Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Nα ενισχυθούν οι δομές Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης στη Σύρο


            Ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Αναπηρία (Α.με.Α.) και Ατόμων με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες (Α.με.Ε.Ε.Α.) με την επωνυμία «ΔΙΚΑΙΩΜΑ» ιδρύθηκε το 2006 ως «Σύλλογος Στήριξης ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ» και αριθμεί πάνω από 150 μέλη. Στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η αλλαγή της επωνυμίας, καθώς και ο εμπλουτισμός των στόχων και δράσεων.
           
            Σκοπός του Συλλόγου μας είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ΑμεΑ & ΑμεΕΕΑ καθώς και των οικογενειών τους στις Κυκλάδες, η αξιοπρεπής διαβίωση, η ίση μεταχείριση και πλήρη δικαιώματα για αυτά τα άτομα.
            Σε μιαν ιδιαίτερα κρίσιμη για τη χώρα περίοδο τα Α.με.Α. και Α.με.Ε.Ε.Α. αντιμετωπίζουν ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο απόρριψης, παραγκωνισμού και αδιαφορίας, ενώ θα έπρεπε να είναι εξασφαλισμένη η προστασία των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Εστιάζοντας στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης, διαπιστώνουμε ότι σε όλη την Ελλάδα υπάρχει υποστελέχωση, ακόμη και δομές που απειλούνται με κλείσιμο ή ήδη έχουν κλείσει.
            Στο δικό μας νομό Κυκλάδων εντοπίζονται ορισμένα παρόμοια προβλήματα για τα οποία ζητούμε την αντιμετώπισή τους.
            Σας υπενθυμίζουμε πως το σχ. έτος 2010-11 έμειναν κενές οργανικές θέσεις σε τμήματα ένταξης δημοτικών σχολείων (1ου και 5ου Ερμούπολης), με συνέπεια τα παιδιά με αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των συγκεκριμένων σχολικών  μονάδων να φοιτήσουν χωρίς την ελάχιστη απαιτούμενη ειδική υποστήριξη, προβλεπόμενη από το σχετικό Νόμο 3699/2008.

            Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο Νόμο, άρθρο 2, §1, καθορίζεται ως υποχρέωση του Κράτους να παρέχει Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια. Έχοντας αυτό ως δεδομένο καθώς και τη διαπίστωση ότι έχουμε μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες που φοιτούν στα δημοτικά, διερωτώμαστε για ποιο λόγο δεν παρέχεται καμιά πρώιμη παρέμβαση στα νηπιαγωγεία της Σύρου τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια, όταν μάλιστα οι σύγχρονες επιστημονικές μελέτες συγκλίνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

            Ο Σύλλογός μας και το Διοικητικό Συμβούλιο, αποτελούμενο σχεδόν αποκλειστικά από γονείς Α.με.Α. και Α.με.Ε.Ε.Α., ζητούν:

·         Να τοποθετηθεί ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό όλων των απαιτούμενων ειδικοτήτων και ειδικό βοηθητικό προσωπικό στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης Σύρου, δεδομένου και του αυξημένου αριθμού εγγραφών για το σχ. έτος 2011-12.

·         Να εξασφαλιστεί και με εισήγηση του ΚΕΔΔΥ στις αρμόδιες υπηρεσίες η ίδρυση Ειδικού Νηπιαγωγείου στη Σύρο ή Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με οργανική θέση σε υπάρχουσα σχολική δομή προσχολικής εκπαίδευσης.

·         Την πάγια κάλυψη των θέσεων από εκπαιδευτικούς ειδικής αγωγής για όλα τα τμήματα ένταξης, λαμβάνοντας υπόψη  τεράστιες ανάγκες των οικογενειών. Υπάρχουν τμήματα που μια χρονιά λειτουργούν τμήματα ένταξης και την άλλη όχι, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μένουν κυριολεκτικά αβοήθητα.

·         Σε κάθε περίπτωση να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες ζωής στα νησιά μας, κάτι που και το Σύνταγμά μας κατοχυρώνει (άρθρο 101).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.