To Α' ΠεΣΥΠ Ν. Αιγαίου πραγματοποίησε το 2003 έρευνα-μελέτη με σκοπό να συγκεντρώσει δεδομένα για το προφίλ υγείας των κατοίκων των νησιών των Κυκλάδων που εξυπηρετούν στο σχεδιασμό δραστηριοτήτων πρόληψης και -προαγωγής της υγείας. Την έρευνα υλοποίησε για λογαριασμό του ΠεΣΥΠ το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.
Από τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης προέκυψαν στοιχεία για την κατάσταση υγείας και τις συμπεριφορές υγείας των κατοίκων των νησιών των Κυκλάδων, τη συχνότητα διεξαγωγής ορισμένων εξετάσεων που συνδέονται με την πρόληψη νοσημάτων και την υποκειμενική εκτίμηση των κατοίκων των νησιών για την υγεία και την ποιότητα ζωής. Η έρευνα διενεργήθηκε μέσω αυτοσυμπληρούμενου ερωτηματολογίου το β'εξάμηνο του 2003, σε επιλεγμένο δείγμα 650 ατόμων, ανδρών και γυναικών ηλικίας 30 έως 70 ετών.
Οι κάτοικοι των Κυκλάδων παρατηρείται ότι εκτίθενται και αυτοί στους ίδιους παράγοντες κινδύνου για την υγεία με όλους τους Έλληνες. Εν τούτοις συγκρίνοντας τα αποτελέσματα στις Κυκλάδες με αυτά αντίστοιχης έρευνας που έγινε στους κατοίκους της Αθήνας, περίπου την ίδια χρονική περίοδο, φαίνεται ότι οι Κυκλαδίτες σε γενικές γραμμές έχουν καλύτερη κατάσταση υγείας, ότι η έκθεση τους σε παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με την εμφάνιση ορισμένων νοσημάτων είναι μικρότερη και ότι αναπτύσσουν σε κάποιες περιπτώσεις θετική άποψη για την πρόληψη.
Ένα σημαντικό ποσοστό των ατόμων που ερωτήθηκαν εμφανίζει περισσότερους από έναν παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθειες και ορισμένες μορφές καρκίνου όπως αρτηριακή υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη, παχυσαρκία, μειωμένη σωματική άσκηση, κάπνισμα. Ειδικότερα:
· Το 26% εμφανίζει ένα από τους παράγοντες αυτούς, το 39% δύο, το 19% τρείς, το 4% τέσσερις και το 0,3% και τους πέντε παράγοντες.
· To 33% των ερωτηθέντων έχουν αυξημένη χοληστερόλη. Στην αντίστοιχη έρευνα στους κατοίκους της Αθήνας το ποσοστό αυτό βρέθηκε 43%.
· Το 24% των ερωτηθέντων έχουν υπέρταση. Το αντίστοιχο ποσοστό στους κατοίκους της Αθήνας είναι 30% περίπου.
· Το 50,6% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι παίρνει τουλάχιστον ένα φάρμακο ενώ το29,8% δηλώνει ότι παίρνει φάρμακα για την πίεση.
Το 66% των κατοίκων των Κυκλάδων είναι υπέρβαροι, ποσοστό που είναι υψηλότερο από αυτό των κατοίκων της Αθήνας που βρέθηκε γύρω στο 40%. Από την καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των Κυκλαδιτών προκύπτει ότι καταναλώνουν περισσότερο κόκκινο κρέας, αλλαντικά και αναψυκτικά και λιγότερο ψάρια, πουλερικά, όσπρια και σαλάτες.
Το 29% των ερωτηθέντων αναφέρει ότι δεν ασκείται ποτέ ενώ το 55% δηλώνουν ότι ασκούνται πάνω οπό τρεις φορές την εβδομάδα. Στην αντίστοιχη μελέτη της Αθήνας βρέθηκε ότι μόλις το 15% των ανδρών και γυναικών γυμνάζονται περισσότερο από τρεις φορές την εβδομάδα.
Το 30% των ερωτηθέντων δήλωσαν καπνιστές και από αυτούς το 35% βαρείς καπνιστές (πάνω από 20 τσιγάρα ημερησίως). Στη μελέτη των κατοίκων της Αθήνας βρέθηκε ότι καπνίζουν το 51% των ανδρών και το 39% των γυναικών.
Δεν παρατηρούνται ιδιαίτερα αυξημένα ποσοστά στην συνολική εβδομαδιαία κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Οι κάτοικοι των νησιών δεν υπερβαίνουν το διεθνώς συνιστώμενο όριο εβδομαδιαίας κατανάλωσης των 21 μονάδων για τους άνδρες και των 14 μονάδων για τις γυναίκες.
Το 6% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι δεν βουρτσίζουν τα δόντια τους ενώ από αυτούς που τα βουρτσίζουν το 27% δηλώνει ότι δεν το κάνει κάθε μέρα.
Ένα υψηλό ποσοστό των ερωτηθέντων έχει κάνει βασικές προληπτικές εξετάσεις όπως μέτρηση αρτηριακής πίεσης, χοληστερόλης, σακχάρου και καρδιογράφημα. Περίπου το 54% των γυναικών έχουν κάνει μαστογραφία και παπ-τεστ και το 37% των ανδρών εξέταση για καρκίνο του προστάτη.
Σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων, το 41 %, δηλώνει ότι η υγεία του είναι καλή ενώ το 27% πολύ καλή και το 5% άριστη. Το 30% περίπου των ερωτηθέντων φαινεται να επηρεάζεται, σε κάποιο βαθμό, στις καθημερινές δραστηριότητες του εξ αιτίας κάποιου προβλήματος υγείας ή συναισθηματικού προβλήματος.
Οι ερωτηθέντες κάτοικοι των νησιών των Κυκλάδων αξιολογούν ως προβλήματα υγείας που εμφανίζουν τη μεγαλύτερη συχνότητα και ταυτόχρονα ενδιαφέρουν από πλευράς δημόσιας υγείας και πρόληψης κατά σειρά τα λοιμώδη νοσήματα όπως η ιλαρά και η ερυθρά, την υπερχοληστερολαιμία, την αρτηριακή υπέρταση, τις ημικρανίες, την οσφυαλγία, τις οφθαλμικές παθήσεις όπως πρεσβυωπία και μυωπία, τις γαστρίτιδες, τα κατάγματα, τις αλλεργίες, το σακχαρώδη διαβήτη, τις λιθιάσεις του νεφρού, τις βρογχίτιδες, τον καρκίνο, τις ηπατίτιδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.