Σάββατο 26 Απριλίου 2014

Τα δήθεν “μυστικά” γκάλοπ και η επιχείρηση ''διάσωσης'' του Γ. Μαχαιρίδη


γράφει η 

                                    ΡΕΝΑ ΠΑΥΛΑΚΗ - ΔΙΑΚΙΔΗ

Άλλο ένα δημοσίευμα εμφανίστηκε σήμερα στο ethnos.gr, που επιχειρεί να αποτυπώσει το προεκλογικό κλίμα στις 13 Περιφέρειες της χώρας, ενόψει εκλογών. Υποτίθεται δε ότι τα γραφόμενα βασίζονται σε πληροφορίες από τα κομματικά επιτελεία και τα “μυστικά” κυλιόμενα γκάλοπ που διενεργούν συνεχώς, για να αναπροσαρμόζουν, αναλόγως των ευρημάτων, την προεκλογική στρατηγική τους.

Η ίδια εφημερίδα (ΕΘΝΟΣ), είχε δημοσιεύσει ανάλογο άρθρο – ανάλυση για τις 13 Περιφέρειες της χώρας, στις 13 Απριλίου.

Η ανάγνωση και σύγκριση των δύο δημοσιευμάτων, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποδεικνύει ότι στην ουσία πρόκειται για αντιγραφή και επανάληψη της ίδιας παραγράφου (με μικρές αλλαγές που δεν αλλάζουν την ουσία), που σημαίνει ότι καμία επικαιροποίηση των προεκλογικών δεδομένων δεν υπήρξε μεταξύ των δύο δημοσιευμάτων και καμία επαφή με την πραγματικότητα δεν προκύπτει.  Και τα δύο άρθρα, παρουσιάζουν τον Γιάννη Μαχαιρίδη νικητή των εκλογών, αναμασώντας άκριτα την καραμέλα που  “παίζει”  επικοινωνιακά σε κεντρικό επίπεδο για τον απερχόμενο περιφερειάρχη, ο οποίος είναι αμφίβολο, με βάση τις (πραγματικές) δημοσκοπήσεις, αν θα καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο. Αν τα δημοσιεύματα του ΕΘΝΟΥΣ στηρίζονταν πράγματι στις “εσωτερικές” δημοσκοπήσεις στρατηγικής των κομμάτων, είναι βέβαιο ότι δεν θα μιλούσαν με τόση ευκολία για την υποτιθέμενη πρωτιά του Γ. Μαχαιρίδη στις περιφερειακές εκλογές. Διότι – πολύ απλά – οι δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν μια εντελώς διαφορετιή εικόνα από εκείνη που επικοινωνικά καλλιεργείται στα συστημικά συγκροτήματα των ΜΜΕ.
 
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΑΡΘΡΟ

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΙΣ 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2014

 Ωστόσο, η “καραμέλα” περί πρωτιάς Μαχαιρίδη, (η οποία κυριολεκτικά εκβιάζεται από την αυτοαναιρούμενη διατύπωση στις παραπάνω δύο παραγράφους) μπορεί να μην είναι και τόσο αθώα, ούτε τόσο επιπόλαιη. Απεναντίας, το πιθανότερο είναι ότι εντάσσεται στην γενικότερη προσπάθεια του συστήματος να περάσει ο απερχόμενος περιφερειάρχης στον δεύτερο γύρο (στην ίδια κεντρική στρατηγική εντάσσεται και η αμφισβητούμενη δημοσκόπηση της GPO πριν από λίγες μέρες), με το πραγματικό ζητούμενο να είναι οι ευρωεκλογές και όχι οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση.

Τι σημαίνει αυτό: Με το ενδιαφέρον των κομμάτων της συγκυβέρνησης επικεντρωμένο στις ευρωεκλογές, πάση θυσία προσπαθούν να αποκλείσουν τους υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ευελπιστούν, συγκεκριμένα, ότι αν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν λόγο να πάνε στις κάλπες στην δεύτερη Κυριακή για να εκλέξουν δήμαρχο ή περιφερειάρχη, τότε δεν θα πάνε ούτε στις κάλπες των ευρωεκλογών. Είναι προφανές ότι με τον αποκλεισμό των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ από τον δεύτερο γύρο, επιδιώκεται η μεγαλύτερη δυνατή αποχή των ψηφοφόρων του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα από τις ευρωεκλογές, γεγονός που εξυπηρετεί τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης.
Με τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο να προηγείται μα απόσταση ασφαλείας από τον δεύτερο ανθυποψήφιό του, η προσπάθεια της συγκυβέρνησης  είναι να διασφαλίσει το πέρασμα του Γιάννη Μαχαιρίδη στον δεύτερο γύρο, αποκλείοντας τον Μπενέτο Σπύρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σαν νέος υποψήφιος έχει δυναμική, ενώ ο Μαχιαρίδης, μετά από 30 χρόνια, έχει πιάσει οροφή στα ποσοστά του.

Η ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ VPRC

H πιο έγκυρη δημοσκόπηση για τις Περιφερειακές εκλογές που έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα, λόγω της έμφασης που έδωσε στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της απερχόμενης περιφερειακής αρχής ανα νησί, είναι αυτή της VPRC, που διενεργήθηκε προ ημερών για λογαριασμό της εφημερίδας ΠΡΟΟΔΟΣ, στο χρονικό διάστημα από 2 έως 8 Απριλίου 2014
 Η μέτρηση δίνει σαφές προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, 6,8 ποσοστιαίων μονάδων στον υποψήφιο περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο, έναντι του Γιάννη Μαχαρίδη.  Ο Γιώργος Χατζημάρκος συγκεντρώνει ποσοστό 18,3% έναντι 11,5% του σημερινού περιφερειάρχη.
Η ίδια έρευνα δείχνει ότι, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ο δεύτερος γύρος των εκλογών θα εξελιχθεί σε θρίλερ μεταξύ του Γιάννη Μαχαιρίδη και του Μπενέτου Σπύρου, αφού η μεταξύ τους διαφορά είναι μόλις 1,9%, (μικρότερη του στατιστικού λάθους) με τον κ. Μαχαιρίδη να συγκεντρώνει ποσοστό 11,5 στην πρόθεση ψήφου, έναντι 9,6% του Μπενέτου Σπύρου.
Ακολουθούν η Λίλα Καφαντάρη με 5,9%, και ο Σάββας Σπυρίδης με 0,9%. Αναποφάσιστο δηλώνει το 8,6% των ερωτηθέντων, ενώ “κανέναν” προτιμά το 26,7% του δείγματος.


ΠΗΓΗ : http://www.grafida.net/el/index.php?itemID=16&view=16&pageID=211862

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.