Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Διαμαρτυρία αμμοβολιστών Σύρου για επιδοτούμενα σεμινάρια



Με έγγραφό του το  Σωματείο Αμμοβολιστών Σύρου διαμαρτύρεται προς τους αρμόδιους υπουργούς για τον αποκλεισμό της Σύρου και των Κυκλάδων από τα επιδοτουμενα προγράμματα επιμόρφωσης για την πιστοποίηση των επαγγελμάτων του κλάδου .Στην επιστολή αναφέρεται:


"κ. κ. Υπουργοί,
 με έκπληξη πληροφορηθήκαμε μέσω του τοπικού παραρτήματος του ΙΝΕ ΓΣΕΕ ότι η Σύρος  και οι Κυκλάδες αποκλείονται, προς το παρόν, από την υλοποίηση των   επιδοτούμενων  σεμιναρίων   του  επιχειρησιακού  προγράμματος   Ε.Π.Α.Ν.Α.Δ., παρότι σε επαφές του προέδρου του Σωματείου μας και του τότε γραμματέα του  Ε.Κ. Κυκλάδων με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ  τον Οκτώβρη του 2013, είχαμε λάβει  σχετικές διαβεβαιώσεις από στελέχη του Υπουργείου Εργασίας, για υλοποίηση σχετικού προγράμματος  που θα αφορά στην πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων του κλάδου μας ,κατά το παράδειγμα του Περάματος.
Πρόσφατα ενημερωθήκαμε  εγγράφως , από τον Δ/ντή του ΙΝΕ ΓΣΕΕ,  κ. Β. Παπαδόγαμβρο, ότι λόγω  υπέρβασης του σχετικού προϋπολογισμού  του Ε.Π.  (Ε.Π.Α.Ν.Α.Δ.)  « μπορεί να γίνουν νέες εντάξεις προγραμμάτων, μετά τον Ιούνιο του 2014» και εφόσον διαπιστωθούν μη υψηλοί ρυθμοί απορροφητικότητας  ήδη εγκεκριμένων προγραμμάτων. Ο ισχυρισμός αυτός φαντάζει μη πραγματικός , καθώς κανένα συγκεκριμένο   χρονοδιάγραμμα δεν δόθηκε ούτε καν οι ενέργειες προετοιμασίας – ωρίμανσης.  Παράλληλα προξενεί απορίες το γεγονός ότι ενώ  για την υλοποίηση  σχετικού προγράμματος στην Σύρο, οι ενέργειες ( υποβολή σχετικών στοιχείων) από πλευράς μας , σύμφωνα με τις οδηγίες των υπηρεσιακών παραγόντων, είχαν γίνει το Οκτώβρη του 2013, το αντίστοιχα προγράμματα ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο του 2014, χωρίς την Σύρο και με υπερκαλυμμένο – εξαντλημένο τον διαθέσιμο προϋπολογισμό.
  Ταυτόχρονα πληροφορηθήκαμε από υπηρεσιακούς παράγοντες, , ανεπίσημα, ότι τοπικοί παράγοντες παρενέβησαν δηλώνοντας, εντελώς ανακριβώς, μη ετοιμότητα των σχετικών τοπικών δομών,  προκειμένου η τυχόν υλοποίηση αντίστοιχου προγράμματος να πραγματοποιηθεί υπό τον έλεγχο νέας διοίκησης του Ε.Κ. Κυκλάδων με προφανείς σκοπούς.
Επιπρόσθετα η όλη προσπάθεια φέρεται να αφορά μόνο τους  συναδέλφους εργαζόμενους  στο τοπικό ναυπηγείο, ενώ το αρχικό αίτημα αφορούσε σε όλους του εργαζομένους και ανέργους του κλάδου.

Επειδή το «φαινόμενο» των επιλεκτικών ενισχύσεων σε εργαζόμενους της Σύρου, όπως  πολύ καλά γνωρίζει ο κ. Υπουργός  Εργασίας,  έχει προηγούμενο με την  έκτακτη ενίσχυση των 1.000 ευρώ  για τους εργαζόμενους  στην ναυπηγοεπισκευή, που στην Σύρο δόθηκε   μόνο στους  εργαζόμενους του Ναυπηγείου Σύρου με σχέση αορίστου χρόνου, ενώ αποκλείστηκαν οι έκτακτοι εργαζόμενοι, παρόλο που απασχολούνται, όταν καλούνται, αποκλειστικά στο Νεώριο.
Το γεγονός της άδικης αντιμετώπισης των συναδέλφων έχει αναγνωριστεί  και από τον κ. Υπουργό Εργασίας κατά την επίσκεψή του  στη Σύρο το  Σεπτέμβριο του 2013, σε έκτακτη σύσκεψη παρουσία του προέδρου του Σωματείου μας και του τότε γραμματέα του  Ε.Κ. Κυκλάδων. Στην ίδια σύσκεψη ό κ. Υπουργός είχε δεσμευτεί για την ανασκευή αυτής της αδικίας στο άμεσο μέλλον.

 Επειδή  οι εργαζόμενοι του κλάδου μας, τόσο στη Σύρο , όσο και στις Κυκλάδες , μαστίζονται από την ανεργία, ενώ όσοι  βρίσκουν έστω λίγα μεροκάματα  αντιμετωπίζουν την κακοπληρωμένη ή και την απλήρωτη εργασία, επισημαίνουμε ότι υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης  μέτρων στήριξης αλλά και υποβοήθησης επανένταξης στην αγορά εργασίας, έστω με τους νέους, εξαιρετικά δυσμενείς, όρους που μας έχουν επιβληθεί.
Με αυτό το σκεπτικό αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες , για την άμεση ένταξη της Σύρου και των Κυκλάδων στα προγράμματα του Ε.Π. Ε.Π.Α.Ν.Α.Δ. ή άλλου αντίστοιχου προγράμματος".

ΕΝΩΣΗ ΥΦΑΛ/ΣΤΩΝ – ΜΑΤΣΑΚ/ΣΤΩΝ
ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΩΝ & ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ  ΣΥΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.