Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Κίνηση Πολιτών Σύρου: Όχι στη διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας




Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει σήμερα ερήμην των πολιτών. Σε μια εποχή που οι συμπολίτες μας πλήττονται από την κρίση, είναι μάλλον πρόκληση να σπαταλούνται πόροι, που θα μπορούσαν να αποφέρουν ένα απτό αποτέλεσμα στο νησί, για τη σύνταξη και μόνο ενός φακέλου συμμετοχής. Βασική μας αρχή σε ζητήματα τόσο σημαντικά είναι οι πολίτες να αποφασίζουν αφού πρώτα πληροφορηθούν τα κόστη και τα πιθανά οφέλη. Δεν είναι δυνατόν μια ομάδα ανθρώπων, που οραματίστηκαν κάτι, όσο καλή πρόθεση κι αν έχουν να "σέρνουν" στην κυριολεξία ένα ολόκληρο νησί. Δυστυχώς, με πρωτοβουλία του τέως δημάρχου, αλλά και την ευθύνη και συναίνεση τόσο του κ. Μαραγκού όσο και του κ. Γιαλόγλου, στην προεκλογική περίοδο υπήρξε πλήρης συσκότιση στο θέμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, που μόνο τυχαία δεν είναι. Δυστυχώς, ο λαός της Σύρου δεν μπόρεσε να πληροφορηθεί τα πιθανά οφέλη που θα έχει αν ο τόπος επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Γιατί άραγε;  Όλες οι "ανταγωνίστριες" πόλεις ετοιμάζουν φάκελο υποψηφιότητας που θα έχει κόστος περίπου 250.000 ευρώ για την Α΄ φάση μόνο.
Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα σίγουρα είναι μια "μπίζνα" για κάποιους. Ο θεσμός ιδιαίτερα στη χώρα μας δεν τυγχάνει και των καλύτερων εντυπώσεων. Στη Θεσσαλονίκη το 1997, η έκθεση των ορκωτών λογιστών κατέγραψε υπερβάσεις έργων που έφταναν και το 209%! Στην Πάτρα, πολιτιστική πρωτεύουσα το 2006,  παρόμοια κατάσταση. Πρέπει να δούμε την εμπειρία των άλλων ελληνικών πόλεων για δικό μας προβληματισμό.
Mέχρι σήμερα έχει υπογραφεί σύμβαση έναντι 20.600 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) στην γερμανικών συμφερόντων εταιρεία  KULTUREXPERTEN για υπηρεσίες Know-how και συμβουλών εν γένει. Η σημερινή πρόταση για καλλιτεχνικό διευθυντή αφορά σύμβαση 20.000 ευρώ ακόμα. Σύνολο 40.600 ευρώ χωρίς ΦΠΑ.
Στο άμεσο μέλλον θα απαιτηθεί η υπογραφή σύμβασης με Εκτελεστικό Διευθυντή, ο οποίος πιθανά θα είναι και ο επικεφαλής της διεκδίκησης (σύμφωνα με τα πρότυπα άλλων πόλεων) και πιθανότατα να χρειαστεί και κάποιος βοηθός. Η συνέχεια θα είναι ποιά; Ποιό το τελικό κόστος και με ποιές βεβαιότητες; Τι θα αποκομίσει το νησί από την κάθε φάση συμμετοχής του, ποια θα είναι τα οφέλη για τους κατοίκους;
Για μας, ο πολιτισμός, και ως υλικό πολιτιστικό απόθεμα (σπάνιας ομορφιάς οικιστικά σύνολα Ερμούπολης και Άνω Σύρου, λειτουργικά και αξιοποιήσιμα νεοκλασικά και βιομηχανικά κτίρια, Θέατρο Απόλλων, κ.α.) αλλά και ακόμη περισσότερο ως έμψυχο δυναμικό (εκατοντάδες καλλιτέχνες και μέλη μουσικών συνόλων, θεατρικών, χορευτικών και φωτογραφικών ομάδων και πολιτιστικών συλλόγων) αποτελεί πραγματικά το μεγάλο κεφάλαιο αυτού του νησιού. Ακριβώς γι’ αυτό πρέπει να τοποθετηθεί στο κέντρο της συζήτησης και όχι να μείνει στο περιθώριο το πώς θα στηριχθεί και θα αναπτυχθεί περαιτέρω η καλλιτεχνική παραγωγή, το πώς θα αλληλοτροφοδοτείται με την κοινωνία και θα εκφράζει τις ανάγκες της. Το «τι νησί θέλουμε» είναι τελικά το μεγάλο θέμα που δεν θελήσατε να συζητήσουμε προεκλογικά. Επιβάλλεται όμως να ανοίξει η συζήτηση από μηδενική βάση τόσο στο δημοτικό συμβούλιο όσο και με τους συμπολίτες μας.
Δυστυχώς, το σημερινό σύνθημα που χρησιμοποιείται για την πολιτιστική πρωτεύουσα "Δεν καλλιεργούμε τον πολιτισμό, είναι στη φύση μας 5.000 χρόνια τώρα" εκφράζει την πολιτική και την αισθητική της διεκδίκησης. Ένα άκαιρο σύνθημα που προωθεί εθνικιστικά στοιχεία και δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.
Οι μέχρι σήμερα ενέργειες μάς προϊδεάζουν ότι στοχεύετε σε μια διοργάνωση μιας μικρής κατ αναλογία "ολυμπιάδας" όπως αυτή της Αθήνας, που αν ευοδωθεί, στο τέλος θα μείνουμε με τα σκηνικά. Και μια παρατήρηση. Επιτρέπεται στην επιτροπή του δήμου για την πολιτιστική πρωτεύουσα να μετέχουν τρία (3) μέλη του forum 2021; Με τόσους ανθρώπους του πολιτισμού που δρουν στο νησί, να έχετε τοποθετήσει μέλη μιας μόνο άποψης;  
Ο πολιτισμός κ. Δήμαρχε και κ. Γιαλόγλου  δεν είναι καραμέλα. Πολιτισμός δεν είναι μόνο εκδηλώσεις. Ο πολιτισμός έχει σχέση με την ικανοποιητική κάλυψη των ανθρώπινων αναγκών,  με την καθημερινότητα των πολιτών. Δεν προάγεις τον τόπο σου διοργανώνοντας φιέστες με μεγάλα κόστη όταν δεν μπορείς να στηρίξεις την καλλιτεχνική δημιουργία κάθε μέρα, όταν δεν μπορείς να διατηρήσεις την φιλαρμονική του δήμου, όταν δεν έχεις ένα δημοτικό ωδείο, όταν δεν μπορείς να στηρίξεις τους ερασιτεχνικούς θιάσους, την τέχνη στη νεολαία, τη λειτουργία μιας παιδικής βιβλιοθήκης. Οι τέχνες δεν είναι a la carte.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.