Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Η νέα διαδικασία ένταξης στο Δίκτυο Aegean Cuisine




Παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την TUV HELLAS σε όλους τους ενδιαφερόμενους εστιάτορες και παραγωγούς τοπικών Κυκλαδικών προϊόντων, από την κεντρική Αίθουσα Εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου, το νέο Πρότυπο και η νέα Διαδικασία Ένταξης στο Δίκτυο Aegean Cuisine.
Εκπρόσωποι της TUV HELLAS παρουσίασαν το νέο πρότυπο και τη νέα διαδικασία  ένταξης στο Δίκτυο Αegean Cuisine για τα εστιατόρια του Νομού (συμπεριλαμβανομένου και των εστιατορίων που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων) που επιθυμούν να γίνουν μέλη του Δικτύου Aegean Cuisine και να αναδειχτούν σε πρεσβευτές της γαστρονομικής ταυτότητας του Αιγαίου.
Πάντα με κύριο μέλημα την ανάδειξη της συνολικής γαστρονομικής εμπειρίας που απαντά στο όνομα «Κουζίνα του Αιγαίου», το νέο πρότυπο και διαδικασία ένταξης δημιουργήθηκαν μετά από πολύμηνη ζύμωση και πολλαπλές διαβουλεύσεις με επαγγελματίες του χώρου, με προσωπικότητες της γαστρονομίας αλλά και με τη συμμετοχή ενός έγκριτου, ανεξάρτητου φορέα, μια συνεργασία που αποτελεί εχέγγυο εγκυρότητας και αξιοπιστίας.
Σκοπός δημιουργίας του νέου πρότυπου και της νέας διαδικασίας ένταξης είναι τόσο η περιφρούρηση της αυθεντικής τοπικής γαστρονομικής παράδοσης και διατροφής (αμιγώς παραδοσιακά πιάτα και τρόποι παρασκευής) όσο και η ανάδειξη της τοπικής δημιουργικής κουζίνας ως ζωντανό πεδίο έκφρασης (πειραματισμοί και καινοτομίες με ρίζα στην παράδοση).
Για την επιτυχή λειτουργία και τη βιωσιμότητα του Δικτύου, η νέα διαδικασία  επικεντρώνει το ενδιαφέρον και την προσοχή των υποψηφίων εστιατόρων στη χρήση και προβολή ποιοτικών τοπικά παραγόμενων προϊόντων δημιουργώντας έτσι την απαιτούμενη προστιθέμενη αξία συμμετοχής των επιχειρήσεων στο Δίκτυο.
Βασικά σημεία αναφοράς είναι αδιαμφισβήτητα οι συνταγές, ο τρόπος προετοιμασίας και εκτέλεσης, καθώς και η προέλευση και ποιότητα των πρώτων υλών.
Οι στόχοι του Δικτύου Aegean Cuisine είναι:
·                     Η δημιουργία γαστρονομικού ενδιαφέροντος προορισμών σε άμεση συνάρτηση με τον παραγωγικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό πλούτο των νησιών με σκοπό τον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος και της διεύρυνσης της τουριστικής αγοράς των νησιών της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.
·                     Η αύξηση των εσόδων από την τουριστική αγορά για τις επιχειρήσεις-μέλη του δικτύου που παρασκευάζουν χαρακτηριστικά τοπικά Αιγαιοπελαγίτικα εδέσματα με παραδοσιακό ή/και δημιουργικό τρόπο και για τις επιχειρήσεις-μέλη που παράγουν, μεταποιούν και εμπορεύονται ποιοτικά τοπικά προϊόντα.
·                     Η προώθηση των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και στην  ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων αυτών που εδρεύουν στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και ασχολούνται με την παραγωγή και εμπορία τροφίμων, οίνου και ποτών.           
·                     Η διαφύλαξη του μοναδικού πλούτου συνταγών που χαρακτηρίζει τα αιγαιοπελαγίτικα νησιά και των χαρακτηριστικών παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στα νησιά του Αιγαίου.
·                     Η ανάδειξη των στοιχείων της ιστορίας και της λαογραφίας που αναφέρονται στις σχετικές με το φαγητό, το κρασί και το ποτό παραδόσεις και στα έθιμα των αιγαιοπελαγίτικων νησιών καθώς και στους παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής τοπικών προϊόντων και παρασκευής τοπικών εδεσμάτων.
          Η εδραίωση του Αιγαίου ως ενιαίου γαστρονομικού προορισμού
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει σχεδιάσει μια σειρά εμπορικών, υποστηρικτικών και επικοινωνιακών ενεργειών έτσι ώστε να ωφεληθούν όλες οι κατηγορίες των επιχειρήσεων-μελών του Δικτύου που δραστηριοποιούνται στο χώρο της γαστρονομίας αλλά και όσες προσφέρουν εμπορεύσιμα ποιοτικά προϊόντα. Ως εμπορεύσιμα προϊόντα νοούνται όσα είναι τυποποιημένα (προκειμένου για τρόφιμα) και εμφιαλωμένα (προκειμένου για κρασί) και παράγονται σε ικανές ποσότητες ώστε να μπορούν να διατεθούν στην αγορά.
Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου, το  Επιμελητήριο Κυκλάδων έχει ξεκινήσει και υλοποιεί στοχευμένες δράσεις και ενέργειες για την προβολή του Δικτύου και την πολιτιστική ανάδειξη της Αιγαιοπελαγίτικης γαστρονομίας.
Η προβολή των εστιατόρων-μελών στην τουριστική αγορά, η προβολή των παραγωγών στο ελληνικό και διεθνές χονδρικό και λιανικό εμπόριο, η ισχυρή παρουσία του Aegean Cuisine στο διαδίκτυο, η διεξαγωγή προωθητικών εκδηλώσεων και σεμιναρίων, η παροχή τεχνικής υποστήριξης προς όλα τα μέλη του Δικτύου, όπως το branding των προϊόντων και εστιατορίων, είναι μερικές από τις δράσεις που έχει σχεδιάσει το Επιμελητήριο Κυκλάδων.
Έμμεσα ωφελούμενοι από την προβολή του Δικτύου Aegean Cuisine, είναι η ευρύτερη επιχειρηματική κοινότητα του κάθε νησιού αφού η επιτυχής λειτουργία του δικτύου θα αναβαθμίσει τα νησιά σε υψηλής ποιότητας και προστιθέμενης αξίας τουριστικούς προορισμούς.
Επόμενη στάση παρουσίασης του Δικτύου Αegean Cuisine είναι το 1ο Συνέδριο Αιγαιοπελαγίτικης Γαστρονομίας στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ημέρες Γαστρονομίας, την Κυριακή 11 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, όπου και θα  παρουσιαστεί αναλυτικά το νέο προγραμματικό πλαίσιο και σχέδιο δράσεων του Δικτύου Aegean Cuisine και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση όλων των εμπλεκόμενων, εκπροσώπων, εμπειρογνωμόνων και προσωπικοτήτων για τις δυνατότητες και προοπτικές του.
Οι Κυκλαδικές επιχειρήσεις που είτε είναι ήδη μέλη και έχουν το σήμα Aegean Cuisine είτε ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Δίκτυο Aegean Cuisine μπορούν νa απευθυνθούν στα κατά τόπους γραφεία του Επιμελητηρίου Κυκλάδων για περισσότερες πληροφορίες για το νέο πρότυπο και την νέα διαδικασία ένταξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.