Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Συντονιστικό Σωματείων Κυκλάδων:"Το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε !¨"

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 10.30 π.μ. στην Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου (λιμάνι)



Εργαζόμενη, Εργαζόμενε, Νέες και Νέοι,



Την 1η Μάη του 1886, περίπου 100.000 εργάτες του Σικάγο διαδήλωναν στην πόλη τους, σε μια ημερομηνία που θα έμενε στην Ιστορία ως η Εργατική Πρωτομαγιά, διεκδικώντας το 8ωρο και το να μην ζουν μόνο για να δουλεύουν. Έκτοτε, το 8ωρο, οι Συλλογικές Συμβάσεις, η κοινωνική ασφάλιση, η άδεια μητρότητας, η άδεια, οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, όλα τα δικαιώματα και συνολικά το εργατικό δίκαιο, δεν χαρίστηκαν, αλλά κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες, με θυσίες και αίμα, μέσα από μια μακρά διαδρομή του εργατικού κινήματος. Από το Μάη του 1886, στην εργατική εξέγερση της Θεσσαλονίκης το 1936 και τη θυσία των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης ενάντια στο φασισμό - ναζισμό το 1944 στην Καισαριανή, η εργατική Πρωτομαγιά σηματοδοτεί πάντα την πάλη της εργαζόμενης πλειοψηφίας για χειραφέτηση, δημοκρατία και κοινωνικά δικαιώματα.
 


Σήμερα, 128 χρόνια μετά, τα δικαιώματα όλων γυρίζουν πολύ πίσω, στην εποχή και πάλι του Σικάγο ή και πιο πίσω ακόμη. 128 χρόνια μετά, οι εργαζόμενοι ζουν την βαρβαρότητα της πιο σκληρής επίθεσης του κεφαλαίου, που θέλει να πάρει την ιστορική ρεβάνς και να επαναφέρει τους εργαζόμενους στον εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα. Κεφάλαιο και εργοδοσία, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζουν την απελευθέρωση των απολύσεων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, του δημόσιου Σχολείου και του δημόσιου Νοσοκομείου. Στο όνομα της “αξιολόγησης” και της “αναδιάρθρωσης” του δημόσιου τομέα, ξεκίνησαν τις πρώτες αναίτιες απολύσεις, εδώ και ένα αιώνα, δημοσίων υπαλλήλων, αρχίζοντας από τους εκπαιδευτικούς. Καταργούν γενικότερα όλα τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά, ξεπουλούν αέρα, στεριά και θάλασσα στο όνομα της “ανάπτυξης”, χτίζοντας τη γη της επαγγελίας για τους εργοδότες και ανοίγοντας τις πύλες της κόλασης για τους εργαζόμενους.




Με τα περίφημα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, τύπου “κοινωφελούς” εργασίας, “ωφελουμένων”, voucher, “μαθητείας”, ενοικίασης εργαζομένων κλπ, που τα προωθούν όχι μόνο στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στους δήμους και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, μετατρέπουν όλη τη χώρα σε μια απέραντη Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ) φτηνής, ευέλικτης, ενοικιαζόμενης στρατιάς εξαθλιωμένων ανθρώπων, χωρίς δικαιώματα. Παράλληλα, επιχειρούν την αφαίρεση των εργατικών ελευθεριών και την ποινικοποίηση των εργατικών διεκδικήσεων, βάζουν στο στόχαστρο τη συνδικαλιστική δράση, σχεδιάζουν να βάλουν χέρι στο δικαίωμα της απεργίας, γιατί θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς συνδικάτα, για να μπορούν να τους ξεζουμίζουν χωρίς εμπόδια.



Έτσι, σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, είναι ανάγκη να συνδέσουμε τους τωρινούς αγώνες των εργαζομένων με τους εργατικούς αγώνες στο Σικάγο. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, που δεχόμαστε σήμερα την πιο σφοδρή και ανελέητη επίθεση του κεφαλαίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, έχουμε ανάγκη την οργάνωση, την ενότητα, την αλληλεγγύη μας, για να αγωνιστούμε.



Γιατί το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε ! Γιατί την Ιστορία τη γράφουν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους ! Για αυτό και πρέπει η φετινή Πρωτομαγιά να είναι η απαρχή των νέων συντονισμένων μας αγώνων ενάντια στη βαρβαρότητα που μας ετοιμάζουν. Πρέπει να είναι η αφετηρία της ανυποχώρητης ταξικής μας πάλης για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας και της εξαθλίωσης.



ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΕΕ – ΔΝΤ – ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ !

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ !



ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ !

Συντονιστικό Σωματείων και Εργαζομένων στις Κυκλάδες



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.