Κυκλοφόρησε το τεύχος Νο 510 του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ και η πρόταση για τον πρώτο δύσκολο μήνα του φθινοπώρου βρίσκεται στο «editorial». Το αφιέρωμα του κινηματογράφου Αττικόν (9-15/9) σε ελληνικές ταινίες, που είναι εμπνευσμένες από παλιά και νεότερη ελληνική λογοτεχνία αποτελεί μία καλή ευκαιρία για σινεφίλ και όχι μόνο. Για να ξεκινήσει εμπνευσμένα η σαιζόν.
ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Κώστας Δ. Κυριαζής (1920-1991) Ο Κώστας Δ. Κυριαζής υπήρξε μαχητικός δημοσιογράφος, συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων και βαθύς γνώστης της βυζαντινής βιβλιογραφίας. Ανήκει στην «κλασική» σχολή του ιστορικού μυθιστορήματος με έμφαση στις ιστορίες του Βυζαντίου. Στο αφιέρωμα γράφουν οι: Κωνσταντίνος Ι. Δεσποτόπουλος, Αναστάσιος Δ. Καραγιάννης, Σταυρούλα Γ. Τσούπρου, Νίκος Κ. Κυριαζής.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Hans Küng – Οι μεγάλες κρίσεις θέτουν μεγάλα ερωτήματα Ο Hans Küng είναι γνωστός θεολόγος και φιλόσοφος, έχει αμφισβητήσει επανειλημμένως το αλάθητο του πάπα, αλλά εξακολουθεί να παραμένει ρωμαιοκαθολικός ιερέας. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος για μια Παγκόσμια Ηθική μίλησε στον Γιάννη Ν. Μπασκόζο, με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο Η αρχή των πάντων (εκδόσεις Ουρανός), το οποίο αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ θρησκείας και επιστήμης.
ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ: Ο ρόλος της φωτογραφίας στην ποίηση της Κικής Δημουλά – Η επίμονη παρουσία της φωτογραφίας στο έργο της ποιήτριας μας επιτρέπει να τη θεωρήσουμε ως ένα σταθερό χαρακτηριστικό της ποίησης και της ποιητικής της. Της Δέσποινας Παπαστάθη.
ΦΑΚΕΛΟΣ: Η καλλιέργεια της ευαισθησίας και της τέχνης – Η Μαρίζα Ντεκάστρο μιλά για την τέχνη και τη ζωτικότητά της, τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο ως μέσο αντίληψης, απεικόνισης, έκφρασης, επέμβασης και προτείνει βιβλία που χρησιμοποιούν ποικίλες παιδαγωγικές στρατηγικές για την κατανόηση της τέχνης από το παιδικό/νεανικό κοινό.
ΕΠΙΣΤΟΛΗ – Μια αιρετική άποψη για την αναγνώριση του Καραγκιόζη ως πολιτιστική μας κληρονομιά. Κριτικές παρουσιάσεις Ο Αλέξης Ζήρας γράφει για την Κική Δημουλά (Τα εύρετρα), Ο Γιώργος Ν. Περαντωνάκης για την Αθηνά Κακούρη (Με τα χέρια σταυρωμένα), ο Χρίστος Παπαγεωργίου για τον Διαμαντή Αξιώτη (Λάθος λύκο), ο Γιώργος Βέης για τον Μανόλη Πρατικάκη (Αφηγήματα ενός ψυχιάτρου), κ.ά.
ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ – Loughborough και Jabulani Η αγγλική πόλη Loughborough είναι γνωστή στην ακαδημαϊκή κοινότητα για το πανεπιστήμιό της. Έγινε όμως ακόμα πιο γνωστή καθώς στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου και στη δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης πραγματοποιήθηκε η έρευνα για το σχέδιο, το υλικό, την τεχνολογία και την αεροδυναμική της μπάλας ή οποία χρησιμοποιήθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου που διεξήχθη στη Ν. Αφρική. Όσο για τη λέξη «jabulani», πρόκειται για το όνομα της μπάλας και σημαίνει ευτυχία και χαρά, στη γλώσσα των Ζουλού. Δύο αξιόλογες βιβλιοθήκες που πέραν του λογοτεχνικού τους χαρακτήρα, προσφέρουν ορισμένες ιδιαίτερα πρωτότυπες υπηρεσίες.
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, ευπώλητα, κριτικογραφία, βιβλιοπαρουσιάσεις από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.