Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010

Διαβάζω, μηνιαία επιθεώρηση βιβλίου (τεύχος Νοεμβρίου 2010, Νο 512)

ΑΦΙΕΡΩΜΑ: Ίαν ΜακΓιούαν
Ο Ίαν ΜακΓιούαν είναι ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ήταν υποψήφιος 3 φορές για το βραβείο  Booker, το οποίο τελικά κέρδισε το 1998 για τη νουβέλα του Άμστερνταμ. 
Στο παρόν αφιέρωμα μιλάει στην Μικέλα Χαρτουλάρη και στον Ανταίο Χρυσοστομίδη (για την εκπομπή της ΕΡΤ «Κεραίες της εποχής μας») για το πώς ξεκίνησε να γράφει, τις εμμονές του και τους συναδέλφους του. 
Το αφιέρωμα επιμελήθηκε ο Λευτέρης Καλοσπύρος. Γράφει ακόμα η Μαρία Ξυλούρη.
  
   
3η Συνάντηση Πεζογράφων στην Πάτρα     
Με δύο  παρουσιάσεις κορυφαίων Ελλήνων  συγγραφέων, του Θανάση Βαλτινού και  της Ρέας Γαλανάκη, και δύο σημαντικές συζητήσεις πάνω σε σύγχρονα ζητήματα της λογοτεχνίας ολοκληρώθηκε η 3η Συνάντηση Πεζογράφων στην Πάτρα, που διοργάνωσαν το περιοδικό Διαβάζω, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πάτρας και το ηλεκτρονικό περιοδικό Διαπολιτισμός. Ολόκληρο το κείμενο της ομιλίας του Αλέξη Ζήρα για τη Ρέα Γαλανάκη.    
Εκδήλωση  του Διαβάζω για  τον ποιητή Νάνο Βαλαωρίτη    
Ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης ήταν το τιμώμενο πρόσωπο σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το περιοδικό Διαβάζω στις 12 Οκτωβρίου.   
Την πορεία του αιρετικού ποιητή, του λογοτέχνη που έχει καλλιεργήσει όλα τα είδη γραφής, ποίηση, πεζογραφία, θέατρο και δοκίμιο, παρουσίασε ο κριτικός λογοτεχνίας και μεταφραστής Βίκτωρ Ιβάνοβιτς στο κείμενο που δημοσιεύεται με τίτλο: «Ο Νάνος Βαλαωρίτης, ήτοι η «άλλη» Ελλάδα».     
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Ευγενία Φακίνου – Ένα ζευγάρι αντιθέσεων    
Η Ευγενία  Φακίνου μας «ξεναγεί» στο τελευταίο της μυθιστόρημα Οδυσσέας και Μπλουζ (εκδόσεις Καστανιώτη) και μας συστήνει το πρωταγωνιστικό της ασύμβατο δίδυμο. Της Ελισάβετ Σπαντιδάκη.        
60 χρόνια Peanuts   
H Λήδα Τσενέ παρουσιάζει το δημοφιλές κόμικ Peanuts που φέτος έκλεισε 60 χρόνια παρουσίας.     
Κριτικές  παρουσιάσεις     
Ο Γιώργος  Ν. Περαντωνάκης μιλάει για τη Μάρω Δούκα (Το δίκιο είναι ζόρικο πολύ), ο Χρίστος Παπαγεωργίου για τον Νίκο Α. Μάντη (Το χιόνι του καλοκαιριού), ο Δημήτρης Β. Τριανταφυλλίδης για τον Γκαζμέντ Καπλάνι (Με λένε Ευρώπη), κ.ά.     
Στο τεύχος ακόμα θα βρείτε όλες τις μόνιμες στήλες: σχόλια, από μήνα σε μήνα, courier, θερμιδωριανά οξύτονα, ζενερίκ, ως αναγνώστης, για τα παιδιά, χωρίς προϋπηρεσία, comics, ο περιοδεύων, ευπώλητα, κριτικογραφία, βιβλιοθήκες, και βιβλιοπαρουσιάσεις από την πρόσφατη εκδοτική παραγωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.