Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Εκδήλωση διαλόγου στη Σύρο: Πράσινες λύσεις και ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος

Ο Νίκος Χρυσόγελος, η Χριστίνα Ευθυμιάτου – Καρυστιναίου και οι υποψήφιοι με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ στη Σύρο (Νίκος Βαρθαλίτης, Βασιλική Νάκου, Στέφανος Λαρεντζάκης και Κυριακή Κυρίτση) και στη Μύκονο (Νίκος Ασημομύτης) συμμετείχαν στην εκδήλωση διαλόγου που συνδιοργάνωσαν μαζί με τους ΟΙΚΟΛΟΓΟΥΣ ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, στην Ερμούπολη, την Τρίτη 2/11 με θέμα “Οικονομική κρίση και πράσινες λύσεις για την οικονομία και την απασχόληση στο Ν. Αιγαίο. Η περίπτωση του ναυπηγοεπισκευαστικού κλάδου”. Στην εκδήλωση μίλησαν οι:      
ü  Γιάννης Στεφάνου, εκπρόσωπος επιχείρησης ΝΕΩΡΙΟΥ.
ü  Γεώργιος Πολυδούλης, πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου Ναυπηγείου Νεωρίου Σύρου.
ü  Αθανάσιος Βατίστας, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από τους συντάκτες έκθεσης για την κρίση στο ναυπηγοεπισκευαστικό κλάδο.
ü  Γεώργιος Μπενέτος, πρόεδρος Εμπορικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
ü  Γιάννης Ρούσσος, πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Χρυσόγελος, ενώ μεταξύ άλλων παρέμβαση έκανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σύρου κ. Μήτσικας. Το βασικό ομόφωνο συμπέρασμα της εκδήλωσης είναι ότι πρέπει να συνδεθούν οι επιμέρους πολιτικές ώστε να προωθηθούν με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο επενδύσεις στις πράσινες/ανανεώσιμες μορφές ενέργειας και περιβαλλοντικές υποδομές (αφαλατώσεις με συστήματα ΑΠΕ, επεξεργασία λυμάτων κ.α.) με τρόπο όμως που θα εξασφαλίζει ότι τα οφέλη θα παραμένουν στην τοπική  κοινωνία. Μέρος τουλάχιστον των υποδομών πρέπει να κατασκευαστεί τοπικά, ώστε να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας. Ο ναυπηγοεπισκευαστικός κλάδος και ιδιαίτερα το ΝΕΩΡΙΟ στη Σύρο μπορεί να αναλάβει μέρος αυτών των δραστηριοτήτων. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μπορεί να παίξει έναν ουσιαστικό ρόλο τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού όσο και διασφάλισης των αναγκαίων προγραμμάτων.
Ο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ,  Νίκος Χρυσόγελος, πρότεινε μάλιστα να δημιουργηθεί μια συμμετοχική εταιρία – με τη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, του Επιμελητηρίου, των εργαζομένων στο ΝΕΩΡΙΟ καθώς και της εταιρίας αλλά και των κατοίκων – που θα αναλάβει να προωθήσει τα σχέδια παραγωγής ενέργειας από πράσινες, ανανεώσιμες πηγές. Δεσμεύτηκε, επίσης, ότι ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θα αξιοποιήσουν όλες τις επαφές τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μεταφερθεί εμπειρία από ανάλογα σχήματα που λειτουργούν στην Δανία, τη Γερμανία και την Αυστρία.
Ακούστε όλες τις εισηγήσεις των συμμετεχόντων εδώ: http://wp.me/pZ7Bh-EO 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.