Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

EMΔΥΔΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Για τη συνέχεια της «διάλυσης» της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Σύρου

Κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της προεκλογικού περιόδου, αποφασίσαμε ως σύλλογος να αποφύγουμε κάθε δήλωση στον τύπο, προκειμένου να μην θεωρηθεί πολιτικός ο λόγος μας, ακόμη και αν αυτό σήμαινε ότι αφήσαμε αναπάντητες πολλές δηλώσεις του κ.Μπάϊλα και άλλων τοπικών θεσμικών παραγόντων. Άλλωστε, από τις 14 Ιουνίου του 2010, ο σύλλογός μας εξέδωσε έγγραφο με θέμα «Δελτίο τύπου για τη «διάλυση» της Διεύθυνσης Πολεοδομίας Σύρο», με το οποίο ζητούσαμε από τότε ο Νομάρχης Κυκλάδων να λάβει κάποια συγκεκριμένα μετρά και προβλέπαμε με ακρίβεια την εξέλιξη των γεγονότων. Αυτό που δεν μπορούσαμε όμως να προβλέψουμε, ήταν ότι θα φτάναμε στο σημείο να στοχοποιούνται οι υπάλληλοι από τον νομάρχη προκειμένου να αποφύγει τις ευθύνες του, αποκρύπτοντας μέρη των πραγματικών γεγονότων:

  • Στις αρχές του 2010 η ήδη υποστελεχωμένη πολεοδομία της Σύρου (30% του οργανο-
γράμματός της) χάνει δύο βασικά στελέχη της.
  • Στη συνέχεια, όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι (πλην δύο) βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα
με άνοιγμα λογαριασμών, έλεγχο περιουσιακών στοιχείων και κάλεσμα σε απολογία για
τις ενέργειές τους σε θέματα αυθαιρέτων στη Μύκονο.
  • Μέσα σε μερικούς μήνες, άλλοι δύο υπάλληλοι μετατάσσονται εκτός Σύρου και δύο ακό-
μη ξεκινούν αναρρωτική άδεια μακράς διάρκειας (εγκυμοσύνες). Η υπηρεσία χάνει έξι
μηχανικούς σε λιγότερο από έξι μήνες και βρίσκεται στο 20% της στελέχωσης.
·        Παράλληλα, 12 μηχανικοί βρίσκονται μέχρι σήμερα με μπλοκαρισμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, γεγονός που σημαίνει ότι διαβιώνουν μόνο με το βασικό μισθό τους από την νομαρχία, χωρίς να μπορούν σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο να έχουν την ασφάλεια να ανατρέξουν στις αποταμιεύσεις τους.
·        Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο νομάρχης ξεκίνησε ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ) για τους 5 υπαλλήλους που έμειναν, καλώντας τους να απολογηθούν για την καταγραφή καταγγελιών και αυθαιρέτων στη Μύκονο, με αποτέλεσμα επί μήνες να απασχολούνται οι μηχανικοί για να καταγράφουν εκκρεμότητες και ενέργειές τους στο θέμα που τους καλεί σε απολογία.
  • Παράλληλα, όλοι οι υπάλληλοι είχαν την «ευκαιρία» να ζήσουνε επί μήνες το δημόσιο
εξευτελισμό τους από τα τοπικά και κρατικά μέσα ενημέρωσης, διαλύοντας με τον τρόπο
αυτό κάθε ίχνος αξιοπρέπειας που μπορεί να τους είχε απομείνει.

Για όλα τα παραπάνω, επί έξι μήνες, προτείναμε λύσεις μέσω του τύπου. Αξίζει τον κόπο να
αναφέρουμε ότι ούτε μία φορά δεν μπήκε στον κόπο ο κ.Μπάιλας να συναντηθεί με το σύλλογό μας ή με τους υπαλλήλους του στην πολεοδομία, να συζητήσει τα προβλήματα της υπηρεσίας και να ζητήσει τη γνώμη τους για την επίλυσή τους. Ούτε μία συνάντηση, καθώς προεκλογικά πολλοί πολιτικοί του τόπου δεν ήθελαν να ταυτιστούν με την «αμαρτωλή» αυτή υπηρεσία και έτσι την απέφευγαν με κάθε τρόπο.

Είναι φανερό ότι η κατάσταση στην πολεοδομία Σύρου, είναι αποτέλεσμα μιας συνεχόμενης
αδιαφορίας από την πολιτεία, τραγικής υποστελέχωσης και ελλείμματος από την πλευρά της πολιτικής και υπαλληλικής διοίκησης. Χαρακτηριστικό της δυσλειτουργίας αυτής, είναι και η ταυτόχρονη απουσία μηχανικών τις ίδιες ημέρες, με κανονική ή εκλογική άδεια. Υπενθυμίζουμε ότι η έγκριση αδειών είναι αρμοδιότητα του προϊσταμένου και δική του ευθύνη είναι η εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας. Φυσικά, όταν σε μια υπηρεσία έχουν μείνει έξι μηχανικοί, και ο νομάρχης ενημερώνει εγγράφως ότι πρέπει να εξαντλήσουν την κανονική τους άδεια εντός του 2010, δεν είναι εύκολο να γίνει προγραμματισμός αδειών.

Ως προς το θέμα των αναρρωτικών αδειών, θεωρούμε ανεπίτρεπτο να συζητάμε την εγκυρότητα των ιατρικών γνωματεύσεων. Είναι εξευτελιστικό για τους υπαλλήλους και απαξιωτικό για τους ιατρούς, να γίνεται ακόμη και αναφορά για ΕΔΕ (!) προκειμένου να ελεγχθούν αν οι δύο γυναίκες υπάλληλοι είναι πράγματι σε εγκυμοσύνη, ή αν η υπάλληλος με συντριπτικό κάταγμα είναι ικανή ή όχι να εργαστεί. Εξαιρετικά εξευτελιστικές είναι επίσης και οι δηλώσεις του κ.Μπάιλα περί «λευκής απεργίας» της υπηρεσίας αυτής. Είναι εμπρηστικές και στρέφουν την ανεξέλεγκτη οργή του κόσμου ενάντια σε συγκεκριμένους υπαλλήλους, για αυτό και τον
καθιστούμε τον νομάρχη υπεύθυνο για ό,τι συμβεί.
Εμείς είχαμε ζητήσει από τον νομάρχη, τότε που ήταν δυνατή η μετακίνηση μηχανικών από
άλλες υπηρεσίες, να τοποθετήσει έναν έμπειρο (πολεοδομικά) πολιτικό μηχανικό, όμως ο νομάρχης προτίμησε να τοποθετήσει έναν ηλεκτρολόγο μηχανικό στην πολεοδομία, αδιαφορώντας για τις προτάσεις μας. Σήμερα, ζητάει μετακίνηση μηχανικών κατ εξαίρεση της νομοθεσίας χωρίς φυσικά να λαμβάνει υπόψη του ότι έχουν μείνει λιγότερες από 25 εργάσιμες ημέρες μέχρι τη μετάταξη των υπαλλήλων αυτών στην περιφέρεια νοτίου αιγαίου, λόγω του Καλλικράτη. Σε 25 ημέρες, ένας μηχανικός χωρίς καμία εμπειρία από πολεοδομική νομοθεσία, πόσες οικοδομικές άδειες θα μπορέσει να εκδώσει;
Ακόμη και σήμερα όμως με απλές λύσεις θα μπορούσε να εκτονωθεί μέρος των προβλημάτων της πολεοδομίας. Θα μπορούσε να συζητήσει επιτέλους ο κ.νομάρχης με την υπηρεσία του και με εμάς για το πως μπορεί να επιλύσει τα προβλήματα που μαστίζουν την πολεοδομία. Θα μπορούσε να σταματήσει τις ΕΔΕ που ξεκίνησε χωρίς λόγο εναντίον των μηχανικών ή έστω να δώσει παράταση στη διαδικασία 3-6 μήνες. Θα μπορούσε να δώσει εγγράφως εντολή για την αποκλειστική έκδοση αδειών στη Σύρο ώστε να μην εκτεθούν όσοι αφήσουν στην άκρη τις υπόλοιπες εκκρεμότητες. Θα μπορούσε επίσης να θέσει αυστηρό ωράριο στην τηλεφωνική επικοινωνία των πολιτών, προκειμένου να δώσει χρόνο για εργασία στο θέμα των οικοδομικών αδειών.
Παράλληλα κάνουμε μια έκκληση στους εμπλεκόμενους φορείς, να σταματήσουν τις όποιες
ενέργειες εξευτελίζουν ή τρομοκρατούν τους υπαλλήλους της υπηρεσίας αυτής, να σταματήσουν οι «δημόσιες δίκες - καταδίκες» και η οχλαγωγία με εκβιαστικές ή απειλητικές δηλώσεις. Τους καλούμε σε διάλογο και όχι σε κραυγές μονολόγου που δεν θα οδηγήσουν πουθενά, ενώ παράλληλα πυροδοτούν το κλίμα δημιουργώντας εντάσεις. Η στελέχωση μπορεί να αρκούσε για να λύσει το πρόβλημα, μερικούς μήνες πριν. Σήμερα όμως αυτή η λύση δεν αρκεί. Χρειάζεται διοικητική αλλαγή,ανάληψη πολιτικών ευθυνών μέσω εντολών και οδηγιών, καθώς και απόλυτη υποστήριξη ηθική και έμπρακτη για τις αλλαγές αυτές. Χρειάζεται και υπομονή, προκειμένου αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές να μπορέσουν να δώσουν σοβαρά αποτελέσματα, εν μέσω μιας πρωτόγνωρης διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας μας.

Καλούμε επίσης τους βουλευτές του νομού μας, τον νέο Περιφερειάρχη, το νομάρχη, το δή-
μαρχο του νέου δήμου Σύρου-Ερμούπολης και το σύλλογο μελετητών Σύρου, άμεσα σε συνάντηση προκειμένου να ακούσουν τις προτάσεις μας για τον τρόπο λειτουργίας της υπηρεσίας αυτής από το νέο έτος.
ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ, ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.