Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Τα κροκοδείλια δάκρυα του κ. Δεκαβάλλα για το Νεώριο


Γράφει ο Σκεπτικιστής

Επιστολή συμπαράστασης πληροφορηθήκαμε ότι έστειλε ο πασοκικός υποψήφιος δήμαρχος Ερμούπολης κ.Δεκαβάλλας προς τον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων ναυπηγείου Σύρου(1),με αφορμή την επισφαλή θέση 400 εργαζομένων.
Λίγες μέρες πριν υποψήφιοι της παράταξης ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΣΥΡΑ επισκέφτηκαν το Νεώριο. Για το θέμα της ανάθεσης κρατικών εργασιών στο Νεώριο ο κ.Δεκαβάλλας δήλωσε ότι «θα συνεχίσει να συμπαραστέκεται στη διοίκηση και τους εργαζόμενους του Ναυπηγείου, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η ισονομία και ή ίση μεταχείριση με τα άλλα δύο ναυπηγεία της χώρας»(2).
Όσον αφορά στο θέμα της ταφής των προϊόντων της αμμοβολής  ο υποψήφιος δήμαρχος «δεσμεύτηκε  να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της χωροθέτησης της ταφής της αμμοβολής στο πλαίσιο του Ειδικού Χωροταξικού του νησιού».
Τόσο η επιστολή συμπαράστασης προς τους εργαζόμενους του ναυπηγείου όσο και οι δηλώσεις του κατά την προεκλογική επίσκεψή του στο ναυπηγείο μας προκαλούν να θέσουμε στον κ.Δεκαβάλλα τα παρακάτω ερωτήματα:
·         Ο πασοκικός υποψήφιος ποια άποψη έχει για το ξεπούλημα του Νεωρίου επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ το Σεπτέμβρη του 1994 όταν υπογράφεται η επαίσχυντη συμφωνία με τον Ν. Ταβουλάρη επικεφαλής της... Λιβεριανής εταιρίας ΑΜΠΕΡ;
·         Ποια η θέση του για το τίμημα εξαγοράς του ναυπηγείου; (σύμφωνα με τότε υπολογισμούς ,το ναυπηγείο,αξίας 16 δισ., πωλήθηκε καθαρό από χρέη έναντι 2,16 δισ. τα οποία θα καταβάλλονταν σε 6 άτοκες ετήσιες δόσεις. Από πάνω έδωσαν στον αγοραστή και 515 εκατ. δραχμές «ζεστό χρήμα», ποσό που οφειλόταν στο ναυπηγείο από εργασίες που εκτέλεσε όταν ήταν σε λειτουργία!).
·         Δεδομένης της κοινωνικής του ευαισθησίας , ποια η θέση του για τις καταγγελίες συνδικαλιστών του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά ότι το ναυπηγείο αποτελεί τόπο όπου οργιάζει η «μαύρη εργασία», ενώ τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι ανύπαρκτα ;
·         Ποια ήταν η αντίδρασή του όταν οι εναπομείναντες εργάτες του ναυπηγείου έγραφαν το σύνθημα ΠΑΣΟΚ ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΕΣ;(φωτο)
·         Με ποιον τρόπο ως δήμαρχος εξασφάλισε τη δημόσια υγεία ,η οποία κινδυνεύει από τη χρήση ψηγματοβολής;
·         Τι απέγινε με τις μετρήσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και με την επιδημιολογική μελέτη η οποία ουδέποτε διενεργήθηκε;
·         Αληθεύει ή όχι ότι τα επικίνδυνα απόβλητα της ψηγματοβολής του Νεωρίου θάβονταν στο Μάννα;
·         Γιατί βιάστηκε να δεσμευτεί για την ταφή των αποβλήτων του ναυπηγείου στο νησί ,δίχως να έχει ενημερωθεί για την επικινδυνότητά τους;(3)
Δεδομένου ότι δεν περιμένουμε να απαντηθούν τα παραπάνω ερωτήματα από τον υποψήφιο πασοκικό δήμαρχο, θα τον καλούσαμε να μην προκαλεί τη μνήμη των Συριανών και στο όνομα του προεκλογικού του αγώνα να μη συσκοτίζει τις ευθύνες του κόμματος που τον υποστηρίζει, αλλά και τις ευθύνες της δημοτικής αρχής, η οποία ανέχτηκε την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων και των κατοίκων της Ερμούπολης.
Ας μη χύνει λοιπόν κροκοδείλια δάκρυα ο κ.Δεκαβάλλας για την τύχη του ναυπηγείου στηρίζοντας την εργοδοσία που απαιτεί κυβερνητική εξασφάλιση για να συνεχίσει την λειτουργία της επιχείρησης. Όλα προς δόξα της περίφημης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» που απαιτεί ιδιωτικοποίηση των κερδών με κρατικές πλάτες!(4)
   Το ξεπούλημα του Ναυπηγείου θεωρήθηκε από την τότε κυβέρνηση αλλά και τοπικούς παράγοντες ως υπόδειγμα ιδιωτικοποίησης. Σήμερα, λίγα χρόνια μετά, το «υπόδειγμα» αυτό οδήγησε σε συνεχή συρρίκνωση του προσωπικού, σε χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων συνολικά (εργολαβίες) αλλά και στον ορατό κίνδυνο οριστικού κλεισίματος, ενώ η τεράστια περιουσία του Ναυπηγείου φουσκώνει τις τσέπες της εργοδοσίας…

ΥΓ Για να μη μένει καμιά αμφιβολία για τη συμπαράταξη του  επικεφαλής της παράταξης ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΗ ΣΥΡΑ με την εργοδοσία, ο διευθύνων Σύμβουλος του Νεωρίου κ. Στεφάνου επεσήμανε ότι «είναι πολύ θετικό που ο  συνδυασμός του Γιάννη Δεκαβάλλα ξεπερνάει κόμματα και χρώματα»(5).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1.Eπιστολή Δεκαβάλλα  προς Πολυδούλη http://apopsy.blogspot.com/2010/10/blog-post_9769.html
2.Δελτίο τύπου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΡΑΣ,19/10/10
3. Προδιαγραφές ασφάλειας για αμμοβολές – υδροβολές, ΤΕΕ, Ομάδα Εργασίας, 2009 http://library.tee.gr/digital/m2382.pdf
4. Συντονιστικό Σωματείων Εργαζομένων στο Δημόσιο στο Ν. Κυκλάδων -Ψήφισμα συμπαράστασης στους εργαζόμενους του Nεωρίου http://www.apopsy.gr/2006/t_181/eid_02.htm
5.Δελτίο τύπου ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΡΑΣ,19/10/10



5 σχόλια:

  1. Τι έχει να πει ο δήμαρχος στους μαθητές των γειτονικών σχολείων(4ο-5ο δημοτικά),όπου στα προαύλια κατακάθονται απόβλητα της αμμοβολής;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιοι ανεγκέφαλοι του δήμου χωροθέτησαν αθλητικές εγκαταστάσεις δίπλα σε οχλούσα βιομηχανική μονάδα;(βλέπε ανοιχτό κολυμβητήριο όπου τα παιδάκια κολυμπούν ανέμελα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To νεώριο παράνομα λειτουργεί,εφόσον δεν πληροι τους περιβαλλοντικούς όρους και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα προς αποφυγή μιας και οχλουσα βαριά βιομηχανία λειτουργεί δίπλα στον αστικό ιστό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αμνησία έχει ο πασοκικός δήμαρχος για το θλιβερό ξεπούλημα του ναυπηγείου,που οι συντροφοί του το έδωσαν για ένα κομμάτι ψωμί στον Ταβουλάρη,ο οποίος τώρα απειλεί ότι θα το κλείσει ,βάζοντας μπροστά τους εργαζόμενους,οι οποίοι δυστυχώς έχουν ταυτιστεί με την εργοδοσία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι εργαζόμενοι του ΝΕΩΡΙΟΥ πρέπει να τιμωρήσουν όσους τους θυμούνται μόνο προεκλογικά και όσους υποψηφίους στηρίζονται από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ,τα κόμματα που οδήγησαν το ναυπηγείο στο ξεπούλημα και τώρα στην απειλή κλεισίματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.