Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Οι πολίτες δεν έπαθαν ακόμα Αλτσχάιμερ

ΚΩΣΤΑΣ ΑΠΕΡΓΗΣ

Από την προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου , προτίμησα να φύγω νωρίς. Για τρεις βασικά λόγους :ο πρώτος είναι, ότι το μόνο ουσιώδες θέμα, (όλα τα υπόλοιπα ήταν θέματα ρουτίνας και τα πιο πολλά εγκρίσεις , των γνωστών σκορπαλευρισμάτων), δηλ. τα απολογιστικά στοιχεία του τριμήνου, που θα έδιναν την εικόνα της πορείας των οικονομικών του Δήμου αποσύρθηκε πανηγυρικά. Αίσθησή μου είναι ότι τα οικονομικά του Δήμου μπαίνουν σε βαθύ τούνελ, αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης. 
Ο δεύτερος, ήταν ότι μετά την απόσυρση του θέματος αυτού ο ρόλος των δημοτικών συμβούλων , ήταν να αποτελέσουν , « τις γλάστρες» του Δημάρχου, στις νέας «version» διαλέξεις του περί τουριστικής ανάπτυξης. Και επειδή ως γνωστό , (και) σε αυτό το θέμα , επαναλαμβάνεται η πρακτική της παραπαίουσας δημοτικής αρχής , που συνοψίζεται στο λαικό ρητό «Θεωρία επισκόπου και καρδία μυλωνά» δηλ. ο Δήμαρχος είναι « κλάσεις ανώτερος» από όλους τους υπόλοιπους δημάρχους των Κυκλάδων ,σε επικοινωνιακές φωτοβολίδες , για τον τουρισμό αλλά, ως Σύρος είμαστε τελευταίοι , έχοντας πιάσει πάτο, σε αφίξεις τουριστών, το θέαμα θα ήταν για μια ακόμα φορά διασκεδαστικό και θα μου ήταν αδύνατο, να συγκρατήσω το μειδίαμα μου, που εσχάτως ενοχλεί το Δήμαρχο και τον αποσυντονίζει.
Ο τρίτος και σοβαρότερος λόγος , ήταν, πως μέσα σε τέτοια ατμόσφαιρα , δεν νοιώθω καθόλου ΧΡΗΣΙΜΟΣ. Και κάτι χειρότερο , επειδή, το «κλίμα φίμωσης» από το Προεδρείο, θολώνει τα νερά και η πραγματική κατάσταση, δεν γίνεται κατανοητή από τους δημότες, φυσικό είναι να νομίζουν, ότι μέσα από τις ανιαρές αψιμαχίες στις οποίες αναγκαστικά αναλωνόμαστε, είμαστε «όλοι οι ίδιοι» «άχρηστοι, στο να τεντώσουμε το χέρι μας», για να βγούμε από το αναπτυξιακό τέλμα και την κοινωνική παρακμή.
Κουβεντιάζουμε και χανόμαστε σε λαβύρινθους λεπτομερειών, αφήνοντας στο ψυγείο τα μεγάλα ζωτικά θέματα του νησιού(ανεργία, αεροδρόμιο, χωροταξικό, πολεοδομικό, υποδομές στην ύπαιθρο) , κρύβουμε τους σκελετούς στην ντουλάπα (ΚΕΚ Ανω Σύρου, ΡΕΔΗΣΕ, υπερχρεωμένη ΔΕΥΑΣ, άχρηστες και ρυπογόνες αφαλατώσεις, ανείσπρακτα δισεκατομμυρίων, ΘΟΛΟΣ )και ζούμε σε κάποιο άλλο νησί, μακριά απ΄τα χτυποκάρδια των Συριανών της καθημερινότητας , της φτώχειας, της ανεργίας, της μετανάστευσης.
Πάντως , όσο θα πλησιάζουν οι εκλογές, το Κατεστημένο, θα κάνει συνεχώς «λίφτινγκ»,οι νεαροί τεχνοκράτες της δεκάρας, θα κάνουν επίδειξη της μετριότητας τους με προγράμματα , τύπου αστικής ανάπλασης, που υπόσχονται ποδηλατοδρόμους και άλλους παραδείσους και οι παλιές «μουγκές» καραβάνες , με άγρια ψηφοθηρία.
Είναι χαρακτηριστικό του εμπαιγμού της νοημοσύνης των πολιτών , ότι ενώ αυτή η Καλλικρατική δημοτική αρχή δεν ήταν δυνατό να φτάσει, ούτε ένα χιλιόμετρο οδικού δικτύου , οι εκλογομάγειρες τριγυρνούν και βουλώνουν καθημερινά τρύπες , επενδύοντας στην πολιτική της λακκούβας την εποχή που άλλοι Δήμοι επιτελούν θαύματα στις ηλεκτρονικές υποδομές. Όλα αυτά υπό την σκέπη των αβανταδόρων της ενημέρωσης.
Με άλλα λόγια ως «κοιμώμενος βόας» ( η δημοτική πλειοψηφία), θα βγει στο παραπέντε από την χειμερία νάρκη και σαρώσει εκλογικά για μια ακόμα τετραετία , χωρίς να νοιάζεται αν μέσα στο σφικτό εναγκαλισμό του με την εξουσία πνίξει οριστικά την Σύρα.
Ελπίζω, πως οι πολίτες παρόλα όλα όσα υποφέρουν δεν έπαθαν ακόμα Αλτσχάιμερ .!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.