Σάββατο 11 Αυγούστου 2012

Η Σύρος του Νίκου Κυπουργού*

Πρωτοβρέθηκε από τύχη στην Ερμούπολη, αυτή την υπέροχη πόλη-σκηνικό, που τον τράβηξε κοντά της. Δέκα χρόνια μετά, απολαμβάνει σε τέτοιο βαθμό τις μέρες του στο νησί, που απαρνιέται ακόμη και τη μουσική, προτιμώντας να ακούει τους ήχους του καλοκαιριού.

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΠΛΑΤΣΙΟΥ
Η δική του Σύρος έχει μέσα της ό,τι χρειάζεται ένας άνθρωπος για να αναζωογονηθεί και ένας δημιουργός για να λυτρωθεί: όμορφη Χώρα, απομονωμένες και πολυσύχναστες παραλίες, περπατήματα, τοπία, ταβερνάκια και Συριανούς φίλους.
Ο Νίκος Κυπουργός βρέθηκε στο νησί «κατά λάθος» -χάνοντας το πλοίο για την Αμοργό- πριν από δέκα χρόνια και από τότε μοιράζει τη ζωή του μεταξύ Σύρου και Αθήνας. «Οταν έβλεπα τη Σύρο από το καράβι, η Ερμούπολη με ξένιζε, καθώς είχα την αίσθηση πως νησί σημαίνει παραλίες και σπιτάκια νησιώτικου χρώματος. Πηγαίνοντας, όμως, ανακάλυψα τον παράδεισο. Το μεγαλύτερο προσόν της είναι αυτή η υπέροχη πόλη-σκηνικό. Συνδυάζει όμως και όλες τις υπόλοιπες χάρες των Κυκλάδων: τη γλυκιά νότια πλευρά με το άγριο τοπίο του Βορρά, τις ήσυχες στρογγυλεμένες γραμμές με τα απότομα βράχια. Και αυτός ο παράδεισος, τον οποίο οι περισσότεροι αγνοούν, όπως αγνοούσα κι εγώ, απέχει μόνο 3 ώρες από την Αθήνα ή 20 λεπτά με το αεροπλάνο!»
Πολιτογραφημένος πλέον κάτοικος Σύρου, όποτε βρίσκει την ευκαιρία αξιοποιεί το χρόνο του στο νησί. «Καλοκαίρι σημαίνει να βρίσκομαι στη βεράντα του σπιτιού μου κατά τις 7 το απόγευμα, να πίνω ένα τσιπουράκι και να χαζεύω τη θέα στην πόλη, στα γύρω νησιά, να ακούω τους ήχους του καλοκαιριού. Ούτε μουσική δεν ακούω! Και, φυσικά, εργάζομαι πολύ και αποδοτικά, γιατί έχω καλύτερη σχέση με το χώρο γύρω μου: τη θάλασσα, τα αστέρια…»
«Ο,ΤΙ ΑΓΑΠΩ ΣΤΗ ΣΥΡΟ»
Το καθαρτήριο ταξίδι του πλοίου. «Μόλις κλείσει η πόρτα του πλοίου, σιγά-σιγά «σβήνω» τα της Αθήνας και κάνω «επανεκκίνηση». Καθαρίζει το τοπίο, καθαρίζει η ματιά μου, η μέσα και η έξω, και σιγά-σιγά με πλημμυρίζει μια λυτρωτική ηρεμία».
Την αίσθηση του χρόνου. «Οι φίλοι μου στη Σύρο έχουν πιο σωστή σχέση με το χρόνο. Κανείς δεν πιέζει κανέναν να κάνει πρόγραμμα, κανείς δεν παρεξηγείται αν αναβάλεις τη συνάντηση. Αν δεν συναντηθούμε σήμερα, θα συναντηθούμε αύριο. Οταν οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί, έχεις διπλάσιο χρόνο να δουλέψεις, να διαβάσεις, να ανακαλύψεις στις μουσικές και στα διαβάσματά σου καινούργια πράγματα».
Τη βόρεια πλευρά. «Είναι μαγική. Εχει μονοπάτια που σε οδηγούν σε παραλίες ήρεμες και πανέμορφες, όπως είναι η Λια και τα Γράμματα. Εχει εκπληκτικά χωριουδάκια, όπως το Σαν Μιχάλη και τη Χαλανδριανή: το ένα έχει όμορφες ταβερνούλες, το άλλο καλούς φίλους».
Τη θέα. «Βρίσκεσαι στο κέντρο των δυτικών Κυκλάδων. Βλέπεις γύρω-γύρω τα άλλα νησιά να παίρνουν τόσες διαφορετικές όψεις, ανάλογα με την εποχή και τον καιρό. Βλέπεις τα σύννεφα να ξεκουράζονται πάνω τους…»
Την Ερμούπολη και την Ανω Σύρο. «Περπάτημα και πάλι περπάτημα. Οχι μόνο στις πλατείες, αλλά και στις ατελείωτες ανηφόρες. Είναι ένα ταξίδι μέσα στους αιώνες: ιστορικό και αρχιτεκτονικό».
Τη ζωντάνια της. «Αν και συνήθως προτιμώ την ηρεμία του σπιτιού, υπάρχει πραγματική ζωή όλες τις εποχές του χρόνου, με πληθώρα από καλές προτάσεις για φαγητό και διασκέδαση. Υπάρχει και κέφι για δημιουργία. Μέσα σε ένα χρόνο φτιάξαμε την «Ορχήστρα των Κυκλάδων», με είκοσι μουσικούς και δέκα τραγουδιστές Συριανούς, και κάναμε ήδη δέκα συναυλίες».

*Ο Νίκος Κυπουργός είναι μουσικοσυνθέτης.

http://trans.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_taxgreece_1_05/07/2012_450666

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.