Ο κ. Κώστας Απέργης έδωσε στη δημοσιότητα (17-12-2010) κείμενό του, αναφερόμενο στη Δημοτική μας Κίνηση, για τη δημόσια κριτική που του ασκήσαμε (16-12-2010, με «Δελτίο Τύπου» μας) με θέμα την προσπάθειά του ν’αφαιρεθεί η έδρα μας στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου και να προστεθεί στο δικό του Συνδυασμό «Ενωμένη Σύρα», μ’ένσταση που κατέθεσε Υποψήφιός του στο Πρωτοδικείο Σύρου και ο ίδιος συνυπέγραψε ως νομικός και μάλιστα ομίλησε και στη δίκη (17-12-2010) υπέρ της. Η Δημοτική μας Κίνηση «ΣΥΡΑ με λογισμό και μ’όνειρο» οφείλει ν’απαντήσει για ενημέρωση όλων των Συριανών επί του κειμένου του κ. Απέργη τα εξής:
Με λίγα λόγια η ένσταση επιζητεί από το Πρωτοδικείο να μην εφαρμόσει τον τωρινό Νόμο, τον «Καλλικράτη» του 2010, για το πόσες έδρες δικαιούνται οι Συνδυασμοί στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά να εφαρμόσει τον προηγούμενο Νόμο, τον «Κώδικα» του 2006, που βέβαια δεν ισχύει! Με βάση τον «Καλλικράτη» όμως, ο Συνδυασμός μας δεν χρειάζεται να έχει λάβει το αρχικό μέτρο των 775 ψήφων, ώστε να καταλάβει μία έδρα, καθώς την έλαβε στη β’ κατανομή τών από την α’ κατανομή 3 αδιαθέτων εδρών της Α’ Κυριακής των Εκλογών, με τις 549 ψήφους του ως ο 2ος με μεγαλύτερο υπόλοιπο, όπως έλαβαν και ο κ. Γ. Δεναξάς (1ος με 565) και ο κ. Γ. Πάπιτσης (3ος με 504) επίσης από μία έδρα. Το μέτρο επομένως είναι χαμηλότερο και όχι 775 ψήφοι, όπως διατείνεται η ένσταση.
Μ’άλλα λογια η ένσταση έχει δίκαιο και έκανε λάθος στη διανομή εδρών το βράδυ της Α’ Κυριακής το Υπουργείο Εσωτερικών; Άλλο Νόμο δηλαδή προγραμμάτισε στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του, όταν έδωσε δεκάδες έδρες, βάσει του μεγαλύτερου υπολοίπου, σε δεκάδες συνδυασμούς – μαζί και στο δικό μας – σ’όλη την επικράτεια, εκείνο το βράδυ τής 7-11-2010 μέσω των τηλεοράσεων; Το ίδιο λάθος έκαναν και όλα τα Πρωτοδικεία της χώρας όταν ανακήρυξαν, κατόπιν, τα αποτελέσματα; Φαίνεται ότι τη διαφορά του ισχύοντος από τον καταργηθέντα Νόμο για το εκλογικό μέτρο δεν την κατανοούν ούτε τα Πρωτοδικεία, ούτε το Υπουργείο, ούτε εμείς αλλά – σίγουρα ο μόνος στη χώρα – μόνον ο συντάκτης της ένστασης!.....
Γι’αυτό πιστεύουμε ότι αυτή η ένσταση είναι «διάτρητη και απαράδεκτη και από νομική άποψη» όπως προείπαμε, και δε θα τύχει επιτυχίας ούτε και στο Συμβούλιο Επικρατείας – αν προσφύγει, όπως λέει, ο κ. δικηγόρος της ενστάσεως -, κατά τη γνώμη μας. Στο Διοικητικό Πρωτοδικείο, όπου εκδικάστηκε (17-12-2010),μ’αυτό το σκεπτικό αγόρευσε με 12 επιχειρήματα ο επικεφαλής της Κίνησής μας και κατέθεσε αντίστοιχο υπόμνημα - και κατά της ίδιας ένστασης του κ. Γ. Πάπιτση. Η απόφαση αναμένεται μετά τις εορτές.
Όσον αφορά στα περί προσφυγών τού στελέχους μας κ. Μάριου Κατσουρού στο Συμβούλιο Επικρατείας για πολεοδομικό και άλλα προβλήματα έχουμε δημοσίως παρουσιάσει τις θέσεις μας για το μη σύννομο πράξεων των τοπικών εξουσιών άπειρες φορές. Οι Συριανοί γνωρίζουν τι λέμε. Αυτό που δε γνωρίζουν είναι τι ακριβώς λέει ο κ. Κ. Απέργης για όσα μη σύννομα εκτελέσθηκαν!
Τέλος όσον αφορά και στη διατύπωση του κ. Κ. Απέργη για τον επικεφαλής μας Ανδρέα Τζίνη, κατ’αρχήν την παραθέτουμε κατά γράμμα: Γράφει, ο κ. Κ. Απέργης για τον επικεφαλής μας Ανδρέα Τζίνη – σε β’ ενικό, μάλιστα, πρόσωπο,: «Και βέβαια (η συριανή πολιτική ζωή) σας θυμάται καλά όταν υπήρξατε, ως Διευθυντής του «Κόσμος ‘90», υπάλληλος του κ. Δεκαβάλλα. Ο σεισμός επήλθε, όταν χάσατε το «έδεσμα». Ευτυχώς που ο «Κόσμος ‘90» διατηρούσε, τουλάχιστον λογιστήριο». Συνοπτικά απαντά σε α’ πρόσωπο ο Ανδρέας Τζίνης:
«Το α’ εξάμηνο 1997 ήμουν Διευθυντής του Ραδιοφωνικού Σταθμού Δήμου Ερμούπολης, του «ΚΟΣΜΟΣ 90». Η μηνιαία αμοιβή μου ήταν «αστρονομική»: 120.000 δρχ. Δέχτηκα την πρόταση, γιατί θα προσπαθούσα ν’ανορθώσω το Σταθμό και να βελτιώσω το εισόδημά μου (300.000 δρχ. των 330.000 του μισθού μου από το Σχολείο έδινα εκείνη την εποχή σε δάνεια Τραπεζών για την αγορά του σπιτιού μου στη Σύρα). Ο Σταθμός χρωστούσε εκατομμύρια σε Εταιρείες, ΙΚΑ (πρόστιμα) κ.ά., ενώ και σε εργαζόμενούς του, που τους είχε επί έτη ανασφάλιστους και συχνά απλήρωτους. Γι’αυτούς κατέθεσα στην Επιθεώρηση Εργασίας και δεν έχασαν τα δικαιώματά τους, κατόπιν. Τα έσοδα από το Δήμο ή – λίγα – από διαφημίσεις τα μοίραζα ισόποσα σ΄όλους μας, αφού πρώτιστα ξεπλήρωνα χρέη: όποτε τύχαινε παίρναμε από 5 ή 10.000 δρχ., τόσα πολλά! Ενθυμούμαι μάλιστα ότι κάποιος συνεργάτης, ο οποίος είχε «κατακτήσει» να παίρνει ο ίδιος το εκάστοτε ποσόν που έφερνε από διαφήμιση της εκπομπής του, θύμωσε που τα μοίρασα σ’όλους και μου εκσφενδόνισε καρέκλα! 2 μήνες – είχαμε απεργία ως καθηγητές – δούλευα πρωί-βράδυ, τους άλλους 2 μήνες το ίδιο – θέρος κλειστά τα σχολεία –, έκανα ο ίδιος και άλλες εκπομπές: όλα, από μόνος μου, με τον ίδιο «φοβερό» μισθό. Ως «υπάλληλος» - όπως με ονομάζει ο κ. Κ. Απέργης – «του κ. Γ. Δεκαβάλλα» ήρθα σε δημόσια ρήξη μαζί του, γιατί είπα σ’εκπομπή ότι «ο Σταθμός είναι όλων των δημοτών». Μάλιστα προσπαθούσα να έχω σ’εκπομπή τον κ. Δήμαρχο αλλά εις μάτην. Όλοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι – όσοι μιλούσαν δημοσίως περί τούτου – «κατακεραύνωναν» το Σταθμό, επειδή εκδημοκρατιζόταν. Μόνον ο αείμνηστος Μάρκος Φρέρης, Πρόεδρός του τότε, δεν το έκανε. Ο τότε διαφημιστής απεχώρησε, επειδή του απαίτησα να δίδονται πλήρεις αποδείξεις στους διαφημιζομένους! Τα «λογιστικά» μόνος μου τα περνούσα, ο τότε λογιστής μόνον μ’έτοιμα τα στοιχεία στο βιβλίο εργαζόταν! Τελικά με ζήτησε η Δημοτική Αρχή: Στη συζήτηση μου είπαν ότι «θα απολύσουμε όλο το προσωπικό και θα το ξαναπάρουμε». Κι επειδή κατάλαβα πόσο «ενοχλούσα» το Δήμο ρώτησα: «Όλους εκτός από μένα;». Η απάντηση ήταν «Ναι». Τότε υπέβαλα την παραίτησή μου και δεν δέχτηκα να με απολύσουν, ώστε να λάβω και ένα μισθό επιπλέον – παρά την αντίθετη πρόταση του Μ. Φρέρη. Ό,τι μου χρωστούσαν (για το εξάμηνο που εργάστηκα) μου το έδωσαν αργότερα. Ο Μ. Φρέρης παρέμεινε ως Πρόεδρος. Αργότερα όμως σε συνέντευξη του στην «Αιγαίο TV» στον κ. Μπ. Κουλούρα είπε και το εξής: «Ζητώ συγγνώμη από τον Ανδρέα Τζίνη, γιατί τότε δεν παραιτήθηκα κι εγώ. Είχε δίκαιο».
Παρά την πικρία μου, έβαλα και το 1998 ως Υποψήφιος με τον Γ. Δεκαβάλλα. Στόχευα, μαζί με τον Μ. Φρέρη, να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο που κάναμε το ’95 – 98 στο Πνευματικό Κέντρο (όλη την τετραετία αυτή, ως οργανωτικός «Ερμουπολείων», τα καλοκαίρια όλη μέρα κι όλη νύχτα δεν «είχα σπίτι»: αμισθί. Παράλληλα σκηνοθετούσα και έπαιζα με τη Θεατρική Ομάδα 2ου Λυκείου, ενώ έπαιζα και με τον Απόλλωνα). Όμως, όταν – αρχές 1999 – βρέθηκα εκτός Πνευματικού, γιατί για 2η φορά ο κ. Δήμαρχος δεν τήρησε την υπόσχεσή του προς εμένα (η 1η ήταν η στάση του για το Σταθμό), σταμάτησα την όποια στήριξή μου σ’αυτόν. Γι’αυτό και ο Μ. Φρέρης δεν εδέχθη να είναι πάλι στο Πνευματικό Κέντρο – επειδή μ’απέκλεισαν απ’αυτό αναιτιολόγητα.
Εν κατακλείδι σημειώνω ότι στον «ΚΟΣΜΟΣ 90» επί 7 έτη (’90 – ’97) έκανα, αμισθί, εβδομαδιαία εκπομπή τού Πολιτιστικού Κέντρου Δημοσίων Υπαλλήλων Σύρου, που σταμάτησα, όταν παραιτήθηκα από Διευθυντής του. Οι τότε εργαζόμενοι με γνώριζαν καλά και ως συνεργάτη και ως εξαμηνίτη Διευθυντή: Όλα τα εγνώριζαν, αυτοί κρατούσαν το Σταθμό. Ίσως και αυτός να ήταν ένας επιπρόσθετος λόγος, πέραν των πολλών άλλων οι οποίοι ήδη αρκούσαν, ώστε ορισμένοι εκ των εκεί εργασθέντων (ο Δήμος είχε ήδη κλείσει το Σταθμό το 2006) να είναι Υποψήφιοι του Συνδυασμού μας και το 2006 και το 2010.
Όταν πλέον οι κ.κ. Μάριος Κατσουρός, Ντίνος Ξένος και η «Ένωση Πολιτών Σύρου», στις αρχές του 2000, αποκάλυπταν, επιστημονικά τεκμηριωμένα, το μέγεθος της παρανομίας γύρω από τα πολεοδομικό ζήτημα της Ερμούπολης, παρανομία που, εκείνη την περίοδο, επιβεβαίωσε με απόφασή του και το Συμβούλιο της Επικράτειας (2001), σκέφτηκα ότι η Σύρα έχει ανάγκη από μια αντίθετη σε αυτές τις «αυτοδιοικητικές πρακτικές» Δημοτική Κίνηση. Έτσι πήρα την πρωτοβουλία και μαζί με άλλους ιδρύσαμε, το 2002, την «Ερμού-Πόλη», που πήρε μέρος στις Εκλογές του 2006 και, ως «Σύρα με λογισμό και μ’όνειρο», του 2010, όταν 549 Συριανοί την τίμησαν και τις έδωσαν, βάσει του Νόμου, και εκπροσώπηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όλα τα ανωτέρω περί «ΚΟΣΜΟΣ 90», Πνευματικού Κέντρου κ.λπ. οι μεγαλύτεροι σε ηλικία Συριανοί τα γνωρίζουν – τα έχω πει δημοσίως, όταν ρωτήθηκα. Μόνον ο κ. Κ. Απέργης φαίνεται να τα «αγνοεί». Επειδή όμως δεν τα γνωρίζουν, προφανώς, οι νεότεροι ή όσοι συνδημότες μας ήρθαν στη Σύρα μετά το ’97-’98, γι’αυτό αναγκάζομαι να τα επαναλάβω. Αυτούς θεωρώ ότι σκοπεύει να «πληροφορήσει» ο κ. Κ. Απέργης. Όμως αυτοί οι άνθρωποι ενδιαφέρουν και εμάς, τη Δημοτική μας Κίνηση, ώστε να γνωρίζουν ποιος πραγματικά ήταν «ο υπάλληλος του κ. Δεκαβάλλα», ποιο ήταν το «έδεσμα» και τι μπορεί να σημαίνει και το «Ευτυχώς που ο ΚΟΣΜΟΣ 90 διατηρούσε, τουλάχιστον, λογιστήριο»: Φράσεις που τόσο εύκολα διατύπωσε ο «Αδέκαστος Κριτής των Πάντων» κ. Κ. Απέργης…..
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.