Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ-ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ : Αγώνας για να ακυρωθούν οι πολιτικές του Μνημονίου


Μέσα σε έναν χρόνο διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ τα πάντα έχουν αλλάξει δραματικά στην χώρα μας.
Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες μίας πρωτοφανούς επίθεσης σε κάθε μορφή κοινωνικού κράτους, σε οτιδήποτε έχει κατακτηθεί με αγώνες και θυσίες από τους εργαζομένους. Μίας επίθεσης σε οτιδήποτε μπορούσε να διασφαλίσει -έστω και στοιχειωδώς- τη δυνατότητα μίας αξιοπρεπούς διαβίωσης σε εκατομμύρια συμπολίτες μας αλλά και τη δυνατότητα να ελπίζουν σε ένα καλύτερο αύριο.

Αυτοί που μείωναν συνεχώς τους φορολογικούς συντελεστές στα κέρδη των επιχειρήσεων, στερώντας από το κράτος έσοδα τουλάχιστον 95 δις ευρώ σε μια δεκαετία, που έκαναν τα στραβά μάτια στη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή του κεφαλαίου και χάρισαν εκατομμύρια σε τράπεζες, εφοπλιστές και μεγαλοεκδότες, σήμερα ζητάνε από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους πιο αδύναμους ελεύθερους επαγγελματίες να πληρώσουν την κρίση.

Ο Προϋπολογισμός του 2011, υπαγορευμένος από την τρόϊκα και το ΔΝΤ, δεν κάνει τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από το να χαράζει τις κατευθύνσεις για την πλήρη αποδόμηση της ελληνικής κοινωνίας, με σκοπό μέσα στο 2011 να μην μείνει τίποτα που να θυμίζει κοινωνικό κράτος, εργατικές κατακτήσεις και εργασιακά δικαιώματα. Και επίσης με τα νέα εισπρακτικά μέτρα που προσεγγίζουν τα 15 δις, η ελληνική οικονομία βυθίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής διάλυσης.

Πιο συγκεκριμένα:
·                     Οι δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας περικόπτονται κατά 20% (1,25 δις) φτάνοντας στο εντυπωσιακό 2,9% του ΑΕΠ, ενώ αν αφαιρέσουμε τις δαπάνες του Υπουργείου που αφορούν τα «θρησκεύματα», το ποσοστό αυτό φτάνει το 2,75%! Η κυβέρνηση δείχνει και εδώ την αφερεγγυότητά της, αφού προεκλογικά είχε δεσμευτεί για πρόσθετη χρηματοδότηση 1 δις € από τον πρώτο χρόνο στην κατεύθυνση 5% ΑΕΠ στο τέλος της τετραετίας.
·                     Οι δαπάνες για την Υγεία μειώνονται κατά 1,4 δις! Οι περικοπές αυτές, τη στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις στο ΕΣΥ, καταδικάζουν σε διάλυση τη δημόσια υγεία και πριμοδοτούν του ιδιώτες που αποκομίζουν τεράστια κέρδη σε βάρος των ασθενών.
·                     Οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται κατά 700 εκατ. σε σχέση με όσα προέβλεπε το Μνημόνιο για το 2010. Ένα χρόνο διακυβέρνησης και μόλις τώρα αναγγέλλει κατάθεση νομοσχεδίου για νέο Αναπτυξιακό Νόμο. Σε περίοδο βαθιάς ύφεσης, η κυβέρνηση έχει  αδρανοποιήσει τα  ισχυρά εργαλεία για ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας.
·                     Μειώνονται σημαντικά οι αποδοχές χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχοι θα οδηγηθούν στην ανεργία, αφού οι συμβάσεις τους δεν ανανεώνονται. Η επίθεση στους δημοσίους υπαλλήλους (που η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των φερέφωνων της τους ταυτίζει με την αιτία όλων των δεινών του τόπου) θα συνεχιστεί με απολύσεις, μετατάξεις και εξαναγκασμό σε εθελούσια έξοδο, ως αποτέλεσμα των συγχωνεύσεων των ΟΤΑ (Καλλικράτης), Οργανισμών του Δημοσίου και ΔΕΚΟ.
·                     Αυξάνονται, σε περίοδο περικοπών του δημοσίου, οι δαπάνες για αμυντικούς εξοπλισμούς!
Όσον αφορά τους φόρους:
·                     Η φορολογία επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα αφού η αύξηση των εσόδων βασίζεται κυρίως στην κοινωνικά άδικη έμμεση φορολογία (60% των φορολογικών εσόδων προέρχονται μόνο από τους έμμεσους!).
·                     Ο χαμηλός ΦΠΑ αυξάνεται από 11% σε 13% (με αντίστοιχες συνέπειες στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ).
·                     Οι αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης σε τσιγάρα και αλκοόλ και η εξίσωση της φορολογίας πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης θα επιφέρουν μεγάλο πλήγμα στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
·                     Την ίδια στιγμή που αυξάνεται η φορολογία για τα πιο αδύναμα εισοδηματικά στρώματα, οι φορολογία των κερδών των επιχειρήσεων μειώνεται από 24% σε 20%! Και παρά τα ψέμματα του ΣΕΒ και των ΜΜΕ για το αντίθετο, η Ελλάδα με βάση τα στοιχεία της Eurostat έχει από τις χαμηλότερες φορολογίες του κεφαλαίου στην Ευρώπη, πολύ χαμηλότερη από χώρες με πολύ υψηλότερη ανταγωνιστικότητα!

Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρόθυμη πάντα να συνεργαστεί με την τρόϊκα και του εργοδότες, θεσμοθετεί την υπερίσχυση των επιχειρηματικών συμβάσεων εργασίας έναντι των κλαδικών δίνοντας πλέον την χαριστική βολή στο οικογενειακό εισόδημα και προσφέροντας στους εργοδότες το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο. Με το ψευδεπίγραφο δίλημμα «μειώσεις μισθών ή ανεργία» ή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συσκοτίζει το γεγονός ότι ούτε απολύσεις είναι ανάγκη να γίνουν, ούτε μισθοί να μειωθούν, με την προϋπόθεση ότι η εργοδοσία θα μειώσει τα τεράστια κέρδη που έχει συσσωρεύσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με την υπερίσχυση των επιχειρηματικών συμβάσεων εργασίας ανοίγει ο δρόμος για τη γενικευμένη παραβίαση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων, για μισθούς πείνας και για νέα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τελικό στόχο την κατάργηση του κατώτερου εγγυημένου μισθού και τη γενίκευση των ατομικών συμβάσεων εργασίας.

Το προαναγγελθέν νομοσχέδιο για τις ΔΕΚΟ, όπως έχει διαταχτεί από την Τρόικα προωθείται με ταχύτατους ρυθμούς. Για όλα τα δεινά και τα ελλείμματα των ΔΕΚΟ, στοχοποιούνται, διαπομπεύονται και εξοντώνονται αποκλειστικά και μόνο οι εργαζόμενοι Οι μισθοί πετσοκόβονται στη λογική της απόλυτης ισοπέδωσης προς τα κάτω. Οι Συλλογικές Συμβάσεις και οι Κανονισμοί Εργασίας καταργούνται εν ριπή οφθαλμού. Καμιά κουβέντα για τις πελατειακές πρακτικές, τις απίθανες σπατάλες, τη συνεχιζόμενη κακοδιαχείριση, τις προμήθειες, τις υπερτιμολογήσεις και τις υπεργολαβίες στις ΔΕΚΟ. Στόχος είναι οι εργαζόμενοι και όχι η εξυγίανση των δημόσιων οργανισμών.
Οι πολιτικές της κυβέρνησης και τη τρόϊκας είναι καταδικασμένες να αποτύχουν να διασώσουν την ελληνική οικονομία, γιατί στην πραγματικότητα ούτε καν το επιθυμούν! Όπως προκύπτει από τον Προϋπολογισμό του 2011, μοναδικός στόχος της οικονομικής πολιτικής και για το επόμενο έτος θα είναι η διάσωση των δανειστών μας και του μεγάλου κεφαλαίου. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η τρόικα όχι μόνο επιμένουν να αγνοούν αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, αλλά καταστρώνουν προϋπολογισμούς που οδηγούν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και την καταστροφή και προδιαγράφουν μία νέα πραγματικότητα πολύ διαφορετική από τα συμφέροντα των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των ανέργων.

Και δεν φτάνουν όλα αυτά... Οι υπαίτιοι αυτής της κατάστασης έχουν το θράσος να απευθύνονται στο λαό και να ζητάνε «εθνική συναίνεση» στις πολιτικές του Μνημονίου. Ο ΣΕΒ, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές και όλοι όσοι είδαν τα κέρδη τους να εκτινάσσονται επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ κάνουν έκκληση, από κοινού με τα στελέχη της κυβέρνησης Παπανδρέου, «να πρυτανεύσει η λογική και να συμβάλλουμε όλοι στον εθνικό μας στόχο».

Η απάντηση είναι μία ...
 Αγώνας για να ακυρωθούν οι πολιτικές του Μνημονίου
 Αγώνας για να εξασφαλίσουμε στις επόμενες γενιές ένα καλύτερο μέλλον
Είναι ο πιο κρίσιμος αγώνας για την εργασία και το κοινωνικό κράτος.
Γιατί τα συλλογικά προβλήματα επιδέχονται μόνο συλλογικές λύσεις.
Η μαζική και οργανωμένη απάντηση της κοινωνίας είναι αυτή που τρομάζει την κυβέρνηση και την τρόϊκα.
Είναι αυτή που τρομάζει όσους γίνονται συνήγοροι των εργοδοτών στα βραδινά δελτία ειδήσεων και στις εφημερίδες τους.
Είναι ένας αγώνας που δεν μπορεί να δοθεί από τον καναπέ,
αλλά μόνο μέσα από τις αγωνιστικές διεκδικήσεις.
Είναι ένας αγώνας που μας αφορά όλους και πρέπει να δοθεί από όλους μας.


ΟΛΟΙ
στην ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
 στις 15 Δεκέμβρη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.