Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Eκλογική διακήρυξη της Αυτόνομης ομάδας καθηγητών– Αγωνιστικής συσπείρωσης

[Στην Ελλάδα]... το επάγγελμα του δασκάλου είναι το αθλιέστερο και το πιο περιφρονημένο από το κράτος και την κεφαλαιοκρατία... ο δάσκαλος είναι ένας πεινασμένος και κουρε­λιασμένος μάρτυρας... από τον προϋπολογισμό του κράτους το 2,8% προορίζεται για την εκ­παίδευση...
Διεθνής των εκπαιδευτικών
Παρίσι 1926
Συνάδελφοι
Τρεις μήνες μετά την περικοπή των μισθών μας η νέα σχολική χρονιά μας έφερε, τρια­ντάρια τμήματα, άδεια ταμεία σχολικών επιτροπών και τριπλασιασμό  της ελαστικής εργασίας στην εκπαίδευση: Αναπληρω­τές , ωρομίσθιοι, να και οι νέοι κατεργάρηδες στη γα­λέρα της εκπαίδευσης , οι ΑμΩ. Κι όλοι μαζί, ακόμα πιο απο­ξενωμένοι από το «προϊόν» που πα­ράγουμε , ακόμα πιο απαξιωμένοι επι­στημονικά, διοχετεύουμε με το στανιό σε αθώα εφηβικά μυα­λά μια συλ­λογή δεξιοτήτων , μια κατα­κερματισμένη «γνώση»   που δεν είναι η δική μας , αξιολο­γούμενοι για το αν πιάσαμε την νόρμα της παραγωγής με μι­σθούς που αρχίζουν από 200. Η εκπαί­δευση σε όρους κόστους – απόδοσης , η εκπαίδευση εμπόρευμα.
Σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και φόρα των αστικών τάξεων, ψέλνουν το ίδιο τροπάρι σε όλους τους ήχους:«Κατάρτιση όχι Παιδεία, Επιχειρήσεις Υπηρεσιών Εκπαίδευσης όχι Πανεπιστή­μια».  Ξεχάστε λοιπόν τα Πανεπιστημιακά πτυχία σε μια επιστήμη που ξέρατε, τώρα δε­ξιότητες:  πα­κέτα μα­θημάτων σούπα, που ισχύουν για 5 – 6 χρόνια, λίγο απ' όλα και τίποτα κι ερ­γασιακό δι­καίωμα ουδέν. Κι όταν το «πτυχίο» πολυκαιρίσει, πλη­ρώνεις τα δίδακτρα για την ανανέωσή του, ή το χάνεις: από το 6ο επί­πεδο ( Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση) υποβιβάζεσαι στο 5ο επίπεδο πιστοποίη­σης. Είναι πλέον ορα­τό: Δεν θα μπο­ρέσουμε να σπουδάσουμε τα παιδιά μας.
Και τα σχολεία μας κρανίου τόπος, αβίωτα για μαθητές και καθη­γητές. Οι επιχει­ρήσεις θέλουν να φορτώσουν το κόστος εκπαίδευσης του προ­σωπικού τους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Καθώς λοιπόν το κράτος αποσύρεται από την παι­δεία για να ταΐσει με τους φόρους μας τον ελληνι­κό καπι­ταλισμό, μεταθέτει το κόστος της εκπαίδευσης στις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή στα νοικοκυ­ριά. Τα σχολεία πα­σάρονται στους δήμους χωρίς μεταφορά πόρων. Το «νέο σχολείο» της Διαμαντο­πούλου επικαθορί­ζεται  από τις τοπικές επιχειρήσεις, τα κέφια των διεφθαρμένων Καλλικράτειων Δήμων – Μαμούθ  και τις πολιτικές - οικονομικές ορέξεις  του τοπικού παράγοντα της αρπα­χτής. Και για να γίνει καλύτερα η δουλειά να κλείσουν και κάμποσα σχολεία στα νησιά μας, όπως το 2ο Λύκειο και το ιστορικό 1ο γυμνάσιο της Σύρας.
Τα νέα σχολικά προγράμματα, περιέχουν απλώς τουβλάκια πληροφορίας κάτω από τα οποία τρα­βάνε την γραμμή της πρόσθεσης. Τα λυκειακά νέα προγράμματα , σκιτζίδικη ξεπατικω­σούρα του   International Bacalauréat,  προϋποθέτουν πολύ μεγάλες σχολικές μο­νάδες για να να γεμίσουν τα  τριαντάρια τμήματα των πολλαπλών επιλογών, και να που κουμπώνουν με τις καταργήσεις σχολι­κών μονάδων! Για να καταστείλουν τις αντιδράσεις, στέλνουν κυριολεκτικά κατά εκατοντάδες τους μα­θητές στα δικαστήρια από τον Έβρο μέχρι τη Λάρισα, στήνουν ΕΔΕ στα Τρίκαλα και στην Κε­φαλλονιά σε «κακούς» συνδικαλιστές που δεν είναι σαν τους άλλους τους «καλούς» της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που, «υγιώς» και «εθνικώς» σκεπτόμενοι βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση.
Καθώς η καπιταλιστική κρίση βαθαίνει,  το κεφάλαιο δεν αρκείται στους φτηνότερα καταρτισμένους, αναλώσιμους εργαζόμε­νους. Αγωνιώντας να αυξήσει τα ποσοστά κέρδους, ζητά φθηνότερη εργασία. Έτσι, οι δύο και κάτι μισθοί που «συ­νεισφέραμε» τον Μάιο στις τσέπες των καπιταλιστών, δεν είναι αρ­κετοί. Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος που εκείνοι δημιούργησαν, κλέβοντας  τον κόπο των πολ­λών, δημόσιους πόρους, ασφαλιστικά ταμεία, φοροδιαφεύγοντας και φοροαπο­φεύγοντας, κραυ­γάζουν: μι­κρότεροι μισθοί, περισσότεροι άνεργοι, ιδιωτική υγεία, ιδιωτι­κή παιδεία, ιδιωτική κοινω­νική πρόνοια. Λουκέτα σε σχολεία και νοσοκομεία. Ταυτόχρονα στο πο­λιτικό επίπεδο, το κράτος εξοπλίζε­ται νομικά και δηλώνει τις προθέσεις του:
- Τέρμα το παραμύθι της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας: η Βουλή των πράσινων των μπλε και των φαιών (όλοι μια φάρα)  σηκωχεράκηδων, αυτοκαταργήθηκε. Ούτε να γνωρίζουν δεν θένε
- Τέρμα η δήθεν ελευθερία του λόγου. Αυγουστιάτικα νέος τρο­μονόμος: «Οι διαδηλω­τές με ή χωρίς κουκούλα, θεωρούνται τρομοκράτες».  Ενώ ένα ολο­κληρωτικό κράτος οργα­νώνεται ,τα παραμύθια για λαϊκή κυριαρχία και ελευθερίες πάνε περίπατο: Ιδού η αστική δικτατο­ρία αψιμυθίωτη.
Για το Γενάρη λοιπόν, προγραμ­ματίζουν το νέο μισθολόγιο: εξίσωση  των μισθών προς τα κάτω,  σύνδεση  μισθού (του εναπομένοντος) και αξιολόγησης, με στόχο την σύνθλιψη όλων των μισθών του δημοσίου προς τα 700 κι αν ευρώ του ιδιωτικού το­μέα. Λογαριάζουν αύξηση του εβδομαδιαίου ωραρίου μας  στις 25 ώρες για παλιούς και νέους, για να καλύψουν με υπερεργασία τα κενά της αδιοριστίας. Λογαριάζουν μισθούς – χαρτζιλίκι στους νεοεισερ­χόμενους του 2011. Λογαριάζουν να μας διαιρέσουν σε  διορισθέντες προ  του 2011 – πατρίκιους της πείνας, και διορισθέντες μετά το 2011 – πληβείους της πείνας. Μετά πα­τρίκιοι εναντίον πληβείων κι όλοι μαζί στην πείνα με τους μισθούς μας να κατρακυλούν. Λογα­ριάζουν ήδη τούτη τη χρονιά, μείωση 2,5 δις
για δαπάνες μι­σθοδοσίας του δημοσίου. Τα φε­ρέφωνα των πλουσίων στα ραδιόφωνα και στις τηλεοράσεις άρχι­σαν ήδη να δείχνουν το επίδο­μα εξωδιδακτικής. Η φθινοπωρινή επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στο εισόδημά μας άρχισε. Έπε­ται η χειμερινή επί­θεση: Η εκπαίδευση πασάρεται στους Δήμους και η επανεμ­φάνιση στην ελληνική επι­κράτεια, ενάμιση σχεδόν αιώνα μετά, του γυρολόγου πτωχοδιδα­σκάλου που επαι­τεί από το δήμαρ­χο πότε δουλειά και πότε τα δεδουλευμένα του.
Μέσα σε αυτό το ζόφο, φτάνουμε στην εκλογο-απολογιστική συνέλευση της Α΄ ΕΛΜΕ Κυ­κλάδων. Το σωματείο που επιβίωσε σε καιρούς  καθολικής κυ­ριαρχίας των ιδεολογημάτων του καπιταλισμού μέσα στις εργατικές τάξεις και συνακόλουθης υπο­χώρησης του συνδικαλισμού και των ιδεών της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, είναι τώρα το μοναδικό μας όπλο απέναντι στις επιθέσεις που όλοι βλέπουμε να έρχονται. Και είναι αυτή αυτή εδώ η παράταξη-η Αυτόνομη Ομάδα Καθηγητών-Αγωνιστική Συσπείρωση-που έβαλε πλάτη όλα αυτά τα χρόνια για να υπάρχει το σωματείο. Όλοι ξέρουμε πώς η τελευταία επίθεση του κεφα­λαίου ενάντια στις ζωές μας δεν θα είναι ούτε η επί θύραις, ούτε καν εκείνη που θα ανακοπεί, αλλά εκείνη που εμείς οι ίδιοι θα συντρίψουμε.
Εμείς οι ίδιοι και όχι αντιπρόσωποί μας  εκλεγμένοι ή αυτόκλητοι . Δεν φοβούνται τις εκλογές στο σωματείο μας ούτε καν το όποιο αποτέλε­σμά τους. Αυτό που  φοβίζει το κεφάλαιο και την κυβέρ­νησή του είναι η δική μας συ­σπείρωσή στα συνδικάτα. Αυτό που τους φο­βίζει είμαστε εμείς οι ίδιοι. Ας κάνουμε το φόβο τους πραγματικότητα.
Η Αυτόνομη Ομάδα καθηγητών -Αγωνιστική Συσπείρωση σας καλούμε πριν απ' όλα να βρεθούμε μαζί στον φυ­σικό μας χώρο : στην ΕΛΜΕ, αποφασισμένοι. Να μάθουν ότι λο­γαριάζουν χωρίς τον ξενο­δόχο.
Με την πεποίθηση ότι τα σχολεία ανήκουν σε μας: είναι των καθηγητών και των μαθητών σας κα­λούμε στην ΕΛΜΕ.
Στην ΕΛΜΕ,
με  μυαλό και με καρδιά, να ονειρευτούμε συλ­λογικά το Σχο­λείο μας.
Συνάδελφοι
Η Αυτόνομη Ομάδα Καθηγητών -Αγωνιστική Συσπείρωση των Κυκλάδων κατέρχεται στις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου για το ΔΣ και την ελεγκτική επιτροπή της  Α΄ ΕΛΜΕ Κυκλάδων.
            Σας ζητάμε την ψήφο, όχι για να σας εκπροσωπήσουμε. Σας ζητάμε την εμπιστοσύνη σας για να συντονίσουμε μέσα από το  ΔΣ και τις γενικές συνελεύσεις τους αγώνες που έρχονται.
            Σας ζητάμε την ψήφο, όχι για να λογχίσουμε σαν  άλλοι Αη Γιώργηδες  το δράκο της διοίκη­σης. Δεν θα αγωνιστούμε στη θέση σας. Πιστεύουμε στο συλλογικό, στον ταξικό αγώνα.
            Σας ζητάμε την ψήφο για να συστηθούμε μεταξύ μας , για να οργανωθούμε , για να καθορί­σουμε τη συλλογική στάση μας απέναντι στην βάρβαρη ταξική επίθεση που δεχόμαστε.
Δεκέμβρης 2010

ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΜΑΔΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.

ΒΟΥΤΣΙΝΟΣ ΝΙΚΟΣ                               1ο ΕΠΑ.Λ. Σύρου
ΚΑΤΣΙΚΗ ΑΝΝΑ                                      ΓΕ.Λ. Μυκόνου
ΚΑΥΚΙΑ ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ                             Γυμνάσιο Μυκόνου
ΚΟΥΡΟΥΠΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ                      Γυμνάσιο-Τ.Λ. Γαυρίου Άνδρου
ΜΑΛΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ                                   ΓΕ.Λ. Μήλου
ΜΑΥΡΟΥΔΗ ΑΝΝΑ                                   ΕΠΑ.Λ. Κέας
            ΝΟΜΙΚΟΣ ΠΕΤΡΟΣ                                 Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Σύρου
ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                  2ο Γυμνάσιο Σύρου
ΠΕΡΔΙΚΟΜΑΤΗΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ                Γυμνάσιο-Τ.Λ. Γαυρίου Άνδρου
ΣΑΛΤΑΜΠΑΣΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ                    1ο ΕΠΑ.Λ. Σύρου
ΤΖΟΥΡΑ ΕΛΕΝΗ                                       3ο Γυμνάσιο Σύρου
ΤΣΙΟΜΠΑΝΗΣ ΛΑΖΑΡΟΣ                         3ο Γυμνάσιο Σύρου
ΤΣΙΡΟΜΠΙΝΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ                       2ο ΓΕ.Λ. Σύρου
             ΧΡΗΣΤΕΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ                            ΓΕ.Λ. Μυκόνου

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

             ΑΝΔΡΕΙΩΜΕΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ                        1ο  Γυμνάσιο Σύρου
             ΣΚΑΜΑΓΚΑΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ                             Τ.Ε.Ε. Ειδικής Αγωγής Σύρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.