Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Άλλος για Πολιτιστική Πρωτεύουσα;

Του Δημήτρη Τερζή

Τρίπολη, Ναύπλιο και Καλαμάτα αναμετρώνται με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Συνολικά εφτά ελληνικές πόλεις διεκδικούν το χρίσμα του 2021 και το… βραβείο
Εκλογές έρχονται, άρτος και θεάματα επιστρατεύονται και αναμένεται «εμφύλιος» στην Πελοπόννησο, καθώς τρεις πόλεις επιθυμούν να ανακηρυχθούν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021, στην επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Αν σε αυτές συνυπολογίσουμε και τις υποψηφιότητες του Πειραιά, της Σύρου, της Καβάλας και της Ξάνθης, τότε μιλάμε για… γενική σύρραξη!
Στην Πελοπόννησο την αρχή έκανε η Τρίπολη, ακολούθησε η Καλαμάτα και προχθές το δημοτικό συμβούλιο του Ναυπλίου υπερψήφισε την πρόταση του δημάρχου Δ. Κωστούρου για υποψηφιότητα.
Είναι δεδομένο πως επίκεινται πιέσεις και συμμαχίες, ενώ το αποτέλεσμα αναφορικά με το ποια θα πάρει το χρίσμα είναι άγνωστο. Πάντως ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου φρόντισε νωρίς νωρίς να «αδειάσει» την πρόταση της Καλαμάτας, χαρακτηρίζοντάς τη «μη σοβαρή». Είναι γνωστό τοις πάσι πως οι σχέσεις του Πέτρου Τατούλη με τον δήμαρχο της πόλης Παναγιώτη Νίκα δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, με πρόσφατο πεδίο αντιπαράθεσής τους τη διαχείριση των απορριμμάτων. Ο κ. Τατούλης επικαλέστηκε το τεράστιο κόστος μιας τέτοιας υποψηφιότητας, μίλησε για επενδύσεις ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ που χρειάζονται για να πραγματοποιηθεί τέτοιο εγχείρημα, αφήνοντας ξεκάθαρα να εννοηθεί πως η Καλαμάτα δεν μπορεί να διαθέσει αυτά τα κονδύλια. Το παράξενο είναι πως δεν αναφέρθηκε με τον ίδιο τρόπο και στην Τρίπολη, την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου…
«Αφήνω ασχολίαστη τη δήλωση του κ. Τατούλη. Ούτε καλό μάς έκανε ούτε κακό», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο δήμαρχος της Καλαμάτας κ. Νίκας. «Είμαστε μια πόλη με καινούργιο αυτοκινητόδρομο, διεθνές αεροδρόμιο, προσεχώς θα έχουμε και υδατοδρόμιο και διαθέτουμε όλες τις υποδομές να φιλοξενήσουμε κόσμο για μια τέτοια περίσταση. Η πόλη μας βρίσκεται πλέον στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη και μέσω των τουριστικών υπηρεσιών της και μέσω των φεστιβάλ πολιτισμού που διεξάγονται εδώ, όπως είναι το διεθνές φεστιβάλ χορού. Σύντομα θα έχουμε και διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου».
Από την πλευρά του το Ναύπλιο βρίσκεται για δεύτερη φορά έτοιμο να θέσει υποψηφιότητα. Η πρώτη ήταν το 1997, αλλά τότε η πόλη έκανε πίσω προς χάριν της Θεσσαλονίκης και των εθνικών θεμάτων που βρίσκονταν στην επικαιρότητα. «Η Αργολίδα είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο απ’ όπου κι αν το δείτε», μας λέει ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κωστούρος. «Μυκήνες, Επίδαυρος, Ναύπλιο είναι μέσα στους πέντε πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Εχουμε τις υποδομές να υποστηρίξουμε την υποψηφιότητά μας και πιστεύω πως η πόλη έχει όλα τα φόντα για να πετύχει. Ολες οι δημοτικές παρατάξεις ενωμένες προσδοκούν σε αυτή την ανάληψη».

  Η συμπλήρωση του φακέλου

 Η συμπλήρωση του φακέλου υποψηφιότητας για Πολιτιστική Πρωτεύουσα έχει μίνιμουμ κόστος περί τα 25.000 ευρώ. Από εκεί και πέρα το κονδύλι πάει όσο… φτάνουν οι τσέπες του εμπλεκόμενου δήμου· πόσες επιτροπές θα ιδρύσει, πόσες μελέτες θα κάνει, πόσα έργα θα θελήσει να παρουσιάσει, το κόστος είναι σχετικό ανά περίπτωση. Ωστόσο, σε μια εποχή που η χώρα δοκιμάζεται από την κρίση και που το μέλλον δείχνει σκοτεινό, είναι απορίας άξιον το πού θα βρεθούν τα χρήματα ώστε οι υποσχέσεις να γίνουν πράξη.
Πέραν αυτού, η πόλη που θα επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα θα λάβει το θεσμοθετημένο από την Ε.Ε. βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» το οποίο ανέρχεται στο 1,5 εκατ. ευρώ και το οποίο δίνεται 3 μήνες πριν από την έναρξη των όποιων εκδηλώσεων στην τιμώμενη πόλη. Συν τοις άλλοις, στην οικονομική ενίσχυση της πόλης μπορούν να συμβάλουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ).
Σύμφωνα με τη διαδικασία, η εν λόγω επιδότηση φτάνει έως το 60% του συνολικού προϋπολογισμού του υποβληθέντος σχεδίου. Ετσι, αν μια πόλη έχει υποβάλει φάκελο υποψηφιότητας με προϋπολογισμό π.χ. 10 εκατ. ευρώ και επιλεγεί, τα 6 εκατ. ευρώ θα προέλθουν από κοινοτικούς πόρους.

Ο θεσμός

Ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας αποτέλεσε ιδέα της Μελίνας Μερκούρη το 1985, εξ ου και η Αθήνα ήταν η πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκείνη τη χρονιά. Ο θεσμός αφορούσε πόλεις χωρών-μελών της ΕΟΚ τότε και της Ε.Ε. σήμερα. Με την πάροδο των χρόνων ο θεσμός υπέστη αρκετές αλλαγές κι έτσι σήμερα δεν υπάρχει μία Πολιτιστική Πρωτεύουσα κατ’ έτος αλλά δύο ή και τρεις (η τρίτη συνήθως προέρχεται από χώρα μη ενταγμένη ακόμα στην Ε.Ε.) σε μια προσπάθεια σύσφιγξης των σχέσεων μέσω των πολιτιστικών ανταλλαγών. Με τη διεύρυνση της Ε.Ε. και τη συμμετοχή όλο και περισσότερων πόλεων, αποφασίστηκε να ορίζονται οι χώρες των οποίων οι πόλεις θα φιλοξενήσουν τον θεσμό.
Το 2021 λοιπόν είναι η σειρά της  χώρας μας και της Ρουμανίας. Η απόφαση θα ληφθεί στις Βρυξέλλες το 2015.

«Μνηστήρες» σε όλη την Ελλάδα

Ο Πειραιάς «ποντάρει» στο ιστορικό γεγονός της ναυμαχίας της Σαλαμίνας καθώς το 2021 συμπληρώνονται 2.500 χρόνια από τη διεξαγωγή της. Γι’ αυτόν τον λόγο προτείνει το νησί της Σαλαμίνας ως «πολιτιστική συμπρωτεύουσα» για την ίδια χρονιά. Οι φήμες λένε πως το μανιάτικο «λόμπι» της πόλης ήδη πιέζει στην κατάθεση ενός φακέλου που δεν θα έχει προηγούμενο. Κανείς βέβαια δεν εξηγεί με τι λεφτά θα γίνουν όλα αυτά, καθώς είναι γνωστό πως ο Πειραιάς είναι από τους πιο χρεωμένους δήμους της χώρας.

 Ο Πειραιάς ωστόσο φέρεται να έχει και την επίσημη στήριξη του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ο οποίος εκλέγεται εκεί. Μάλιστα, σε εκδήλωση που είχε γίνει στον Πειραιά ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε αναφέρει δημόσια ότι έχει παρέμβει ήδη στον πρωθυπουργό για το θέμα και πως το υπουργείο Πολιτισμού θα ασχοληθεί με την κατάρτιση και συμπλήρωση του φακέλου του Πειραιά. Το πρόβλημα εδώ όμως είναι πως από τη διαδικασία απαγορεύεται η οποιαδήποτε κρατική αρωγή στην υποψηφιότητα, συνεπώς ο κ. υπουργός ή δεν ήταν σωστά ενημερωμένος ή υπέπεσε σε ατόπημα.

Στη Σύρο η πρόταση ξεκίνησε απ’ το… facebook, για να την υιοθετήσει στη συνέχεια ο δήμος και να δηλώσει ότι θα ετοιμάσει φάκελο. Η Καβάλα προτάσσει το Φεστιβάλ των Φιλίππων, την αρχαιοελληνορωμαϊκή της παράδοση και το γεγονός πως αποτελεί ανερχόμενη δύναμη στον τουρισμό, ειδικά για τους τουρίστες των ανατολικών χωρών. Τέλος, υπάρχει και η Ξάνθη, αν και για την υποψηφιότητα η πόλη αυτή τη στιγμή μοιάζει να είναι διχασμένη.

http://www.efsyn.gr/?p=149737

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.