Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

«Συνεργασία» η συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου !!

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νοτίου Αιγαίου καταδικάζει την απαράδεκτη στάση του περιφερειάρχη, που λειτουργώντας ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε στα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην συγχώνευση του Νοσοκομείου Νάξου με το Νοσοκομείο Σύρου. Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα, υλοποιώντας αποφάσεις φορέων, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσει σε παραπέρα υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου. Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 1η Αυγούστου στην Νάξο, παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου υγείας Ν. Πολύζος, ο οποίος προσπάθησε να παρουσιάσει την συγχώνευση των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου ως «συνεργασία» !!! Στην ίδια παράσταση, αν και σε διαφορετικούς ρόλους, περιφερειακοί σύμβουλοι των παρατάξεων του ευρω – μονόδρομου και της «αγοράς» ( ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι) θέλησαν να παρουσιαστούν ως διαφωνούντες με την συγχώνευση των νοσοκομείων, ενώ συμφωνούν με την πολιτική που θέλει την υγεία εμπορεύσιμο προϊόν. Από κοντά και τοπικοί παράγοντες της Νάξου που επιχείρησαν να παρουσιάσουν την συγχώνευση ως «υποβάθμιση» της Νάξου, αποκρύπτοντας το γεγονός ότι οι συγχωνεύσεις και η διάλυση της δημόσιας υγείας δεν έχουν τοπικό χρώμα αλλά αποτελούν κεντρική πολιτική επιλογή κυβέρνησης και Ευρ. Ένωσης υπέρ των εμπόρων υγείας. Διαπιστώνοντας ότι η κακοστημένη παράσταση δεν έπεισε τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα ο κυβερνητικός περιφερειάρχης έχασε την ψυχραιμία του και χαρακτήρισε ως «τραμπούκους» τα μέλη της Επιτροπής, ενώ αντλώντας «επιχειρήματα» παγκαλικού τύπου κατηγόρησε τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου ως «υποκινητές».
Παρεμβαίνοντας η επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου Λ. Καφαντάρη τόνισε ότι μόνο ο ανυποχώρητος αγώνας του εργαζόμενου λαού μπορεί να σταματήσει την πολιτική διάλυσης της δημόσιας υγείας που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει χαράξει η ευρω - ενωσιακή πλουτοκρατία με την «Στρατηγική της Λισσαβόνας». Η πολιτική αυτή που έχει χαραχτεί πολύ πριν ξεσπάσει η καπιταλιστική κρίση έχει διπλό στόχο : από την μια να ελαχιστοποιήσει την δημόσια δαπάνη για την υγεία και από την άλλη να μεγιστοποιήσει τον τζίρο και τα κέρδη των επιχειρήσεων εμπορίας υπηρεσιών υγείας. Στην χώρα μας ο στόχος αυτός προσεγγίζεται διαχρονικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αφενός από την απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας ( δραματικές ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού που φτάνουν στις τριάντα χιλιάδες (30.000) κενές οργανικές θέσεις, ελλείψεις σε φάρμακα, αναλώσιμα και ιατρικό εξοπλισμό), και αφετέρου από την παράδοση των προμηθειών των νοσοκομείων στις επιχειρήσεις εμπορίας ιατροφαρμακευτικού υλικού που κυριολεκτικά καταληστεύουν τους πόρους για την υγεία.
Από την άλλη οι συνεχείς περικοπές στις καλύψεις υγείας των ασφαλιστικών ταμείων,αναγκάζουν τους εργαζόμενους να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να εξασφαλίσουν απαραίτητες καλύψεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για κάθε 100 € που δαπανώνται για λόγους υγείας στην χώρα μας, τα 57 € αφορούν σε άμεσες πληρωμές των εργαζομένων και τα 32 € πόρους των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ το κράτος εισφέρει τα υπόλοιπα 11 € από τους φόρους που εισπράττει ….
Οι επιχειρήσεις εμπορίας της υγείας ( ιδιωτικά νοσοκομεία, ιατρικά – διαγνωστικά κέντρα κ.λ.π ) αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους με ρυθμούς πολλαπλάσιους του επίσημου πληθωρισμού, ενώ π.χ. ο τζίρος τους την περίοδο 1997 έως 2005 αυξήθηκε κατά 150 % !!! Την ίδια στιγμή που τα κέρδη των εμπόρων υγείας εκτοξεύονται, τα εργασιακά δικαιώματα στο χώρο της υγείας καρατομούνται, ενώ με τις συγχωνεύσεις ανοίγει ο δρόμος ακόμη και για απολύσεις….
Ενδεικτικό του ποιόν υπηρετεί η πολιτική κυβέρνησης και Ευρ. Ένωσης για την δημόσια υγεία είναι το γεγονός ότι, με δαπάνη λιγότερη του 1 % όσων χαρίστηκαν στις τράπεζες την τελευταία διετία, θα μπορούσαν να καλυφτούν όλα τα κενά σε προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας ….
Αυτή είναι η πραγματική εικόνα της «δημόσιας» υγείας στην χώρα μας , εικόνα που έρχονται να «καλλωπίσουν» οι διάφοροι κυβερνητικοί υπάλληλοι αλλά και τα φερέφωνα της κυβέρνησης στην πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου. Αποτελεί πραγματική πρόκληση για τους νησιώτες αλλά και τους χιλιάδες καλοκαιρινούς παραθεριστές η εικόνα των απελπιστικά υποστελεχωμένων Κέντρων Υγείας, οι διακομιδές ασθενών με ψαροκάικα και αγροτικά, οι υπέρογκες δαπάνες για μετάβαση στο κέντρο αλλά και το φαινόμενο του να ξεφυτρώνουν όλο και πιο συχνά, ειδικά στα τουριστικά νησιά, ιδιωτικά παραμάγαζα υγείας, συχνά και με ελεγχόμενες διαδικασίες αδειοδότησης (….), «πατώντας» πάνω στις δραματικές ελλείψεις του δημόσιου συστήματος. Αποτελεί όμως ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση η στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στο Π.Σ. που, λειτουργώντας ως μακρύ χέρι της πολιτικής διάλυσης της δημόσιας υγείας, μιλά εισηγητικά για «αξιοποίηση» του εθελοντισμού (δηλαδή της τσάμπα εργασίας ) προκειμένου να στηριχτεί, δήθεν, η δημόσια υγεία και πρόνοια…. Προφανώς, καμία σχέση δεν μπορεί να έχει η εθελοντική προσφορά με την κάλυψη πάγιων αναγκών με απλήρωτη εργασία.
Όπως τόνισε η επικεφαλής του συνδυασμού της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου Λ. Καφαντάρη υπάρχει λύση που υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες :
·         Αποκλειστικά Δημόσιο , Δωρεάν Σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και την εργοδοσία.
·         Αυτοτελή υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής ( το σημερινό ΕΚΑΒ) συνδεδεμένη και με τα τρία επίπεδα του συστήματος υγείας με ειδικό σχεδιασμό για τον νησιώτικο χώρο.
·         Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στο χώρο της Υγείας.
·         Ανάπτυξη κρατικού Φορέα έρευνας , παραγωγής , εισαγωγής και διάθεσης φαρμάκων.
·         Πλήρη ανάπτυξη πρωτοβάθμιου , δευτεροβάθμιου και τριτοβάθμιου επιπέδου δημόσια υγείας με πυρήνα τα δημόσια κέντρα υγείας ( με τα παραρτήματα και τις αναγκαίες κινητές μονάδες ) και βασική υποδομή τα νοσοκομεία.
·         Κάλυψη όλων των αναγκών με προσλήψεις μόνιμου και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και λοιπού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων επικουρικών και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο υγείας, καθώς και κάθε συμμετοχής ασθενών σε καλύψεις, εισιτήρια κ.λ.π.
·         Καμία κατάργηση ή συγχώνευση νοσοκομειακής μονάδας ή κλινικής ή κέντρου υγείας. Καμία μείωση κρεβατιών.

Η απάντηση στο εύλογο ερώτημα για τους αναγκαίους πόρους, βρίσκεται στα κέρδη των επιχειρήσεων «υγείας» ( προμηθευτές, ιδιωτικά νοσοκομεία, διαγνωστικά κ.λ.π) , στον πακτωλό των πόρων που κατευθύνονται στο μεγάλο κεφάλαιο ( «αναπτυξιακά»κίνητρα, φοροαπαλλαγές, εισφοροαπαλλαγές, πακέτα «διάσωσης» τραπεζών, νατοϊκές στρατιωτικές προμήθειες και δαπάνες στο εξωτερικό, εξυπηρέτηση δημόσιου χρέους κ.λ.π.)
Είναι προφανές ότι μια τέτοια λύση αντιστρατεύεται συνολικά την πολιτική της «επιχειρηματικότητας» της ανταγωνιστικότητας και της «ελευθερίας» του κεφαλαίου που υπηρετούν, με επιμέρους διαφοροποιήσεις, κυβέρνηση, παρατάξεις και κόμματα του ευρω – μονόδρομου. Είναι επίσης προφανές ότι μια τέτοια λύση προς όφελος των λαϊκών αναγκών προϋποθέτει λαϊκό κίνημα, πεισμένο για το δίκιο του και αποφασισμένο να συγκρουστεί με στόχο όχι την «καλύτερη» διαχείριση αλλά την συνολική ανατροπή .
Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι με τον συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης Νοτίου Αιγαίου καλούν τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους των νησιών μας που υποφέρουν από την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρ. Ένωσης , να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για να μην περάσουν τα μέτρα για την κατεδάφιση της δημόσιας υγείας, έχοντας στο μυαλό ότι, μόνο με στόχους πλήρους ανατροπής της αντιλαϊκής πολιτικής, για την οικοδόμηση της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας, μπορούν να καλυφθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.