Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Αντιδράσεις για τη στοχοποίηση φοιτητών από το Δημοτικό Συμβούλιο



ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ
" Εξοργιστικές οι δηλώσεις του δημάρχου"

Αίσθηση δημιούργησε στο προχθεσινό δημοτικό συμβούλιο ο τρόπος και η φρασεολογία που μεταχειρίστηκε ο Δήμαρχος κ. Γ.Μαραγκός προκειμένου να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για το ζήτημα που έχει ανακύψει μετά από καταγγελίες πολιτών -περιοίκων του Πανεπιστημίου- για “ηχορύπανση” λόγω της πρόσφατης πραγματοποίησης διήμερου μουσικού φεστιβάλ και όχι πάρτυ όπως αναφέρθηκε, στον προαύλιο χώρο του Πανεπιστημίου, θέμα το οποίο όπως ανακοίνωσε θα έρθει προς συζήτηση στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο.
Χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την πιθανότατα δικαιολογημένη διαμαρτυρία των περιοίκων, η οποία και θα πρέπει να συζητηθεί και να βρεθούν λύσεις, πραγματικά μας εκπλήσσει η ανάδειξη ενός τέτοιου ζητήματος εκ μέρους της δημοτικής αρχής σε μείζον θέμα το οποίο μάλιστα θα πρέπει να απασχολήσει το δημοτικό συμβούλιο, με την επίκληση μάλιστα εφαρμογής της νομιμότητας, την ίδια στιγμή που αυτή παραβιάζεται κατάφορα, κατ΄εξακολούθηση και καθημερινά σε τομείς που άπτονται άμεσα των αρμοδιοτήτων του δήμου, με εκκωφαντικό παράδειγμα αυτό της λειτουργίας των πεζοδρόμων, αλλά και της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της απουσίας προσβασιμότητας στα αμεα κ.α. που δεν τιμούν νομίζουμε  “τον πολιτισμό που έχουμε και δεν καλλιεργούμε..”.
Δεν είδαμε όμως την δημοτική αρχή να «σκληραίνει τη στάση της» και να εγκαλεί κανέναν σε αυτές τις περιπτώσεις, ως έστω ελάχιστο δείγμα γραφής τήρησης της νομιμότητας. Την ίδια στιγμή επείγεται όπως φαίνεται να εγκαλέσει νέους ανθρώπους, φοιτητές, να τους απειλήσει με κλήση του εισαγγελέα και επέμβαση της αστυνομίας, επειδή ενόχλησαν -και το παραδέχτηκαν- για δύο βράδια, διοργανώνοντας ένα μουσικό φεστιβάλ με συναυλίες φοιτητικών συγκροτημάτων, την στιγμή μάλιστα που όπως και οι ίδιοι οι φοιτητές αναφέρουν, αλλά και όλοι μας γνωρίζουμε, δεν υπάρχει κανένας πρόσφορος χώρος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων που απευθύνονται στη νεολαία του νησιού και μόνη διέξοδος διασκέδασης για τους νέους στο νησί είναι τα μπαράκια και οι καφετέριες.
Τι πιο απλό θα μπορούσε να πράξει η δημοτική αρχή, προτού προβεί σε δημόσιες δηλώσεις, από το να καλέσει άμεσα τους φοιτητές σε μια φιλική συζήτηση προκειμένου να δουν από κοινού το ζήτημα και να βρεθούν λύσεις.
Η δήλωση του δημάρχου ότι «εξοργίστηκε» και οι αναφορές του στην «αδυναμία επέμβασης της αστυνομίας, παρά την κατάργηση του ασύλου, λόγω μειωμένης δύναμης της αστυνομίας» αλλά και της «παρείσφρυσης αντιεξουσιαστικών στοιχείων», πραγματικά “εξοργίζει”, για δύο λόγους: Όχι μόνο αναδύει έντονη οσμή αυταρχισμού απέναντι στο πλέον ζωντανό, δημιουργικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας, τους νέους, αλλά γιατί χαρακτηρισμοί του είδους «αντιεξουσιαστικά στοιχεία» παραπέμπει σε φρασεολογία σκοτεινών έως μαύρων ιδεολογικοπολιτικών κύκλων, απάδει του ευρωπαϊκού πολιτισμικού κεκτημένου, όπου ο άνθρωπος και η δημοκρατία, η ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και ιδεών, η απουσία ρατσιστικών χαρακτηρολογικών στερεοτύπων θεωρούνται αυτονόητα.
Ως δήμαρχος της Σύρου, ο κ. Μαραγκός θα πρέπει να γνωρίζει ότι εκπροσωπεί μια κοινωνία πολιτών που, λόγω των καταβολών, της ιστορίας και της σύνθεσής της, αν μη τι άλλο χαρακτηρίζεται από την κουλτούρα της ανεκτικότητας και της φιλοξενίας.
Οι φοιτητές –τα νέα αυτά παιδιά- που “φιλοξενούνται” στο νησί, είναι παιδιά όλων μας και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζονται και όχι να απομονώνονται, να στοχοποιούνται και να αντιμετωπίζονται ως ξένο σώμα της συριανής κοινωνίας. Είναι “ξένοι” και τους αξίζει φιλοξενία, όχι “”ξενιστές” δηλαδή παράσιτα.
Καλούμε τον κ. Μαραγκό να συναισθανθεί το ατόπημα και να κάνει τις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις τόσο ανακαλώντας τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις όσο και καλώντας σε συζήτηση τους φοιτητές, αυτό δηλαδή που όφειλε να είχε κάνει προτού προβεί σε δημόσιες ανακοινώσεις καταγγελτικού χαρακτήρα.


15μελές Συμβούλιο Γενικού Λυκείου Σύρου
"Αχρείαστη η επίθεση"

 Όντας νέοι πολίτες, προβληματιστήκαμε έντονα αναλογιζόμενοι τα τελευταία γεγονότα γύρω από το διήμερο φεστιβάλ της Μουσικής Ομάδας του Πανεπιστημίου, που στεγάστηκε στον χώρο του ιδρύματος.
 Οπωσδήποτε, μία συναυλία αποτελεί πηγή ηχορύπανσης και γι αυτό τον λόγο θεωρούμε ότι η ανάγκη για έναν χώρο στέγασης ανάλογων εκδηλώσεων δείχνει επιτακτική. 
Η αμέλεια των ήδη υπαρχόντων διαθέσιμων χώρων είναι εμφανής ( πινακοθήκη, Θέατρο «Ευανθία Καΐρη,» κλπ ), ωθώντας τον οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο στην  οργάνωση παρόμοιων καταστάσεων να αποτελέσει πηγή ενόχλησης για την γειτονιά. 
Αρκετοί μαθητές του λυκείου έδωσαν το παρών στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, (όπως εξάλλου και πολλοί άλλοι συριανοί, πέρα των φοιτητών και των “αντιεξουσιαστικών στοιχείων”), το οποίο κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης νέων στο νησί μας. 
Η επίθεση απέναντι σε τέτοιες πρωτοβουλίες, που ως αποτέλεσμα έχουν την τόνωση του τουρισμού στο νησί μας και την καθιέρωση της Σύρου ως πολιτιστική Πρωτεύουσα, φαντάζει αχρείαστη, αντιθέτως η στήριξή τους είναι άμεση ανάγκη.

ANTΑΡΣΥΑ ΣΥΡΟΥ
"Στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής βρίσκονται οι μορφές αυτοοργάνωσης"
 

Μεγάλο «πρόβλημα» αποτελεί για την δημοτική αρχή το φεστιβάλ που διοργανώθηκε από το Φοιτητικό Σύλλογο το περασμένο διήμερο.  Χαρακτηριστικά στο δημοτικό συμβούλιο ακούστηκαν τα ακόλουθα:  «δεν έχει υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα», «μιλήσαμε με τον πρόεδρο του Α.Τ.», «η αστυνομία δήλωσε αδυναμία να συνδράμει στην επίλυση του θέματος παρότι το άσυλο για τους πανεπιστημιακούς χώρους δεν υπάρχει πλέον , λόγω περιορισμένης δύναμης δεν μπορεί να εξαπολύσει κάποια επιχείρηση και να μπορέσει αποτελεσματικά να αντιμετωπίσει το πρόβλημα», «διάφορα αντιεξουσιαστικά στοιχεία παρεισφρύουν στο χώρο με αποτέλεσμα να οξύνεται το πρόβλημα»,  «θα υπάρξει αναφορά στον Εισαγγελέα».
Αλήθεια, την νέα δημοτική αρχή την απασχολεί περισσότερο το θέμα της όχλησης που έως ένα βαθμό είναι λογικό και αποδεκτό ή μήπως κάτι κρύβεται από πίσω πιο ουσιαστικό κα μάλλον πιο ύποπτo.
Εκτιμάμε ότι μάλλον στο στόχαστρο της δημοτικής αρχής βρίσκονται οι μορφές αυτοοργάνωσης και αυτοδιαχείρισης κοινωνικών χώρων. Γι αυτό λοιπόν ο δήμαρχος επικεντρώθηκε περισσότερο την λειτουργία του φοιτητικού κυλικείου και έκανε αναφορά για την παρουσία «αντιεξουσιαστών» στο πανεπιστήμιο κοιτώντας προς το αυτοδιαχειριζόμενο στέκι.
Θα θέλαμε να ενημερώσουμε την νέα δημοτική αρχή ότι το  Πανεπιστήμιο δεν αποτελεί ένα στείρο χώρο μάθησης, αποκομμένο από την υπόλοιπη κοινωνία, αλλά αποτελεί χώρο ελεύθερης έκφρασης, χώρο δημιουργίας, χώρο πολιτικών αναζητήσεων. Οι φοιτητές του τμήματος έχουν αποδείξει με την συμμετοχή τους σε διάφορες κινητοποιήσεις ότι λειτουργούν αμεσοδημοκρατικά και συλλογικά αντιτιθέμενοι στην λαίλαπα των αντιεπαιδευτικών και αντιλαϊκών μέτρων. Παράλληλα το αυτοδιαχειριζόμενο κυλικείο των φοιτητών λειτουργεί μακριά από λογικές επιχειρηματικότητας κέρδους από τους φοιτητές για τους ίδιους τους φοιτητές. Στις σχολές που τα κυλικεία τα διαχειρίζονται ιδιώτες τα προϊόντα όχι μόνο είναι παράλογα ακριβά αλλά συνήθως και κακής ποιότητας και αυξάνουν το συνολικό κόστος φοίτησης.
Όσον αφορά το πανεπιστημιακό άσυλο ρόλος του είναι η διασφάλιση της ελευθερίας της έκφρασης και διακίνησης ιδεών αλλά και να επιτρέπει την ανάπτυξη φοιτητικών, νεολαιίστικων και κοινωνικών κινημάτων μακριά από την βία της κρατικής καταστολής. Οπότε και η δύναμη της αστυνομίας να μην ήταν περιορισμένη, οποιαδήποτε επιχείρηση σχεδιαζόταν θα μας έβρισκε απέναντί της.
Οι χώροι των παν/μιων αποτελούσαν πάντα κέντρα αντίστασης, προβληματισμού και αγώνα, και αυτό είναι που τους φοβίζει. Το άσυλο του αγώνα και της αλληλεγγύης που στεγάζει ριζοσπαστικές φωνές και κατακτήθηκε με το αίμα του αγωνιζόμενου λαού δεν ταιριάζει στην κοινωνία της λιτότητας και του αυταρχισμού που οραματίζονται.
ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΡΟΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΣΑΣ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.