Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

ΙΟΣ Συνεχίζονται τα έργα συντήρησης στο Σκάρκο

Eντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης & Νήσων Αιγαίου 2007-2013 το έργο «Συντήρηση και επέκταση του αρχαιολογικού χώρου Σκάρκου Ίου» με προϋπολογισμό 400 χιλ. €.

O Σκάρκος, που βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ίου, είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος σε έκταση και καλύτερα διατηρημένος οικισμός της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου (2800-2300 π.Χ.) κατά την οποία άκμασε ο Κυκλαδικός πολιτισμός. Το 2008 πήρε το πρώτο βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Europa Nostra. Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί ελάχιστοι άλλοι οικισμοί της περιόδου αυτής, είναι πολύ μεγάλη η σημασία του για να γίνει γνωστή η πραγματική μορφή των κυκλαδικών κοινωνιών που δημιούργησαν τέχνη σε μια τόσο πρώιμη περίοδο.

Ο οικισμός διαθέτει οργανωμένο πολεοδομικό σχέδιο, σύστημα απορροής ομβρίων υδάτων και εντυπωσιακά διώροφα κτίρια. Στην περιοχή αυτή έχουν βρεθεί σφραγίδες, μαρμάρινα ειδώλια, μεταλλικά, οστέινα και λίθινα σκεύη και εργαλεία, εντυπωσιακά πήλινα και άλλα αντικείμενα, αρκετά από τα οποία εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ίου.
             
Το έργο προβλέπει:
·         την ανόρθωση και αρμολόγηση σε τοίχους κτιρίων του οικισμού
·         την επέκταση του ορατού αρχαιολογικού χώρου
·         την κατασκευή  διαδρόμου πορείας επισκεπτών και
·         την επισκευή, διαμόρφωση και εξοπλισμό υφιστάμενου λιθόκτιστου κτίσματος για τις ανάγκες του αρχαιολογικού χώρου

Το έργο θα υλοποιηθεί από την ΚΑ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.