουλεύει κυρίως λάδια, τα οποία εναποθέτει στο μουσαμά με τη βοήθεια του πινέλου, του υφάσματος και της σπάτουλας την οποία όμως χρησιμοποιεί κυρίως για την αφαίρεση της ύλης. Οι λαζούρες παρούσες στα έργα της πρώτης περιόδου, έχουν εκλείψει στα πιο πρόσφατα, ενώ η ενσωμάτωση ετερόκλητων στοιχείων είναι εμφανής ( κολλάζ ). Ο συμβολισμός λειτουργεί συμπληρωματικά ενώ οι επιρροές από το έργο των Lucien Freud και Frances Bacon αξιοποιούνται δημιουργικά έτσι ώστε να αποτυπώνουν το ιδιαίτερο και προσωπικό ύφος του καλλιτέχνη. Η Τρίτη φάση αναφέρεται στην πιο πράσφατη  ενασχόλησή του, αυτήν με τη τέχνη της φωτογραφίας. Αντιλαμβάνεται το ρόλο του σε σχέση με τη φωτογραφία κυρίως από τη πλευρά της εικαστικής της προσέγγισης, εμπλουτίζοντας τη με στοιχεία της ζωγραφικής τέχνης. Η ψηφιακή επεξεργασία έχει διευρύνει τα τελευταία χρόνια τους δημιουργικούς του ορίζοντες, με αποτέλεσμα θεματολογικά να τον ενδιαφέρουν εκτός από την ανθρώπινη μορφή, τα βιομηχανικά -  αστικά τοπία καθώς και οι νεκρές φύσεις.

         Εν κατακλείδι θα λέγαμε πως το κυρίαρχο γνώρισμα στα έργα του Στάθη Φλώρου είναι μια εσωστρεφής και ελλειπτική << αφηγηματικότητα >> που αντιπαλεύει τον ίδιο της τον εαυτό, καθώς επαναδιαπραγματεύεται μέσα από στέρεες εκδοχές μορφοτύπων, ένα χώρο πολυεπίπεδο και ταυτοχρόνως πολυσημειακό. Αυτός ο χώρος με την χρωματική και ρυθμική ενέργεια που αποπνέει, ενεργοποιεί αρχετυπικά σύμβολα, καθώς αυτά αναπτύσσουν σχέσεις αμοιβαίας εξάρτησης με αινιγματικές απόψεις της καθημερινότητας. Είναι αυτή άλλωστε που υποβάλλει υπαρξιακά ερωτήματα, εμπλουτίζοντας άμεσα και δημιουργικά τη φαντασία, η οποία διαρκώς μεταδίδει ερεθίσματα αισθαντικότητα και στοχασμού στο θεατή.
Γιάννης Κ. Παπαφίγκος

Κριτικός τέχνης - μέλος της A.I.C.A







       ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Στάθης Φλώρος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973

Σπούδασε ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών,

στο΄Δ εργαστήριο με καθηγητές τους Δ.Κοκκινίδη , Μ.Σπηλιόπουλο

και Μ Μανουσάκη,απ`όπου και αποφοίτησε με “άριστα” το 1998



ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

2004  Αίθουσα τέχνης Αθηνών

2007  Αίθουσα τέχνης Αθηνών

2007  Αίθουσα Τέχνης “Τζάμια Κρύσταλα ”  Χανιά

2010  Αίθουσα τέχνης Αθηνών





ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ

(επιλογή)

1998  Αίθουσα Τέχνης “Τζάμια Κρύσταλα ”  Χανιά

2000  Αίθουσα τέχνης Αθηνών “Ανθρώπινη Μορφή”

2001 Αίθουσα τέχνης Αθηνών  “30χ40”

2003  Αίθουσα τέχνης Αθηνών

2005 gallery Σκουφά “A Table”

2005 ART ATHINA

2006 Ήταν κάποτε η Πηνελόπη Δέλτα

2007 Μουσείο Μπενάκη “Γενέθλιος Τόπος”

2008 Athens Video Art Festival Γκάζι

2009 Πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα  Μερκούρη” , “Συνέβη στην Αθήνα”

2009 Athens Video Art Festival Γκάζι

2010 “Πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα  Μερκούρη” “Ανθρώπινη φιγούρα”

2011 “Πολιτιστικό κέντρο “Μελίνα  Μερκούρη”  αφιέρωμα στον Α. Παπαδιαμάντη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.